Date2

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 03:42:37

rss

αναζήτηση

makripano

Η ΙΕ΄ τετραήμερη επιστημονική συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής στον Δήμο Κρωπίας

Αλλάξτε μέγεθος

PO 45957 EXO 01

Η σημαντικότερη επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Νοτιοανατολική Αττική ανά διετία από την Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, η ΙΕ' Επιστημονική Συνάντηση, ανοίγει τις εργασίες της, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κρωπίας (Βασιλ. Κωνσταντίνου 47, Κορωπί) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Η 15η Επιστημονική Συνάντηση διεξάγεται με την αιγίδα του Δήμου Κρωπίας και είναι αφιερωμένη (τιμώμενο πρόσωπο) στην αρχαιολόγο, Όλγα Αποστολοπούλου-Κακαβογιάννη και στην αείμνηστη, λαογράφο και συγγραφέα, Μαρία Μιχαήλ-Δέδε (1922-2001).

Η ΙΕη Ε.Σ.Ν.Α περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις που αρχίζουν μια ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 19:30, στο Οινοποιείο «Αναγνώστου» (Οδός Aδριανού 69, Κορωπί) με εγκαίνια έκθεσης εικαστικών καλλιτεχνών Μεσογείων: Ζωγραφική, Γλυπτική, Φωτογραφία, και παρουσιάσεις «Οίνων διαδρομές» από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.). Η διάρκεια της έκθεσης και οι παρουσιάσεις «Οίνων διαδρομές» θα διαρκέσουν έως τις 20 Οκτωβρίου (ώρες 19:30 – 21:00). Οι παράλληλες εκδηλώσεις συνεχίζονται, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου, στις 9 το βράδυ, στην έδρα του Λεωφ. Β.Κωνσταντίνου 31, με φωτογραφική έκθεση («Μνήμες τρύγου»), με επίσκεψη στο εμφιαλωτήριο του 1967 και άνοιγμα νέων κρασιών -κέρασμα με τοπικά προϊόντα από τους σπουδαστές της σχολής Chef-d'οeuvre.

Ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης σε δήλωσή του, χαιρετίζει την ΙΕ΄ Επιστημονική Συνάντηση που διεξάγεται και πάλι στο Κορωπί έπειτα από 17 χρόνια καθώς και την υλοποίηση της δέσμευσής του, πριν από δύο χρόνια στην Κερατέα, η συνάντηση να είναι αφιερωμένη στην σπουδαία αρχαιολόγο Όλγα Αποστολοπούλου-Κακαβογιάννη που τόσα έχει προσφέρει στην ιστορική αρχαιολογική έρευνα στη χώρα. Ο Κιούσης αναφέρεται και στην αείμνηστη Μαρία Μιχαήλ-Δεδέ που προσέθεσε η επιστημονική επιτροπή και τονίζει ότι «χρειάζεται ακόμα και ένα ιδιαίτερο συνέδριο ή διημερίδα για να τιμήσουμε το λαογραφικό έργο και την μεγάλη προσφορά της. Είμαστε διαθέσιμοι όποτε αυτό καταστεί δυνατόν να την διοργανώσουμε στο Κορωπί».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, Νικόλαος Παπαγιαννάκος, αρχιτέκτων στη εισαγωγή του προγράμματος του αναφέρει ότι η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 1999 με έδρα τα Καλύβια και γεωγραφικό αντικείμενο ενδιαφέροντος και μελέτης την περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Υμηττού, Πεντέλης και Σουνίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1η ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

18:00 : Προσέλευση

Προεδρείο: Οικονόμου Γεώργιος και Γκίκας Δημήτριος

18:30 : Χαιρετισμοί

· Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Αδαμαντία Μάλλιου

· Πρόεδρος Εταιρείας Μελετών: Νικόλαος Παπαγιαννάκος

· Δήμαρχος Κορωπίου: Δημήτριος Κιούσης

· Περιφερειάρχης: Εκπρόσωπος

· Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας &Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Μαρία Μιχαήλ-Δέδε (1922-2001), Συγγραφέας - λαογράφος

Ομιλητές : Σεραφείμ Κόλλιας, Άννα-Ιωάννα Γουήλ-Μπαδιεριτάκη, Πέτρος Φιλίππου-Αγγέλου

ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Όλγα Κακαβογιάννη, επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων

Ομιλητές : Ελένη Ανδρίκου, Αικατερίνη Πέτρου, Κερασία Ντούνη, Μαρία Στάθη

Κεντρική Ομιλήτρια: Όλγα Κακαβογιάννη «Στοιχεία για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο στον Μυρρινούντα, έναν αγροτικό αρχαίο δήμο της Αττικής»

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

(Παράλληλη Εκδήλωση)

21:00 Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (Λ. Βασιλ. Κωνσταντίνου 31 ) :

Φωτογραφική Έκθεση «Μνήμες Τρύγου».
Επίσκεψη στο εμφιαλωτήριο του 1967.
Άνοιγμα νέων κρασιών – κέρασμα με τοπικά προϊόντα από τους σπουδαστές της σχολής Chef-d'οeuvre.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΕ΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΜΠΡΙΚΑ

ΠΡΩΙ

10:30: Περίβολος Ι. Ν. Αγ. Λουκά (Λαμπρικά)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ταξιδεύοντας στο παρελθόν των Λαμπρικών», Ιωάννα Γκουρτζιούμη, Αικατερίνη Πέτρου, Αρχαιολόγοι της Β΄ ΕΠΚΑ.

11:30: Ξενάγηση από την κ. Ελένη Γκίνη-Τσοφοπούλου, Επίτιμο Διευθύντρια Αρχαιοτήτων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

17:30 : Συζητήσεις όλων των θεματικών ενοτήτων βάσει των συμπληρωμένων και κατατεθειμένων εντύπων παρέμβασης.

19:30 : Συμπεράσματα ΙΕ΄ Ε.Σ.Ν.Α.

Σχόλια