Αποφασισμένοι άλλα μόνοι οι κάτοικοι Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη κατά του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ! (Βίντεο)
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 13:11
Αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω στο θέμα της «επιβάρυνσης» όπως τη χαρακτήρισαν του αγωγού της Χαμολιάς με τα λύματα του παράλιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού εμφανίστηκαν στη λαϊκή συνέλευση, το απόγευμα της Κυριακής στο θέατρο Σάρας, το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι παρόντες πολίτες χωρίς όμως η μαζικότητά τους να ικανοποιήσει τους διοργανωτές της εκδήλωσης, κάτι μάλιστα που επισημάνθηκε και από επικεφαλής παρατάξεων όπως οι Γιώργος Αδάμος και Γιάννης Πολίτης.
Οι πολίτες που παρέστησαν δεν ξεπέρασαν τους 350 ενώ προς το τέλος της διαδικασίας ήταν περίπου 150.
Παράλληλα ηχηρή ήταν η απουσία βουλευτών και περιφερειακών συμβούλων της Ανατ. Αττικής. Ούτε ένας βουλευτής οιουδήποτε κόμματος όχι μόνον δεν παρέστη αλλά δεν απέστειλε και μήνυμα.
Από τους περιφερειακούς συμβούλους το παρόν έδωσαν αυτοί της Λαϊκής Συσπείρωσης (KKE),Κώστας Παναγιώτου και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής για την Αττική (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Κώστας Τουλγαρίδης ενώ επιστολές απέστειλαν στηρίζοντας την κινητοποίηση και τους λόγους της και οι περιφ. σύμβουλοι Σωτήρης Μεθενίτης (τ. δήμαρχος Μαρκοπούλου) και Βαγγέλης Αλμπάνης από την παράταξη Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής του Γιάννη Σγουρού.
Αξίζει επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι με τη βοήθεια των στελεχών Πολιτικής Προστασίας του δήμου τηρήθηκαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του κορωνοϊού αφού μάλιστα είχαν τοποθετηθεί ενδεικτικές ταινίες ώστε να υπάρξει απόσταση μεταξύ των όσων παρακολούθησαν τη συνέλευση.
Η ψύχραιμη φωνή του δημάρχου
«Στόχος της λαϊκής συνέλευσης είναι ο τρόπος αντίδρασής μας στον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ και γι’ αυτό σας καλέσαμε όλους ώστε να ακούσουμε όλες τις πλευρές και τα επιχειρήματά τους» ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κώστας Αλλαγιάννης.
Οι Δήμοι Κρωπίας και Σαρωνικού βολεύονται με τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ η οποία προτάσσει ότι θα προσφέρεται καθαρό νερό για αρδεύσεις¨, πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα πολιτικό και όχι τεχνικό.
Ο δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ όπως η ίδια η εταιρεία είχε ζητήσει από τις 27 Μαΐου και χαρακτήρισε την άρνηση των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων να μην παραστεί κανείς στη συνάντηση «λάθος».
Στάθηκε στις σαφείς προθέσεις τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη όσο και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη «τα παράλια του Σαρωνικού και του Κορωπίου να αποχετευτούν στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου» συμπληρώνοντας ότι «όλοι είναι απέναντί μας και μας φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων».
Ο κ. Αλλαγιάννης σημείωσε ότι «απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ορμή και πάθος για να ανατρέψουμε τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ» επαναφέροντας την πρόταση για δημιουργία ΚΕΛ στην περιοχή της Γερακίνας όπου θα αποχετεύεται το παράλιο μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού ή μία εναλλακτική για αξιοποίηση τόσο του ΚΕΛ Λαυρίου (για Σαρωνίδα, Ανάβυσσο και Π. Φώκαια) όσο και της Ψυτάλλειας (για Λαγονήσι και Αγ. Μαρίνα Κορωπίου). «Οι φίλοι του Σαρωνικού να αφήσουν τα νομικά τερτίπια» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο του γειτονικού δήμου είπε: «Κύριε Φιλίππου να δεχθείτε λύσεις μέσα στον δήμο σας».
Παράλληλα ζήτησε να αποχετευτούν και τα λύματα του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου.
Μαντάλα: Καλομαθημένο παιδί όλων ο κ. Φιλίππου
Την κάθετη αντίθεσή της στην επιβάρυνση του αγωγού Χαμολιάς με τα λύματα του παραλίου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού κατέθεσε και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρκοπούλου, Μαρίκα Μαντάλα η οποία επίσης χαρακτήρισε λάθος το ότι δεν υπήρξε συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ.
Χαρακτήρισε τρανταχτές αλλά αναμενόμενες τις απουσίες βουλευτών και περιφερειακών συμβούλων υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε προειλημμένες αποφάσεις».
Απευθυνόμενος προς τους δημάρχους Σαρωνικού, Κρωπίας και Παιανίας η κα Μαντάλα διερωτήθηκε: «Πως αποφασίζετε εσείς για τα λύματα που πάνε σε άλλη περιοχή;» ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην ΕΥΔΑΠ για τα όσα ελέχθησαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Παιανία και τα οποία αποκάλυψε το notioanatolika.gr. (Διαβάστε σχετικά εδώ)
Χαρακτήρισε τον κ. Φιλίππου «το καλομαθημένο παιδί όλων των κυβερνήσεων» και επεσήμανε ότι ο Δήμος Σαρωνικού είχε ευκαιρίες να αποχετευτεί και κάλεσε τους πολίτες του να ψάξουν μόνοι τους να βρουν λύσεις.
Τέλος αναφερόμενη στα περί ανακυκλούμενου νερού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην άρδευση, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο μόνον προβλήματα θα δημιουργήσει στην αγροτική παραγωγή.
Αδάμος: Επικοινωνιακή αναποτελεσματικότητα των διοργανωτών
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας», Γιώργος Αδάμος επεσήμανε την έλλειψη μαζικότητας στη λαϊκή συνέλευση προσθέτοντας: «Δυστυχώς λίγα πράγματα έγιναν στον ένα μήνα από τη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου».
Τόνισε ότι πολιτική αντίδραση χωρίς μαζική κινητοποίηση πολιτών δεν γίνεται και ουσιαστικά κατηγόρησε τους διοργανωτές της συνέλευσης για επικοινωνιακή αναποτελεσματικότητα.
Συμπλήρωσε ότι καλώς δεν έγινε η συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ και καταλόγισε ευθύνες στον κ. Αλλαγιάννη ότι κακώς πήγε μόνος του στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον περιφερειάρχη.
«Απαιτείται νομική και πολιτική δράση», είπε αλλά έκανε σαφές ότι «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις στον τόπο μας αλλά να το μεταφέρουμε αλλού».
Πολίτης: Υπέρ δυναμικών κινητοποιήσεων
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένοι μπορούμε», Γιάννης Πολίτης τόνισε ότι η τελική απόφαση για το όλο θέμα είναι πολιτική ενώ συμπλήρωσε ότι «οι αγρότες παρασύρθηκαν».
Τάχθηκε υπέρ δυναμικών κινητοποιήσεων στις οποίες περιλαμβάνεται και το κλείσιμο δρόμων αλλά και στον ορισμό μιας ευέλικτης ομάδας η οποία να ενημερώνει διαρκώς το δημοτικό συμβούλιο και την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις.
Και ο κ. πολίτης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον λίγο κόσμο, όπως χαρακτηριστικά είπε, που συμμετείχε στη συνέλευση.
Δρίτσας: Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις
«Μικρότερο των προσδοκιών» χαρακτήρισε τον αριθμό των παρισταμένων ο επικεφαλής της παράταξης «Μπορούμε αλλιώς», Χρήστος Δρίτσας ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ΕΥΔΑΠ παίζει “παιχνιδάκια” και σε αυτά προσπάθησε να μπλέξει και τους αγρότες».
Παράλληλα ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η άρδευση με ανακυκλούμενο νερό από ΚΕΛ με βάση Οδηγία της ΕΕ η οποία προβλέπει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται χάνουν την πιστοποίηση της δημόσιας υγείας.
Ο κ. Δρίτσας κατέθεσε σειρά εναλλακτικών προτάσεων για την αποχέτευση του παραλίου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού (Γερακίνα ή ΒΙΟΠΑ Καλυβίων ή ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου με επιστροφή των επεξεργασμένων λυμάτων στην Π. Φώκαια «ώστε να εκμεταλλευτούν το νερό οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής και ό,τι περισσέψει να χύνεται στον Σαρωνικό») και ζήτησε και αυτός να αποχετευτεί και το Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου.
Συμπαρατάχθηκε με τις προτάσεις του συνόλου των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και παραστάσεις στα τρία δημοτικά συμβούλια (Σαρωνικού, Κρωπίας και Παιανίας) «για να τους εξηγήσουμε γιατί αντιδρούμε.
«Δεν θα αφήσουμε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη να γίνουν η πίσω αυλή των Μεσογείων» κατέληξε ο κ. Δρίτσας.
Συλλελόγλου: Η αντίθετη άποψη που «σπάει» την ομοφωνία
Και ενώ όλοι οι υπόλοιποι επικεφαλής συμφώνησαν για το κατά την άποψή τους παράλογο του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρκοπούλου, Ανδρέας Συλλελόγλου ήρθε να ταράξει τα νερά με την ευσχήμως αντίθετη άποψη της παράταξής του.
«Δεν χωράνε δόγματα και τοπικισμοί σε ό,τι αφορά τεχνικά έργα» επεσήμανε για να προσθέσει: «Είναι λάθος η άποψη ότι κάθε δήμος πρέπει να διαχειρίζεται τα δικά του προβλήματα. Είναι ανάγκη να προχωρήσει η αποχέτευση σε όλη της Ανατολική Αττική».
Ο κ. Συλλελόγλου έκανε σαφές ότι η παράταξή του συμφωνεί με μια «ασφαλή, οικονομική και τεχνική άρτια λύση από την κρατική ΕΥΔΑΠ» χαρακτηρίζοντας «φιλέτο» το νερό που θα παραχθεί.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, Κώστας Παναγιώτου.
Τουλγαρίδης: Όλοι φταίνε
Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική, Κώστας Τουλγαρίδης τόνισε τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών αλλά και των δημοτικών διοικήσεων για το πρόβλημα της αποχέτευσης, συμπληρώνοντας: «θα υπάρξει μεγάλο φαγοπότι στην κατασκευαστική διαδικασία».
Πρόεδρος ΑΣ Μαρκοπούλου: Λέμε κάθετα «όχι»
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν οι παριστάμενοι την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, Αλέκος Κολιαβασίλης.
«Λέμε ένα μεγάλο κάθετο “όχι” στο “κούμπωμα” των λυμάτων των παραλίων του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου με τελικό αποδέκτη τον αγωγό της Χαμολιάς» ανέφερε για να προσθέσει: «Δεν δεχόμαστε ούτε να αρδεύονται τα προϊόντα της περιοχής Μαρκόπουλου με νερά τριτοβάθμιας επεξεργασίας διακινδυνεύοντας την καταλληλότητα κατανάλωσης και την ποιότητα προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) που εξάγονται σε αγορές του εξωτερικού».
Ο κ. Κολιαβασίλης παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία η ποιότητα του νερού από γεωτρήσεις και πηγάδια της περιοχής είναι πολύ καλής ποιότητας και δε χρειάζεται καμία αλλαγή στην άρδευση των προϊόντων.
Παράλληλα δεσμεύθηκε να σταθεί δίπλα στη δημοτική αρχή με όποιο τρόπο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος στον αγώνα των συμπολιτών του, «με στόχο την προάσπιση του περιβάλλοντος και της υγείας των».
«Συνεχίζουμε αγωνιστικά μέχρι την τελική μας νίκη και περιφρουρούμε να πραγματοποιηθούν όλα όσα αποφασίστηκαν στο αποψινό ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης για το καλό του τόπου μας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΑΣ Μαρκοπούλου.
Στη συνέχεια μίλησε μικρός αριθμός πολιτών, οι οποίοι χωρίς καμία εξαίρεση τάχθηκαν κατά του συγκεκριμένου σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ.
Ολοκληρώνοντας την περίπου τρίωρη λαϊκή συνέλευση ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κώστας Αλλαγιάννης διάβασε δύο ψηφίσματα από τα οποία το ένα είχε συνταχθεί από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρίκα Μαντάλα και το άλλο από τον επικεφαλής της παράταξης «Μπορούμε αλλιώς» (Διαβάστε σχετικά εδώ).
Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο τελικώς αποφασίστηκε να εμπλουτιστεί και με αρκετά στοιχεία από το σχέδιο του κ. Δρίτσα.
Σχόλια