Date2

Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2025 09:07:00

rss

αναζήτηση

makripano

ΟΠΕΚΕΠΕ, άρθρο 86 και πολιτικές… ασπίδες: Το σαφές μήνυμα της ευρωπαίας εισαγγελέως Κοβέσι



Αλλάξτε μέγεθος

kovesi opekepe

Στον συμβολικό χώρο των Τελωνείων του Πειραιά, η ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι παραχώρησε συνέντευξη τύπου που δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών.

Με έμφαση στην «έρευνα Καλυψώ» για διεθνείς απάτες ΦΠΑ και δασμών, η κα Κοβέσι επανέλαβε ότι το οικονομικό έγκλημα «σκοτώνει» και ότι «δεν υπάρχει χώρα καθαρή από διαφθορά».

Όμως το επίκεντρο της ελληνικής επικαιρότητας ήταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η «παγίδα» του άρθρου 86.

Η κα Κοβέσι δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως «το ακρωνύμιο της διαφθοράς, του νεποτισμού και του πελατειακού κράτους» και τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τον στάβλο του Αυγεία».

Ανάμεσα στις επιστολές που έλαβε, ξεχώρισε αυτή μιας αγρότισσας που δεν είχε πρόσβαση στα χρήματα που δικαιούται, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στο «σύστημα».

Η επικεφαλής της EPPO επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, αναφερόμενη εμμέσως στην πολιτική ηγεσία που, όπως είπε, εμπλέκεται σε υποθέσεις που «μπλοκάρουν» λόγω του άρθρου 86.

Στη συνέντευξη μάλιστα σημείωσε ότι οι διατάξεις του Συντάγματος έχουν μπλοκάρει τις υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και της σύμβασης 717 για τα τρένα, υπονοώντας τον ρόλο πρώην και νυν υπουργών όπως οι Μάκης Βορίδης, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, οι οποίοι υπήρξαν επικεφαλής αρμόδιων υπουργείων κατά τη διάρκεια των γεγονότων που ερευνώνται. «Για να μην ξανασυμβεί, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα», τόνισε.

Με την ίδια αποφασιστικότητα, η κα Κοβέσι υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται και ότι έχει ήδη πολύ καλή επικοινωνία με τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, αλλά ξεκαθάρισε ότι η δουλειά της EPPO δεν πρόκειται να περιοριστεί σε καλοπροαίρετες συναντήσεις. «Εξετάζουμε όλες τις καταγγελίες», τόνισε.

Η παρουσία της Λάουρα Κοβέσι στην Ελλάδα στέλνει μήνυμα σαφές και διττό: ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ελεγχθεί, οι πολιτικές ασπίδες του άρθρου 86 δεν θα προστατεύουν για πάντα, και η διαφθορά, ακόμη και όταν αγγίζει πρώην και νυν υπουργούς, δεν θα μένει ατιμώρητη.

Διαβάστε σχετικά: Η σιδηρά κυρία του EPPO: Ποια είναι η Ρουμάνα εισαγγελέας που ερευνά ΟΠΕΚΕΠΕ και Τέμπη

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια