Date2

Σάββατο, 19 Απριλίου 2025 20:03:54

rss

αναζήτηση

makripano

Μπορεί κανείς να υποστεί βλάβη στα μάτια από την τηλεόραση;



Αλλάξτε μέγεθος

tv matia

Γενικά, το να παρακολουθούμε τηλεόραση δεν είναι επικίνδυνο για τα μάτια μας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μάτια στεγνώνουν πιο εύκολα, γιατί τα ανοιγοκλείνουμε σπανιότερα. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε κάτι.
Ευτυχώς, αυτή η ξηροφθαλμία είναι παροδική και αντιμετωπίζεται εύκολα – για παράδειγμα, με το να κλείσουμε την τηλεόραση, ή χρησιμοποιώντας οφθαλμικές σταγόνες.
Υπάρχουν, ωστόσο, μελέτες που υποδεικνύουν ότι η πολύωρη εργασία μπροστά σε οθόνη υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότερα οφθαλμικά προβλήματα.
Τα μάτια κουράζονται και ξηραίνονται συχνά, με αποτέλεσμα να τσούζουν, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και διπλωπία.
Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν επακριβώς τις αιτίες αυτών των προβλημάτων, αλλά πάντως δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να μας λέει ότι ενήλικα άτομα μπορούν να υποστούν μόνιμες οφθαλμικές βλάβες επειδή δουλεύουν πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή. Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η οθόνη προκαλεί μυωπία.

www.scienceillustrated.gr

Σχόλια