Date2

Κυριακή, 9 Μαΐου 2021 00:29:01

rss

αναζήτηση

makripano

Ανεμογεννήτριες στο Πάνειο: Μάθημα λογικής και θάρρους από τον Πατούλη – Ερωτήματα για τη στάση Δούρου - Φιλίππου

Αλλάξτε μέγεθος

pat dourou

Αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος και το οποίο αγνόησαν επιδεικτικά η τ. περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αλλά και ο τότε αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, πήρε σάρκα και οστά από την περιφερειακή διοίκηση του Γιώργου Πατούλη.

Όχι μόνο συζητήθηκε το θέμα το οποίο ήταν ταμπού για την περιφερειακή διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μάλλον εν κρυπτώ προσπαθούσε να το υλοποιήσει αλλά εκδόθηκε και ψήφισμα στηριγμένο σε λογικά επιχειρήματα το οποίο κάθε νοήμων πολίτης δεν είναι δυνατόν να μην αποδεχθεί.

Στο ψήφισμα αναφέρονται συνολικά επτά λόγοι για τους οποίους το σύνολο σχεδόν των περιφερειακών παρατάξεων της Αττικής εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο:

«Με σαφήνεια δηλώνουμε ότι δεν δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ, ταυτόχρονα όμως εναντιωνόμαστε κάθετα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος για τους εξής πραγματικούς και εξαιρετικά σημαντικούς λόγους:

-Το Πάνειο Όρος έχει κηρυχθεί ως Ζώνη Α’ Απολύτου Προστασίας Ορεινών Όγκων Λαυρεωτικής με το ΦΕΚ 121Δ/2003. Σύμφωνα με αυτό δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος .

-Το Πάνειο Όρος έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

-Η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας, με την μεγάλη ενεργειακή μονάδα της Λαυρεωτικής 1,5 GW (με όλες τις περιβαλλοντικές συνέπειες), καθώς και το μεγάλο αιολικό πάρκο στη νησίδα Άγιος Γεώργιος. Παράλληλα, κατά μήκος των πλαγιών του Πανείου Όρους ακριβώς δίπλα στην πόλη της Κερατέας διέρχονται 4 δίκτυα πυλώνων, με γραμμές υπερυψηλής τάσης για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας, τα οποία έχουν δεσμεύσει και απαξιώσει μεγάλη έκταση.

-Η απόσταση του μεγάλου αιολικού πάρκου των 18 ανεμογεννητριών από τα πρώτα σπίτια της πόλης είναι μικρότερη των 500m με τις ανάλογες επιπτώσεις

-Η χωροθέτηση αυτών των έργων προχώρησε χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και κάθε βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Η φέρουσα ικανότητα της Λαυρεωτικής είναι ήδη κορεσμένη και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλα τέτοια έργα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άρθρα πανεπιστημιακών καθηγητών

-Στο Πάνειο Όρος έχουν δρομολογηθεί από τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής ενέργειες αξιοποίησης της κορυφής του. Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνεται η εκμετάλλευση του ανενεργού στρατοπέδου της Αεροπορίας ως χώρος αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των μονοπατιών του Πανείου Όρους με βάση το ΦΕΚ206/30.0.2017. Έχουν ήδη ξεκινήσει πεζοπορίες.

Είναι ανάγκη να αποτραπεί η υλοποίηση ενός έργου ενεργειακά ασήμαντου, το οποίο θα έχει βαρύτατες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των δημοτών και στο περιβάλλον της ευρύτερης Ανατολικής Αττικής».

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Γιατί η προηγούμενη περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου και ο προηγούμενος αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου δεν είχαν προχωρήσει σε ανάλογη συζήτηση και έκδοση παρόμοιου ψηφίσματος με αυτό που είχε το θάρρος να καταθέσει και να εγκρίνει η διοίκηση Πατούλη;

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια