Date2

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022 20:02:00

rss

αναζήτηση

makripano

Σύσκεψη για τις φωτιές του καλοκαιριούΑλλάξτε μέγεθος

pirkagies

Θέλεις 40” Samsung τηλεόραση 3D. Εχεις δώρο έως 99€! Πρόλαβε την προσφορά στο Public.gr  

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για το 2013 αλλά και ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Χρυσάνθης Κισκήρα η οποία ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν για το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας, επεμβάσεων και πληροφόρησης που υπήρξε τη φετινή χειμερινή περίοδο και για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ανταπόκρισης που έδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή αντιπυρική περίοδο η κ. Κισκήρα έκανε σαφές – για μιαν ακόμη φορά ότι «ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει διαπιστωθεί ότι είναι μεγάλος. Σύμφωνα δε, με τα στατιστικά στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια».

Η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, για την προστασία των πολιτών, των οικισμών και των δασών από αυτές προϋποθέτει αφενός την κατ' ανάγκη εμπλοκή και συντονισμένη δράση πολλών υπηρεσιών και φορέων αφετέρου την αποδοχή ότι η προληπτική οργάνωση είναι το σημαντικότερο στοιχείο της όλης προσπάθειας.

Διαβεβαίωσε δε ότι και φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής «βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και ξεκινήσαμε έγκαιρα την προετοιμασία και τον συντονισμό των ενεργειών μας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους».

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Ωρωπού, Μαραθώνα, Παλλήνης, Σαρωνικού και Διονύσου τα διαθέσιμα μηχανήματα έργου της Αντιπεριφέρειας, δηλαδή εκσκαφείς, εκσκαφείς – φορτωτές, πυροσβεστικά οχήματα τύπου ντακότα, κ.α.

Τα ρέματα

Επίσης ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό των ρεμάτων έγινε στις 5 Απριλίου και σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Κισκήρα «μέχρι 15/05/13 θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και θα αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Στη συνέχεια θα γίνει έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο (μέγιστος χρόνος 1 μήνας) και θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης».

Η αποψίλωση

Αναφορικά με το έργο της αποψίλωσης, εκδόθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το διαγωνισμό και τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη για την εκτέλεση του έργου. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Μαΐου.

Πάντως για μιαν ακόμη φορά γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και να μην προχωρούν στην καύση ξερών χόρτων καθ' όλη της αντιπυρικής περιόδου.

Η κ. Κισκήρα όμως έθεσε και το θέμα της αποσαφήνισης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα που συμμετέχει στο Συντονιστικό Όργανο.

«Ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι πρέπει να κάνει, έτσι ώστε όταν προκύψει το πρόβλημα, να αναλαμβάνει άμεσα δράση» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης.

Η Πυροσβεστική

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Αττικής Αθ. Ρούμπος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει προβεί το Πυροσβεστικό Σώμα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και τόνισε την σημασία της πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, των Δασαρχείων, των Δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων έθεσαν τα ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αναφέρθηκαν οι τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση, όπως είναι η ενημέρωση των πολιτών με στόχο την πρόληψη, το κλείσιμο των δρόμων κατά τις ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς κ.α.

Ποιοι παρέστησαν

Στη συνεδρίαση επίσης παρευρέθησαν ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφ. Ανατολικής Αττικής Α. Κοτσιώρης, οι διοικητές από τα τοπικά πυροσβεστικά τμήματα, οι αστ. δ/ντες των Δ/νσεων Αστυνομίας Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής, διοικητές και εκπρόσωποι των τμημάτων Τροχαίας περιοχών Αγ. Παρασκευής, Κηφισιάς και Αττικής Οδού, εκπρόσωποι από τα Λιμεναρχεία Ραφήνας και Λαυρίου καθώς από το Θ' Λ.Σ. Βουλιαγμένης, από τη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής και τη Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, από τα Δασαρχεία Λαυρίου, Πάρνηθας, Πεντέλης και Καπανδριτίου, τις «Αττικές Διαδρομές», ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Μπαρούτας, Αντιδήμαρχοι αρμόδιοι για την Πολιτική Προστασία από τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.

Σχόλια