Αδικαιολόγητη αναστάτωση για τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανικής καταγωγής των Σπάτων και της Αρτέμιδας!
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 16:43
Μια ανακοίνωση που αφορούσε την έναρξη μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων από την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, προκάλεσε περίεργη όσο και αδικαιολόγητη αναστάτωση και ένταση μεταξύ κάποιων πολιτών της περιοχής.
Το notioanatolika.gr απευθύνθηκε στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας από τον οποίο πληροφορήθηκε ότι για δεύτερη χρονιά μαθήματα αλβανικής γλώσσας παραδίδονται από μέλη της Ένωσης Αλβανών Εκπαιδευτικών σε 23 παιδιά αλβανικής καταγωγής και ελληνικής υπηκοότητας (παιδιά δηλαδή που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από Αλβανούς γονείς), που κατοικούν στην Αρτέμιδα.
Ανάλογο αίτημα κατατέθηκε, από την Ομοσπονδία των Εν Ελλάδα Αλβανικών Συλλόγων και την Ένωση Αλβανών Εκπαιδευτικών και για τα παιδιά αλβανικής καταγωγής ελληνικής υπηκοότητας των Σπάτων.
Σύμφωνα με τη διαδικασία αφού συμφώνησε ο διευθυντής του σχολείου, το αίτημα παραπέμφθηκε στη Σχολική Επιτροπή (πρόεδρός της η δημ. σύμβουλος Μαρία Ζήση) και στη συνέχεια στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (πρόεδρός του ο δημ. Σύμβουλος Γιάννης Τούντας).
Τόσο η κα Ζήση όσο και ο κ. Τούντας με τη σύμφωνη γνώμη και του αντιδημάρχου παιδείας Νίκου Κρόκου αλλά και του δημάρχου Δημήτρη Μάρκου συμφώνησαν και έτσι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή 22/1 στις 11 το πρωί.
Να διευκρινιστεί ότι στον συνολικό πληθυσμό του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας υπολογίζεται ότι το 30% περίπου είναι αλβανικής καταγωγής όχι μόνο πρώτης αλλά και δεύτερης γενιάς οι οποίοι ζουν εξαιρετικά αρμονικά με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής.
Οι γονείς των παιδιών αυτών λοιπόν αποτάθηκαν στην Ομοσπονδία των Εν Ελλάδι Αλβανικών Συλλόγων και ζήτησαν να μεσολαβήσει ώστε τα παιδιά να διδάσκονται και τη γλώσσα των προγόνων τους αφού πλέον μιλούν ελληνικά και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ακόμη και με τους συγγενείς τους που βρίσκονται στην Αλβανία.
Μιλώντας στο notioanatolika.gr η πρόεδρος της Ένωσης Αλβανών Εκπαιδευτικών Ανίλα Κίλα, η οποία είναι κάτοικος Αρτέμιδας για περισσότερα από 15 χρόνια, επεσήμανε ότι εκτός από την Αρτέμιδα ανάλογο σχολείο λειτουργεί για τρίτη χρονιά στη Ραφήνα σε χώρο που έχει διαθέσει ο εκεί δήμος.
Παράλληλα τμήματα εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας για παιδιά αλβανικής καταγωγής και ελληνικής υπηκοότητας λειτουργούν σε πλήθος πόλεων σε όλη τη χώρα.
Μεταξύ άλλων τρία στην Αθήνα (σε πλατεία Βικτωρίας, Ομόνοια και Κουκάκι), δύο στη Θεσσαλονίκη (με το ένα μέσα στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου) αλλά και σε Πάτρα, Κόρινθο, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Δομοκό, Καλαμπάκα, Τήνο και Σαλαμίνα.
«Διδάσκουμε αποκλειστικά γλώσσα με το αλφαβητάρι και τα σχετικά βιβλία αλβανικής γλώσσας που εκδίδονται από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας» υπογράμμισε η κα Κίλα προσθέτοντας ότι «σεβόμαστε απόλυτα τα όσα διδάσκονται τα παιδιά στα ελληνικά σχολεία στα οποία φοιτούν».
Για τα βιβλία αυτά γίνεται αίτημα από την Ένωση Αλβανών Εκπαιδευτικών στην αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα και αυτό μεταφέρεται μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σε αυτό της Παιδείας το οποίο αναλαμβάνει να αποστείλει τα βιβλία στην Ελλάδα.
Αξίζει επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι τα 70 μέλη της Ένωσης Αλβανών Εκπαιδευτικών είναι πτυχιούχοι Αλβανικής Φιλολογίας και παιδαγωγικών σχολών της γειτονικής χώρας οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα ως μετανάστες την τελευταία 25ετία.
Μάλιστα παρέχουν τις γνώσεις και την εκπαιδευτική εμπειρία τους εθελοντικά κάθε σαββατοκύριακο αφού τις υπόλοιπες ημέρες εργάζονται σε άλλες δουλειές.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάλογα σχολεία λειτουργούν στις περισσότερες χώρες του κόσμου όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο και στα οποία φοιτούν παιδιά ελληνικής καταγωγής – τρίτης και τέταρτης γενιάς ελληνόπουλα δηλαδή – και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα σχολεία αυτά χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος.
Σχόλια