Date2

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 18:38:31

rss

αναζήτηση

makripano

Όταν «έφτασε» στο Κορωπί το πρώτο χριστουγεννιάτικο δένδρο!

Αλλάξτε μέγεθος

xristdendro

Ο κορυφαίος Μεσογείτης λαογράφος και συγγραφέας Γιάννης Πρόφης παρουσιάζει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας των Μεσογείων που αφορά το ευρωπαϊκό έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ευρωπαϊκού τύπου, το έφτιαξε στο Κορωπί το έτος 1920 η κυρία Καρολίνα Μποσάκοβα – Τζάθα, που καταγόταν από την Πράγα της Τσεχίας.

Είχε έρθει το ίδιο έτος στο Κορωπί και έμενε με τα τρία παιδιά της σ' ένα νοικιασμένο δωμάτιο του σπιτιού του Ηλία Σπ. Αγγελή («Μπάκοση»). Τις πρώτες χρονιές, αντί για έλατο, χρησιμοποιούσε κλαδί πεύκου, που το στόλιζε με μικρές μπάλες, μπαμπάκι και κεράκια, ακολουθώντας τα έθιμα της πατρίδας της.

Τις μπάλες τις έφτιαχνε μόνη της από καρύδια και αμύγδαλα, που τα έντυνε με χρυσόχαρτα από τα πακέτα των τσιγάρων.

Από χαρτόνι και χρυσόχαρτο έφτιαχνε και το αστέρι, που τοποθετούσε στην κορυφή του δέντρου.

Όταν ο γιος της ο Βίκτωρας μεγάλωσε, πήγαινε παραμονές Χριστουγέννων στο κοντινό λόφο Παλάτι και της έφερνε ένα κλαδί βένιου (κέδρου), δυο μέτρα ύψος. Αυτό έμοιαζε περισσότερο με έλατο κι ήτανε πιο θεαματικό.

Σε όλη την προπολεμική περίοδο, μέχρι το 1950 περίπου, το χριστουγεννιάτικο δέντρο της κυρίας Καρολίνας ήταν επί 30 ολόκληρα χρόνια το μοναδικό στο Κορωπί.

Στην αρχή ήταν πολύ απλό, αλλά κάθε χρονιά η Καρολίνα πλούτιζε το διάκοσμό του. Αγόρασε στην Αθήνα μερικές μπάλες και μια φάτνη.

Το θέαμα εντυπωσίαζε όσους ντόπιους την επισκέπτονταν αυτές τις γιορτινές μέρες. Η ίδια καλούσε τους γνωστούς της, να πάνε στο σπίτι της, για να το δουν και να το χαρούν.

Ποια ήταν η Καρολίνα Μποσάκοβα

Γεννήθηκε στην Πράγα το 1888. Σπουδές μουσικής και βιολιού στο Ωδείο της Βιέννης.

Κουλτούρα ευρωπαϊκή, ομορφιά βόρειας καλλονής. Γνωριμία εκεί με τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Δημοσθένη Τζάθα, από το Λιδορίκι. Ειδύλλιο και έρωτας σφοδρός. Εγκατάστασή τους στην Κωνσταντινούπολη και γάμος στο Πατριαρχείο.

Τρία παιδιά: Βίκτωρ, Έλλη και Ηλέκτρα. Μετεγκατάστασή τους για λίγο στην Αθήνα. Το 1920 ο Δημοσθένης φεύγει για τουρνέ στην Αμερική (ΗΠΑ), αλλά έμεινε εκεί για πάντα.

Η Καρολίνα με τα τρία παιδιά της έρχεται την ίδια χρονιά στο Κορωπί, όπου έμενε με την οικογένειά του ο κουνιάδος της Γιάννης Τζάθας.

Νοίκιασε ένα φτωχικό δωμάτιο. Έμαθε να μιλάει και να γράφει ελληνικά. Τα έσοδά της πενιχρά.

Το μικρό χρηματικό ποσό, που της έστελνε πού και πού ο μετανάστης σύζυγός της από την Αμερική, δεν έφτανε. Αναγκάστηκε να ράβει ξένα ρούχα, σα μοδίστρα.

Και όμως: Ο γιος τέλειωσε τη μαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου και οι κόρες ολόκληρο το Γυμνάσιο.

Ήρθε η Κατοχή. Οι Γερμανοί τη χρησιμοποίησαν ως διερμηνέα για την επικοινωνία τους με τους ντόπιους.

Η Καρολίνα μόνο καλά λόγια έβρισκε να πει για όποιον Κορωπιώτη υποψιάζονταν οι κατακτητές για αντιστασιακή δράση. Πάντρεψε την κόρη της Έλλη με τον Κορωπιώτη Χριστόφορο Ιωσήφ Πρόφη.

Αν και ήταν καθολική, εκκλησιαζόταν κάθε Κυριακή στην εκκλησία της Παναγίας.

Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες, κατόρθωνε να παρακολουθεί κάποιες θεατρικές παραστάσεις, κυρίως της Λυρικής Σκηνής, στην Αθήνα.

Πέθανε και τάφηκε στο Κορωπί το 1973. Τρεις λέξεις μπορούν να χαρακτηρίσουν όλη τη ζωή της: Καλοσύνη, Ευγένεια και Αξιοπρέπεια. Γι' αυτό και όλοι την αποκαλούσαν πάντοτε «κυρία».

Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά!

Σχόλια