Επιστήμονες, αγρότες κρούουν κώδωνα κινδύνου για τη λειψυδρία που «εξαφανίζει» τις καλλιέργειες στη ΝΑ Αττική!
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 18:21
Μπορεί ορισμένοι να κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα που υπάρχει, όμως οι άνθρωποι που βιώνουν, στον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση, την έλλειψη νερού στην κατά τα άλλα εύφορη γη των Μεσογείων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Δίπλα στους αγρότες στέκονται και κορυφαίοι επιστήμονες με πείρα δεκαετιών οι οποίοι όχι μόνο έχουν επανειλημμένα επισημάνει το πρόβλημα αλλά το έχουν δημοσιοποιήσει προ πολλών ετών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Υδρογεωλογίας, Ηλίας Μαριολάκος ο οποίος μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ζει στην περιοχή Αμπελώνα του Κορωπίου.
Ο Δρ Μαριολάκος έχει μάλιστα καταθέσει και πρόταση για τη βελτίωση της ποιότητας των υπογείων υδάτων στην περιοχή των Μεσογείων.
Σε αυτή, ο κορυφαίος επιστήμονας, κάνει σαφές ότι «η ποιότητα μεγάλου τμήματος των υπογείων υδάτων της περιοχής, εξαιτίας της υπεράντλησης έχει υποβαθμιστεί λόγω υφαλμύρωσης κυρίως, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί ακατάλληλο για άρδευση».
Προσθέτει δε ότι «η Αττική, και ιδιαίτερα τα Μεσόγεια είναι από τις πλέον άνυδρες περιοχές της χώρας μας» διευκρινίζοντας όμως ότι η περιοχή «είναι από τις πλέον εύφορες της πατρίδας μας, με την προϋπόθεση να υπάρχει επάρκεια αρδευτικού νερού».
Για τους λόγους αυτούς ο Δρ Μαριολάκος έχει καταθέσει και πρόταση στην οποία αναφέρει: «Επειδή θεωρώ ότι παράλληλα με την όποια ανάπτυξη – που τη θεωρώ δεδομένη στο άμεσο μέλλον – θα πρέπει η γεωργική δραστηριότητα να συνεχίσει, θα ήθελα να προτείνω στους δήμους να λάβουν την πρωτοβουλία ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υδάτων των υπογείων καρστικών υδροφορέων, με την εφαρμογή ενός τεχνητού εμπλουτισμού, χρησιμοποιώντας τα επεξεργασμένα ύδατα που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών».
Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι «ο Τομέας Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας θα μπορούσε να βοηθήσει καθοριστικά στην υλοποίηση της πρότασής, στο πλαίσιο κάποιου Ερευνητικού Προγράμματος».
Τί καταθέτουν εκπρόσωποι Μεσογειτών αγροτών
Την άποψή τους όμως στο υπάρχον και φλέγον ζήτημα καταθέτουν και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της περιοχής της Νοτιοανατολικής Αττικής.
Ο πρόεδρος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Σπάτων, Σπύρος Φράγκος δηλώνει: «Υφίσταται θέμα λειψυδρίας, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στις καλλιέργειες του κάμπου. Το κόστος της γεώτρησης είναι δυσβάστακτο. Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να λυθεί το θέμα της άρδευσης των καλλιεργειών μας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παιανίας, Παναγιώτης Σταμάτης μιλώντας στο notioanatolika.gr επισημαίνει: «Ο κάμπος των Μεσογείων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα περιαστικής γεωργίας. Παράλληλα είναι και ένας σημαντικός πνεύμονας του λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς επίσης και μια περιοχής υψηλής, ποιοτικά, παραγωγικότητας.
Η βασική καλλιέργεια από την αρχαιότητα είναι η αμπελοκαλλιέργεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδονται στην ποικιλία Σαββατιανό λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής. Σε μικρότερη κλίμακα καλλιεργούνται ελιές, ακρόδρυα (αμυγδαλιές – φιστικιές), κηπευτικά και άλλα καρποφόρα.
Η αμπελοκαλλιέργεια ξεκίνησε να αναβαθμίζεται περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τη διάνοιξη των πρώτων ιδιωτικών γεωτρήσεων. Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια έχει αυξηθεί η αναδιάρθρωση των αμπελώνων σε γραμμικούς και έχει εκσυγχρονισθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό η καλλιεργητική πρακτική.
Παράλληλα όμως με αυτό, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό. Δυστυχώς, η συνεκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να καλυφθούν κάποιες ανάγκες του, οδήγησε σε υπεράντληση και μερική υποβάθμιση ορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού, σύμφωνα με μετρήσεις φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο εργαστηριακών μαθημάτων.
Συνεπώς η χρήση νερού από Κ.Ε.Λ., θα ήταν μια λύση που θα βοηθούσε στην ανανέωση υδροφόρου ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ελέγχεται και θα καλύπτει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η συστηματική άρδευση του κάμπου των Μεσογείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της αμπελοκαλλιέργειας και γενικότερα της αγροτικής δραστηριότητας και οικονομίας της περιοχής.
Ο Αγροτικός Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Παιανίας εργάζεται από την ίδρυσή του για την προάσπιση των συμφερόντων των καλλιεργητών και τη διασφάλιση των καλλιεργειών της Παιανίας και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.
Χωρίς λοιπόν να διαθέτουμε τις τεχνικές γνώσεις και παραθέτοντας απλώς τις απόψεις μας επί του θέματος, η προοπτική άρδευσης του κάμπου των Μεσογείων μας βρίσκει κατ’ αρχάς σύμφωνους αρκεί όμως να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ποιοτικού ελέγχου του νερού που θα χρησιμοποιηθεί καθώς επίσης και να μην οδηγηθούμε σε υποβάθμιση της περιοχής λόγω εγκατάστασης του Κ.Ε.Λ.».
Σχόλια