Date2

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024 00:38:56

rss

αναζήτηση

makripano

Φιλαρμονική Μαρκοπούλου: Στιγμές ψυχικής ανάτασης και δημιουργίας μένοντας στο σπίτι (Βίντεος)



Αλλάξτε μέγεθος

fil mark paidia

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία με ένα μελωδικότατο αποτέλεσμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα μεγάλων καλλιτεχνών, εξελίχθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Μαρκόπουλο.

Δύο δάσκαλοι της Φιλαρμονικής της πόλης η οποία μετράει ζωή 82 ετών με σημαντική προσφορά στη μουσική ιστορία όχι μόνο των Μεσογείων αλλά και ολόκληρης της χώρας, κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο μοναδικά βίντεο με τους μουσικούς να συγχρονίζονται από τα σπίτια τους.

Στο πρώτο κομμάτι, από την 7η συμφωνία του Μπετόβεν συμμετείχαν μέλη της μπάντας της Φιλαρμονικής. Ο δάσκαλος κρουστών, Παναγιώτης Κολιαβασίλης απέστειλε στα μέλη την παρτιτούρα και αυτά με τη χρήση ενός μετρονόμου (ρυθμού) εκτέλεσαν το κομμάτι που αναλογούσε σε κάθε όργανο από το σπίτι τους, βιντεοσκοπώντας τα.

Στη συνέχεια απέστειλαν τα βίντεο στον κ. Κολαβασίλη ο οποίος με τη βοήθεια του πρώην προέδρου του Συλλόγου «Μουσική Φιλαρμονική Μαρκοπούλου», Ηλία Ευαγγελίου και του μέλους της μπάντας Ηλία Ηλιάδη τα μόνταραν σε ένα τελικό βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Συλλόγου στο youtube τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου. Η όλη διαδικασία διήρκεσε τρεις ημέρες.

Εξίσου όμως σημαντικό ήταν και το δεύτερο βίντεο που δημιουργήθηκε από τις μαθήτριες και τους μαθητές της τάξης του φλάουτου υπό τις οδηγίες της δασκάλας τους, Εύης Μάζη, διακεκριμένης φλαουτίστα και πανίστριας με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της αλλά και σημαντικότατη προσφορά στο ποιοτικό μουσικό στερέωμα της χώρας μας.

Η κα Μάζη απέστειλε ηλεκτρονικά την παρτιτούρα με το κομμάτι «4 εποχές» του Βιβάλντι στα παιδιά, ηλικίας 10 έως 14 ετών, τα οποία χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο με τους μεγαλύτερους «συναδέλφους» τους βιντεοσκόπησαν την εκτέλεσή του από τα σπίτια τους.

Στη συνέχεια απέστειλαν τα βίντεο στην κα Μάζη η οποία με τη βοήθεια του νέου μαέστρου Αντώνη Καρατζίκη τα μόνταραν και ανάρτησαν το τελικό αποτέλεσμα το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου στο κανάλι της Φιλαρμονικής στο youtube. Η διαδικασία διήρκεσε πέντε ημέρες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Μουσική Φιλαρμονική Μαρκοπούλου», Γιώργος Αγγελίδης μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την πρωτοβουλία τόσο του κ. Κολιαβασίλη όσο και της κας Μάζη αλλά και για την ενθουσιώδη ανταπόκριση μικρών και μεγάλων της Φιλαρμονικής.

«Τώρα προσβλέπουμε στη μεγάλη συναυλία που θα δώσουμε στο Θέατρο Σάρα στις 11 Ιουλίου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε όλα θα είναι καλύτερα» κατέληξε μιλώντας στο notioanatolika.gr ο κ. Αγγελίδης.

Παρακολουθείστε το βίντεο με τα παιδιά της Φιλαρμονικής που διδάσκονται φλάουτο εκτελώντας τις "Τέσσερις εποχές" του Βιβάλντι:

Παρακολουθείστε το βίντεο με την εκτέλεση θέματος από την Έβδομη Συμφωνία του Μπετόβεν από τα μέλη της μπάντας της Φιλαρμονικής: 

Η μεγάλη ιστορία της Φιλαρμονικής Μαρκοπούλου

Ιδρύθηκε το 1938 από τον αρχιμουσικό Ιωάννη Γ.Χασιώτη (που είχε αρχίσει να διδάσκει τους πρώτους μαθητές ήδη από το 1936).

Το Καταστατικό της ίδρυσης εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών τον Απρίλιο του 1938 και στο πρώτο ΔΣ μετείχαν οι: Βίκτωρ Λειβαδάς (φαρμακοποιός), Ιωάννης Ηλίας (ιερέας), Παρασκευάς Ευαγγελίου (οικοδόμος), Αναστάσιος Πετούρης (κτηματίας), Βασίλης Μπιμπίκος.

Ο Ι.Γ. Χασιώτης παρέμεινε έως το 1958 επικεφαλής της Φιλαρμονικής, η οποία, με μοναδική εξαίρεση τα χρόνια του Πολέμου και της Κατοχής (από το 1940 έως το 1952) έχει συνεχή παρουσία στην επίσημη ζωή της πόλης.

Από το 1958 έως το 1968 αρχιμουσικός διετέλεσε ο Αχιλλέας Γ. Χασιώτης και στη διετία 1968-70 επανήλθε ο Ι.Γ. Χασιώτης.

Στη διάρκεια της διεύθυνσης Αχ.Γ. Χασιώτη, η Φιλαρμονική έγινε σημαντικός πόλος έλξης για τη νεολαία της περιοχής και με τη βοήθεια του τότε προέδρου της Αναστασίου Γιαννάκη έδωσε συναυλίες (εκτός από την έδρα της) σε διάφορες ελλ. πόλεις και πραγματοποίησε αξιομνημόνευτες εμφανίσεις σε μεγάλα αθηναϊκά θέατρα («Παλλάς», «Κεντρικόν»).

Από το 1970 έως το 2001 τη Φιλαρμονική (που αριθμούσε 50 μουσικούς) διεύθυνε ο έμπειρος μαέστρος Γ. Αλλαγιάννης.

Τη φιλαρμονική έχουν στελεχώσει κατά καιρούς διάφοροι διακεκριμένοι μουσικοί της Λυρικής Σκηνής καθώς και της Κρατικής Ορχήστρας παρέχοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους ως καθηγητές(Ιωαννίδης Γεράσιμος τρομπέτα, Κρητικός Σπυρος κλαρινέτο) αλλά και ως εκτελεστές.

Από το 2002 έως και το 2012 την θέση του αρχιμουσικού αναλαμβάνει ο Γεώργιος Μπαμπαράκος συνεχίζοντας και εμπλουτίζοντας το έργο των προηγούμενων.

Τον Ιούνιο του 2008 η φιλαρμονική Μαρκοπούλου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Πολωνία.

Το 2012 αναλαμβάνει αρχιμουσικός ο Δημήτριος Βασιλάκης διεθνώς αναγνωρισμένος σαξοφωνίστας και συνθέτης με ανώτατες μουσικές σπουδές.

Στην φιλαρμονική λειτουργούν τμήματα εκμάθησης κρουστών με τον καθηγητή Παναγιώτη Κολιαβασίλη, φλάουτου με καθηγήτρια την Εύη Μάζη, τρομπέτας με τον καθηγητή Ιωάννη Καραγιαννάκη, κλαρινέτου με τον Πάρη Μάμμα αλλά και στα σαξόφωνα με τον μαέστρο Δημήτρη Βασιλάκη.

Αρχιμουσικός της ΜΦΜ από το 2014 έως σήμερα είναι ο πρώην δάσκαλος κλαρινέτου της Φιλαρμονικής, Γάσπαρης Μαμμάς. Η ΜΦΜ επί των ημερών του, αριθμεί περί των 50 μελών μπάντας ενώ έχει ήδη 3 συμμετοχές σε φεστιβάλ φιλαρμονικών (Ναύπλιο, Περιστέρι).

Σήμερα η φιλαρμονική έχει την τιμή να δέχεται την πολύτιμη βοήθεια από τον διεθνώς αναγνωρισμένο μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό.

logo filarmon

Σχόλια