«Άρωμα» Λευκού Οίκου στην Ανάβυσσο: Η ελληνική ταβέρνα που εντυπωσίασε διεθνώς
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2025 20:28
Σε μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού και γαστρονομικής ευαισθησίας, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου μετέτρεψε το εμβληματικό της μπαλκόνι σε μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, αποτίοντας φόρο τιμής στην παράδοση, τη φιλοξενία και τη δύναμη της εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού.
Με έμφαση στη λεπτομέρεια και την καθοδήγηση της διευθύντριας Χαράς Κοβούση, η θεματική εκδήλωση της Δευτέρας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον τόπο, φιλοξενώντας προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, όπως η chef του Λευκού Οίκου, Cristeta Comerford, και ο διακεκριμένος απόφοιτος της Σχολής, Νικόλας Πουλμεντής, που διαπρέπει στο εξωτερικό.
Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη χρώματα, αρώματα και αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, που εντυπωσίασαν όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους υψηλούς προσκεκλημένους.
Η παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Άννας Καραμανλή προσέδωσε θεσμικό κύρος στην εκδήλωση, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της τουριστικής εκπαίδευσης ως μοχλού ανάπτυξης και προβολής της χώρας μας.
Η Σχολή ανέδειξε το ταλέντο και τον επαγγελματισμό των σπουδαστών της, μεταφέροντας με αυθεντικότητα το κλίμα της ελληνικής φιλοξενίας και της παραδοσιακής ταβέρνας ακόμα και σε... προεδρικό επίπεδο.
Την ξεχωριστή αυτή ημέρα τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμος Σαρωνικού, μέσω εκπροσώπων που στηρίζουν σταθερά την εκπαίδευση και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βικτωρία Σιμιτζή, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνη Πολιτισμού & Αθλητισμού, Άτζυ Προκόπη, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ακριβή Καρούμπαλη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Μάκης Ντρούβας και η πρόεδρος της Κοινότητας Αναβύσσου, Κωνσταντίνα Καραλή.
Η ενεργή στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων του τόπου, για την ανάδειξη της πολιτιστικής και γαστρονομικής μας κληρονομιάς.
Μια ημέρα γεμάτη γεύσεις, έμπνευση και ελληνικό φιλότιμο, που απέδειξε πως η τοπική γνώση και η παράδοση μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τον Λευκό Οίκο.
Cristeta Comerford: Από τη Μανίλα στον Λευκό Οίκο
Στο πρόσωπο της Cristeta Comerford αποτυπώνεται η δύναμη της γαστρονομίας να υπερβαίνει σύνορα, να ενώνει πολιτισμούς και να αφήνει το αποτύπωμά της στην ιστορία.
Γεννημένη στη Μανίλα των Φιλιππίνων και μεγαλωμένη ως το δεύτερο από έντεκα παιδιά, η Comerford μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 23 της χρόνια, κουβαλώντας στις αποσκευές της όνειρα, επιμονή και μια βαθιά αγάπη για τη μαγειρική.
Με σπουδές στην τεχνολογία τροφίμων και ταπεινή αρχή ως «κοπέλα των σαλατών» σε ξενοδοχεία του Σικάγο, η Cristeta κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά να χτίσει μια εντυπωσιακή καριέρα που θα την οδηγούσε στη σημαντικότερη κουζίνα του κόσμου: τον Λευκό Οίκο.
Το 1995 έγινε μέλος της μαγειρικής ομάδας της προεδρικής κατοικίας και μόλις μια δεκαετία αργότερα, το 2005, επιλέχθηκε από την Πρώτη Κυρία Laura Bush ως Executive Chef – η πρώτη γυναίκα και το πρώτο άτομο με καταγωγή από χώρα εκτός ΗΠΑ που αναλαμβάνει τον κορυφαίο αυτό ρόλο. Από τότε, υπηρέτησε πέντε προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών — από τον Bill Clinton έως τον Joe Biden — μετατρέποντας τα προεδρικά δείπνα σε διεθνείς πολιτιστικές εμπειρίες.
Η Comerford επιμελήθηκε δεκάδες state dinners, μεταξύ των οποίων και πολυσύνθετες εκδηλώσεις υψηλής διπλωματικής σημασίας, όπως η δεξίωση για 50 Αφρικανούς ηγέτες.
Πιστή στη φιλοσοφία ότι η καλή κουζίνα ξεκινά από εξαιρετικές πρώτες ύλες και απαιτεί ταπεινότητα, συνεργασία και επαγγελματισμό, η Comerford κατάφερε να ενσωματώσει στοιχεία της φιλιππινέζικης κληρονομιάς της σε μια κουζίνα που αντανακλούσε την πολυπολιτισμικότητα της Αμερικής.
Η μαγειρική της υπογράμμιζε κάθε φορά την προσωπικότητα της εκάστοτε προεδρικής οικογένειας: από Tex-Mex γεύσεις για τον George W. Bush μέχρι υγιεινές, φρέσκες επιλογές εμπνευσμένες από τον κήπο της Michelle Obama, και κλασικά ιταλικά πιάτα για τους επόμενους ενοίκους του Λευκού Οίκου.
Το έργο της αναγνωρίστηκε διεθνώς. Είναι μέλος του Club des Chefs des Chefs — της αποκλειστικής λέσχης των σεφ αρχηγών κρατών — και έχει τιμηθεί από τη Γαλλία με το «Τάγμα Αγροτικής Αξίας», αλλά και από τη χώρα καταγωγής της, τις Φιλιππίνες.
Το 2010 εντυπωσίασε και στην τηλεοπτική μαγειρική σκηνή, όταν μαζί με τον Bobby Flay κέρδισε στο «Iron Chef America», χρησιμοποιώντας λαχανικά από τον προεδρικό λαχανόκηπο.
Η πορεία της Cristeta Comerford είναι η ζωντανή απόδειξη πως η κουζίνα δεν είναι απλώς τέχνη ή επάγγελμα· είναι γλώσσα. Μια γλώσσα που, στα δικά της χέρια, μίλησε για ενσυναίσθηση, παγκόσμια σύνδεση και την ανθρώπινη εμπειρία στο πιο υψηλό επίπεδο.
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια