Date2

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024 15:34:03

rss

αναζήτηση

makripano

Προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος η Βουλιαγμένη, που «θωρακίζεται από τους κερδοσκόπους»



Αλλάξτε μέγεθος

e9bc711e2c478c77d51fdbebd1ec5a17 L

Μεγάλα τμήματα που ανήκουν στη Βουλιαγμένη ανακηρύχθηκαν ως προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως έγινε γνωστό μέσω του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 350/4-10-2013), όπου δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Με τον τρόπο αυτό συνδέεται άμεσα η προστασία της σημερινής φυσιογνωμίας της Βουλιαγμένης, με την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων του τόπου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η οποία έχει τίτλο «Η διοίκηση του Σ. Πανά 'θωρακίζει' τη Βουλιαγμένη από την επίθεση των κερδοσκόπων».

Και συνεχίζει ως εξής: «Παράλληλα, με τη δημοσίευση του Φ.Ε.Κ. ενισχύεται το 'θεσμικό οπλοστάσιο' του Δήμου, ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτά που αφορούν την πώληση του Αστέρα, τα οποία επιθυμούν να αλλοιώσουν τη σημερινή φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης, προσθέτοντας περισσότερο τσιμέντο και αναπτύσσοντας εμπορικές χρήσεις στην περιοχή.

Η προστασία του οικιστικού χαρακτήρα και της απαράμιλλης φυσιογνωμίας της Βουλιαγμένης αποτελούν άμεση προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, κ. Σπύρου Πανά. Με την συστηματική συνεργασία του Δήμου με τον αρχαιολόγο, ιστορικό και φιλόλογο κ. Χ. Διονυσόπουλο, ξεκίνησαν πριν από μήνες οι απαραίτητες διαδικασίες από τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ανακηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι, συγκεκριμένες περιοχές στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης.

Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όρισε τον κ. Διονυσόπουλο ως εμπειρογνώμονα και τον εξουσιοδότησε να ενημερώσει προφορικά το Κ.Α.Σ. για τις προθέσεις του Δήμου. Παράλληλα, με την 174/ 11-06-2013 απόφασή του, που λήφθηκε ομόφωνα, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπ. Πολιτισμού να κηρυχθούν ως αρχαιολογικός χώρος τμήματα της Δ.Ε. Βουλιαγμένης».

Η ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής συνεχίζεται με την επίκληση του ΦΕΚ 350 /4 Οκτωβρίου 2013 όπου αναφέρονται τα παρακάτω:

«Κήρυξη και οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Βούλας − Βάρης −Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ αποφασίζει την κήρυξη − οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Bούλας − Βάρης − Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής, για λόγους προστασίας των σημαντικών μνημείων και των άλλων αρχαίων καταλοίπων και συγκεκριμένα:

1. Στην περιοχή του «Λαιμού», του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρα του τέλους του 6ου αι. π.Χ. στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Βωμού της Αρτέμιδος μπροστά από το σηκό του ναού, καθώς και της δεξαμενής−κρήνης των αρχαϊκών χρόνων (η οποία διατηρείται σε κατάχωση βόρεια του ναού).

2. Της ιερατικής οικίας του τέλους του 6ου αι. π.Χ., η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ναού.

3. Των δύο πύργων του 5ου αι. π.Χ., στην παραλία της Ωκεανίδας και στο λόφο του ορφανοτροφείου αντίστοιχα, καθώς και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο μικρό ακρωτήρι, δυτικά του τελευταίου πύργου.

4. Των οικιστικών καταλοίπων στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, που χρονολογείται από τους προϊστορικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.

5. Των καταλοίπων του αρχαίου κτηρίου και δρόμου στην παραλία του μεγάλου Καβουρίου, που χρονολογούνται στους κλασικούς χρόνους.

6. Των κτηριακών και ταφικών καταλοίπων, τα οποία χρονολογούνται στους προϊστορικούς και στους ρωμαϊκούς χρόνους, εντός του σύγχρονου οικισμού του Καβουρίου».

Από την πλευρά του, ο Πανάς δεν έκρυψε την απόλυτη ικανοποίησή του και σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις, σημείωσε: «Η ανακήρυξη τμημάτων της Βουλιαγμένης ως αρχαιολογικών χώρων 'θωρακίζει' τη Βουλιαγμένη. Δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να προωθήσουν στην περιοχή μας οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης, που θα έρχεται σε αντίθεση με τον οικιστικό χαρακτήρα της Βουλιαγμένης και θα απειλήσει τη μοναδική της ομορφιά.

Θέλω με την ευκαιρία της δημοσίευσης του ΦΕΚ, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον αρχαιολόγο, ιστορικό και φιλόλογο κ. Χ. Διονυσόπουλο, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας μας, αλλά και να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν θα επιτρέψει να προστεθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο επιπλέον τσιμέντου στη Βουλιαγμένη και θα είναι απέναντι σε κάθε σχέδιο που θα επιχειρήσει να μετατρέψει τον τόπο μας σε περιοχή άναρχης εμπορικής ανάπτυξης».

Σχόλια