Date2

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024 09:04:57

rss

αναζήτηση

makripano

Τραγωδία στο Μάτι: Κοινωνική οργή για την πρωτόδικη απόφαση κατά των κατηγορουμένων



Αλλάξτε μέγεθος

mati apofasi

Με οργή, κλάματα και καθολική αποδοκιμασία από τους παριστάμενους συγγενείς των 104 νεκρών αλλά και τους δεκάδες εγκαυματίες, έγινε δεκτή η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τους υπεύθυνους της τραγωδίας στο Μάτι.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση για τη μεγαλύτερη μεταπολεμική τραγωδία που έπληξε την πατρίδα μας, η κοινωνική κατακραυγή διογκώνεται διαρκώς αφού μάλιστα επί της ουσίας επιρρίπτονται ευθύνες και στα θύματα για την απώλεια της ζωής τους.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης είναι ότι μόλις η πρόεδρος έλυσε τη συνεδρίαση , πολλοί συγγενείς νεκρών κινήθηκαν απειλητικά κατά κατηγορουμένων οι οποίοι τελικά φυγαδεύτηκαν από αστυνομικούς από την έξοδο των δικαστών. 

Οι ποινές

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο επέβαλε ποινές στους:

• Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 ετών.

• Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος συνολική ποινή φυλάκισης 15 ετών, δηλαδή 5 χρόνια.

• Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή πέντε χρόνια.

• Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια

• Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια.

• Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε τελικά και χρηματική ποινή ύψους 38.000 ευρώ στον καθένα.

Με έντονες αποδοκιμασίες έγινε δεκτή η απόφαση του Δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς κρίθηκαν ένοχοι μόνον πέντε, τότε, στελέχη της Πυροσβεστικής και ο Ιωάννης Φωστιέρης που ήταν επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου.

Και οι πέντε κατά περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή από αμέλεια ενώ ένοχος κρίθηκε και ο ηλικιωμένος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος που έβαλε τη φωτιά.

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τον Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) για 102 ανθρωποκτονίες (θύματα) και 32 σωματικές βλάβες (εγκαυματίες), Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο εννέα ανθρώπων στη θάλασσα διότι τον έκρινε ένοχο ότι δεν έδωσε εντολή για να κινηθούν τα πλοιάρια για τη σωτηρία όσων έπεσαν στη θάλασσα να σωθούν, Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) για 102 θανάτους και 32 τραυματίες, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους. Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι επίσης κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε έντονες αποδοκιμασίες κατά του δικαστηρίου, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απευθύνθηκαν στους δικαστές με ύβρεις για την απόφαση που προκάλεσε σοκ καθώς κινήθηκε κάτω και από την εισαγγελική πρόταση.

Με στοιχεία από skai.gr

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια