Date2

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020 02:45:19

rss

αναζήτηση

makripano

Νέα δεδομένα στην αγροτική ανάπτυξη του κάμπου Μεσογείων - Ναι ΕΥΔΑΠ για τα λύματα Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Παιανίας - Κορωπίου

Αλλάξτε μέγεθος

voridis mesogeiaB 24062020

Μια σημαντική σύσκεψη η οποία ανοίγει τον δρόμο στην επαναχρησιμοποίηση του νερού των ΚΕΛ για την άρδευση του κάμπου των Μεσογείων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

Τη σύσκεψη προκάλεσε η επιστολή (Διαβάστε σχετικά εδώ) που είχαν αποστείλει οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων (ΣΑΣΜΕ) που αποτελεί σύμπραξη των αγροτικών, οινοποιητικών και αμπελουργικών συνεταιρισμών Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Παιανίας και Σπάτων, τόσο προς τον κ. Βορίδη όσο και προς τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Σε αυτή οι εκπρόσωποι των Μεσογειτών αγροτών ζητούσαν την παρέμβαση της πολιτείας για τη «σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών που θα συμβάλει:

(α) στη συλλογή, διαχείριση και αξιοποίηση του βρόχινου νερού

(β) στην επαναχρησιμοποίηση και την ορθή χρήση του ανακτημένου νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής

(γ) θα οριοθετεί το πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των λυμάτων από τη λειτουργία του αεροδρομίου».

Στη σύσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι των αγροτών από το Κορωπί (ο Σταμάτης Γεωργάκης), την Παιανία (ο Παναγιώτης Σταμάτης) και τα Σπάτα (ο Σπύρος Φράγκος), οι δήμαρχοι Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, Σπάτων – Αρτέμιδας, Δημήτρης Μάρκου και από τον Δήμο Μαρκοπούλου ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κολιαβασίλης, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ και του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ο κ. Βορίδης έθεσε το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων έλλειψης υδάτινων αποθεμάτων για την άρδευση του Μεσογείτικου κάμπου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε στην αναγκαιότητα να συνταχθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη χρηματοδότησή της μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2027.

Παράλληλα έθεσε και το ζήτημα της αξιοποίησης των υδάτων του ΚΕΛ αεροδορμίου ενώ έμφαση έδωσε στον τρόπο με τον οποίο θα καταλήγει στις καλλιεργούμενες εκτάσεις το νερό κατάλληλα επεξεργασμένο νερό των ΚΕΛ.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα όλοι, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι απαιτούνται φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές για την αντιμετώπισή του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.

Μιλώντας εξ ονόματος των Μεσογειτών αγροτών ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης τόνισε ότι το ενδιαφέρον όλων των συναδέλφων του εστιάζεται στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην άρδευση των καλλιεργειών τους.

«Δεν είναι δυνατόν στις περιαστικές περιοχές του Παρισιού (40.000 στρέμματα) και στην Ιταλία να χρησιμοποιείται επαναχρησιμοποιούμενο νερό εδώ και έναν αιώνα και εμείς εδώ να συζητάμε για τόσο μικρές εκτάσεις δίπλα στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και τα λύματα του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Παιανίας - Κορωπίου

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστ. Τόσιος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Αττική τονίζοντας ότι προχωρά με γοργά βήματα.

«Έχουμε μιλήσει και συνεχίζουμε να μιλάμε με όλους τους εμπλεκόμενους ενώ είμαστε σε στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά για προσθέσει ότι «τα ΚΕΛ είναι εργοστάσια διύλισης νερού υψηλής τεχνολογίας και για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χρειάζονται κατάλληλες ποσότητες».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που ετέθη και κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης στο Μαρκόπουλο την Κυριακή (21 Ιουνίου): «Θα αξιολογήσουμε σοβαρά τη δυνατότητα να δεχτούμε και τα λύματα από την περιοχή του Πόρτο Ράφτη όπως μας ζήτησαν με επιστολή τους οι κάτοικοι».

Και το κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΔΑΠ κατέληξε: «Ζητάμε τη συνεργασία όλων ώστε να δημιουργηθούν οι βέλτιστες προϋποθέσεις ώστε οι αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση στο καθαρό νερό για την άρδευση των χωραφιών τους θέτοντας επακριβώς τις προϋποθέσεις και τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Με ιδιαίτερα θετικά λόγια για την ευνοϊκή για τους αγρότες των Μεσογείων εξέλιξη μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Θανάσης Αυγερινός.

Θέλουμε το νερό για τους αγρότες μας

Ιδιαίτερα σημαντικές όμως ήταν οι παρεμβάσεις και των αυτοδιοικητικών. Ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης τόνισε την αναγκαιότητα χρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων είτε με επαναχρησιμοποίηση του νερού μετά από μικροβιακή επεξεργασία είτε με την διοχέτευσή του σε φρεάτια για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Παράλληλα έκανε λόγο για τη λύση κατασκευής υδατοφραγμάτων στον Υμηττό για τα νερά της βροχής με απώτερο στόχο, και πάλι, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

«Χρειαζόμαστε το νερό από τα ΚΕΛ διότι το κόστος της αφαλάτωσης των υδάτων των γεωτρήσεων είναι σημαντικό» κατέληξε ο κ. Κιούσης ο οποίος στη συνέχεια μοίρασε στους παριστάμενους αντίγραφα της σχετικής μελέτης του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Δρ Ηλία Μαριολάκου (Διαβάστε σχετικά εδώ).

Ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης έκανε σαφές ότι οι αγρότες της Παιανίας επιθυμούν τη χρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού των ΚΕΛ.

«Μετά την παρουσίαση της ΕΥΔΑΠ την Παρασκευή 19 Ιουνίου (Διαβάστε σχετικά εδώ) ακόμα και οι πιο δύσπιστοι δεν έχουν καμία αμφιβολία για το όφελος», ανέφερε για να καταλήξει: «Σ’ όλο αυτό χρειάζεται να είμαστε όλοι οι Δήμοι μαζί».

Θετικός εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας, Δημήτρης Μάρκου ο οποίος εξήρε την καλή συνεργασία του δήμου του με την ΕΥΔΑΠ.

Πάντως εντύπωση προκάλεσε (σχολιάστηκε από τους υπόλοιπους δημάρχους) η απουσία από μια τόσο σοβαρή σύσκεψη τόσο του δημάρχου Μαρκοπούλου, Κώστα Αλλαγιάννη όσο και εκπροσώπου των αγροτών της περιοχής και την αντικατάσταση του πρώτου από τον αντιδήμαρχο κ. Κολιαβασίλη ο οποίος απλώς παρέδωσε στους παριστάμενους το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της πόλης του.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια