Date2

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 23:11:46

rss

αναζήτηση

makripano

Παιανία: Στο επίκεντρο της ενημέρωσης της ΕΥΔΑΠ ο αγωγός της Χαμολιάς και η άρδευση του κάμπου των Μεσογείων!Αλλάξτε μέγεθος

eydap enim paiania

Επί 2,5 ώρες, το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα Συνιδιοκτησίας της Παιανίας, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των αγροτών της περιοχής συζήτησαν ενδελεχώς με τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ το φλέγον θέμα της δημιουργίας του ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας αλλά και τις προοπτικές για την άρδευση του κάμπου των Μεσογείων από την εκμετάλλευση του ανακυκλούμενου νερού.

Τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ ενημέρωσαν τους Παιανιώτες και απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων που έθεσαν οι εκπρόσωποί τους πολλές από τις οποίες ήταν τεχνικού χαρακτήρα, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει από την τοπική κοινωνία για να μπει ένα τέλος σε πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών σχετικά με την αποχέτευση και όχι μόνο.

Οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ έκαναν σαφές ότι η διαχείριση των πόρων πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, σύνεση και αποτελεσματικότητα προς όφελος της κοινωνίας αλλά όπως προστέθηκε εμφαντικά «δεν μπορείς να ζητήσεις από την ΕΕ χρηματοδότηση νέων έργων όταν δεν αξιοποιείς επαρκώς τα υπάρχοντα», φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπολειτουργία του ΚΕΛ Μαρκοπούλου.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Αττικής τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ έκαναν σαφές ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλάνου διαχείρισης, με έμφαση στην κυκλική οικονομία και στην αξιοποίηση των πόρων υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε το αναπτυξιακό πλάνο ενός δισ. ευρώ από τα οποία τα 600 εκατομμύρια θα αξιοποιηθούν στην περιοχή.

Σε ιδιαίτερο κεφάλαιο της ενημέρωσης έγινε αναφορά στο ανακυκλούμενο νερό το οποίο θα αξιοποιηθεί για άρδευση γεωργικών εκτάσεων, αστική -περιαστική χρήση και οικονομία πόρων με επαναχρησιμοποίηση υλικών και εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.

Ο αγωγός της Χαμολιάς

Σημαντική επισήμανση ήταν αυτή που αφορούσε το υπόλοιπο που θα χύνεται στη θάλασσα μέσω του αγωγού της Χαμολιάς: «Με την επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού οι ποσότητες διάθεσης δεν θα χάνονται στην έξοδο του αγωγού (σ.σ.: στη θαλάσσια περιοχή Χαμολιάς), ενώ σε κάθε περίπτωση αυτές θα είναι μικρότερες (εάν όχι μηδενικές) του αρχικού σχεδιασμού επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα ανταποδοτικής οικονομίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως ήταν φυσικό μεγάλο μέρος του διαλόγου αφιερώθηκε στις αντιδράσεις που υπάρχουν στο Μαρκόπουλο καθώς εκφράστηκε ανησυχία για ενδεχόμενες καθυστερήσεις από προσφυγές.

Οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ απαντώντας διευκρίνισαν ότι:

  • Καμία επιπρόσθετη μελέτη δεν απαιτείται για τον αγωγό διάθεσης αφού καμία πρόσθετη επιβάρυνση δεν θα υπάρχει για την περιοχή της Χαμολιάς.
  • Ο νέος σχεδιασμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο νομικό ή άλλο αμφισβήτησης αφού προσδίδει όφελος σε όλους.
  • Επιθυμία μας να έχουμε ένα ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου έλαβε μία απόφαση με βάση τη γνώση και τις εμπειρίες του παρελθόντος, χωρίς δυστυχώς να γνωρίζει το νέο σχεδιασμό και τις ωφέλειες που προκύπτουν για την περιοχή και κυρίως για τη θάλασσα της Χαμολιάς.
  • Η ΕΥΔΑΠ επιδίωξε την επικοινωνία και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και ανταποκρίθηκε άμεσα σε οποιαδήποτε πρόσκληση δέχθηκε.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν χάρτες που εμφανίζουν τις πράσινες προς ύδρευση περιοχές με ανακυκλούμενο νερό και συμπληρώθηκε ότι «η ΕΥΔΑΠ θα προσφέρει το καθαρό νερό προς χρήση, ωστόσο, απαιτείται η συνεργασία όλων και κυρίως των αγροτών προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο βέλτιστος σχεδιασμός που θα προσφέρει πρόσβαση σε ανακυκλούμενο νερό σε συμφέρουσα τιμή».

Τονίστηκε τέλος ότι ως αποτέλεσμα του επανασχεδιασμού, πέραν των άλλων, θα αναβαθμιστεί και η αξία της περιοχής.

Θετικά αντιμετώπισε το όλο θέμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τ. δήμαρχος Παιανίας, Σπύρος Στάμου εκφράζοντας όμως, παράλληλα και κάποιους προβληματισμούς για το έργο στο σύνολό του.

Ιδιαίτερα θετικός στο έργο ήταν και ο επικεφαλής της παράταξης «Το Αύριο στα χέρια μας», ο οποίος μάλιστα υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος που είχε θέσει το θέμα και την εκμετάλλευση των υδάτων του ΚΕΛ προς όφελος του αγροτικού κόσμου των Μεσογείων εδώ και τρία χρόνια και ενώ βρισκόταν σε καίριες θέσεις στο πλευρό στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος τον αγροτών

Στις επισημάνσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού – Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παιανίας, Παναγιώτης Σταμάτης υπενθύμισε τη σχετικήεπιστολή που είχε συνταχθεί προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥΔΑΠ, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του αγροτικών συλλόγων από το Κορωπί, το Μαρκόπουλο και τα Σπάτα.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευχάριστη έκπληξη που δοκίμασε από την άμεση ανταπόκριση της ΕΥΔΑΠ ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό τον σχεδιασμό της εταιρείας για αυτό το μείζον για την περιοχή θέμα.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντων των εκπροσώπων της τοπικής κοινής γνώμης προκύπτει και από τις στοχευμένες ερωτήσεις που έθεσαν στους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Θαν. Ντζακώστας (από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης), Χρ. Σταμπέλου Μπρούλια (ως επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑ.Σ.Α. Πολιτών») καθώς και ανεξάρτητος συνάδελφός τους Αν. Βλάχος.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια