Έτσι χρησιμοποιούνται οι κάδοι κομποστοποίησης
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 10:57
Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και κάθε μέρα από τη 1 ως τις 3 όλοι οι αιτούντες δημότες Παλλήνης, μπορούν με την ταυτότητά τους να παραλάβουν τους νέους κάδους κομποστοποίησης που διαθέτει η δημοτική αρχή.
Προκρίθηκε ως καταλληλότερη λύση η παραλαβή των κάδων, από ένα συγκεκριμένο σημείο, που θα βολέψει τους κατοίκους και των τριών δημοτικών ενοτήτων. Ο λόγος για το αμαξοστάσιο του Δήμου, δίπλα από το νεκροταφείο Παλλήνης. Οι παραδόσεις θα γίνονται έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013.
Για το σεμινάριο εκπαίδευσης χρήσης των κάδων, θα υπάρχει ενημέρωση κατά την παραλαβή.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη νέα διανομή, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης του Δήμου Παλλήνης θα αριθμεί 1.300 κάδους και θα είναι το μεγαλύτερο της χώρας.
Η οικιακή κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης την οποία μπορεί να εφαρμόσει καθένας στον χώρο του με την προϋπόθεση να διαθέτει κήπο για να εγκαταστήσει τον ειδικό κάδο. Τα οργανικά απορρίμματα μέσα από ειδική διαδικασία μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα με διπλό όφελος. Η ποσότητα σκουπιδιών προς τους Χ.Υ.Τ.Α. είναι πολύ μικρότερη και οι κάδοι στους δρόμους είναι άοσμοι.
Ειδικές πληροφορίες για τους δημότες:
• Με την οικιακή κομποστοποίηση ο πολίτης αναλαμβάνει την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα μειώνοντας ουσιαστικά την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγει. Ταυτόχρονα με εύκολο και οικονομικό τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να παράγει "κομπόστ" καλής ποιότητας βελτιώνοντας τον κήπο του και τα φυτά του, προστατεύοντας το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος που ονομάζεται "αύξηση του όγκου των απορριμμάτων".
Τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι τα εξής:
• Φλούδια και στελέχη από λαχανικά
• Φρούτα ή χορταρικά (π.χ. πορτοκάλια, λεμόνια, καρπούζια, πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια, βρασμένα χόρτα κλπ)
• Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά
• Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν.
• Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ
• Στάχτη π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο)
• Τσόφλια αυγών (ασβέστιο)
• Χαρτιά κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές χαρτοσακούλες) σε μικρές ποσότητες ανάλογα με την υγρασία μείγματος
• Πριονίδι το οποίο παρέχει άνθρακα
• Υπολείμματα από διάφορα είδη τσαγιού και κατακάθια καφέ ή και φίλτρο γαλλικού καφέ.
Σχόλια