10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα - Έρχεται εξέλιξη ή κατάρρευση;
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 13 Απριλίου 2025 14:02
Ηθικά διλήμματα, προκλήσεις και ευκαιρίες που γεννά η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου).
Τη συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Πιτταροκοίλη, Marketing & Communications Director της Endeavor Greece.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πανάκεια: Χρειαζόμαστε ανθρώπους με ενσυναίσθηση
Η CEO της TP Ελλάδας, Charlotte Foucteau, έθεσε τον τόνο, τονίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδυναμώνει το άτομο, απομακρύνοντάς το από την ανωνυμία της μάζας. Σύμφωνα με την ίδια, η ΤΝ μάς καθιστά πιο προορατικούς, ενώ η εφαρμογή της σε μια οικονομία όπως της Ελλάδας – που βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες – θα είναι καταλυτική.
Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν όλα θα είναι αυτόματα και μηχανικά. «Σε έναν κόσμο γεμάτο επιλογές, η συναισθηματική νοημοσύνη θα κάνει τη διαφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η καινοτομία οφείλει να έχει ως βάση τον άνθρωπο.
Η κα Foucteau δεν δίστασε να αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα: «Είμαστε η πρώτη γενιά που πρέπει να μάθει να ζει και να εργάζεται με μηχανικά μαθησιακά μοντέλα». Για εκείνη, το στοίχημα του μέλλοντος είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών της επόμενης ημέρας. Στο νέο εργασιακό τοπίο, δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η συνεργασία και η συμπερίληψη θα είναι πιο κρίσιμες από ποτέ.
«Ζούμε έναν νέο διαφωτισμό – Όποιος μείνει πίσω, χάνεται»
Ο C. L. Max Nikias, President Emeritus και Life Trustee του University of Southern California, χαρακτήρισε την εποχή που διανύουμε ως έναν νέο «τεχνολογικό διαφωτισμό». Όπως είπε, η ΤΝ έχει ήδη τη δυνατότητα να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, κάτι που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού.
Ο ρόλος των πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κομβικός: πρέπει να προετοιμάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο να αποδεχτεί αυτήν την αλλαγή. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως σε περιπτώσεις που η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί.
Αναφερόμενος στις τεχνολογικές βάσεις της ΤΝ, στάθηκε στους ημιαγωγούς – τη «καρδιά» της νέας εποχής. Τόνισε ότι στην παγκόσμια κούρσα κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ταϊβάν, το Ισραήλ και η Κίνα, χωρίς καμία δύναμη να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο κ. Nikias εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον ρόλο της Ελλάδας, τονίζοντας ότι μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στον τομέα του λογισμικού, αρκεί να επενδύσει συστηματικά στην ανάπτυξη ταλέντων και την εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Η ΤΝ θα φέρει χάος αν δεν την ελέγξουμε
Ο συγγραφέας του Our Next Reality και Global VP της HTC, Alvin Graylin, επέλεξε έναν πιο σκοτεινό τόνο, εστιάζοντας στις απειλές που συνοδεύουν την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Η ΤΝ μπορεί να δημιουργήσει έναν κόσμο αφθονίας, αλλά και πρωτοφανείς κοινωνικές ανισότητες για όσους μείνουν πίσω», προειδοποίησε. Εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο κακόβουλης χρήσης της ΤΝ – από τη δημιουργία ιών και κυβερνοεπιθέσεων μέχρι την αξιοποίησή της από τρομοκρατικές οργανώσεις ή ομάδες με ιδιοτελή συμφέροντα.
Ο Graylin προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα εμφανιστεί η Εξελιγμένη ΤΝ (AGI), η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει σχεδόν όλες τις εργασίες γραφείου, αλλά και πολλές χειρωνακτικές δουλειές.
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια