Date2

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 21:33:44

rss

αναζήτηση

makripano

Δείτε τι είπε ο Νίκος Δένδιας για την πρόληψη των πυρκαγιών (video)

Αλλάξτε μέγεθος

dendias

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στα περιαστικά δάση, από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή, αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας όπου κριθεί απαραίτητο, αποφασίστηκε, εκτός των άλλων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ο οποίος κάλεσε σε συστράτευση όλους τους πολίτες για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Η σύσκεψη, που έγινε με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμη και τους Θρακομακεδόνες, είχε ως αντικείμενο τη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ όλη αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, ενώ αποφασίστηκε επίσης να υπάρχει η μέγιστη επιφυλακή όλου του κρατικού μηχανισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης, ο Διευθυντής του 199 ΣΕΚΥΠΣ, Υποστράτηγος Διαμαντής Κανελλόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, Αντιπύραρχος Μιχάλης Αυγουλέας και ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας κ. Κώστας Δημόπουλος.

Στην ομιλία του, ο υπουργός σημείωσε: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών που απειλούν το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω ότι έγκαιρα είχα ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε φέτος.

Άλλοτε από εγκληματική αμέλεια, άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες λόγω της ώρας ή και της περιοχής συνθήκες, όπως παραδείγματος χάρη χθες βράδυ στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος οι μισές περίπου πυρκαγιές, από όσες έχουν εξιχνιασθεί τα αίτια, οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση.

Ευτυχώς, χάρη στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και τον επιτυχημένο συντονισμό από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, τα πολύ χειρότερα έχουν αποφευχθεί. Γνωρίζω βέβαια και κατανοώ απόλυτα τον πόνο που προκάλεσε η ζημιά σε σπίτια και καλλιέργειες, αλλά οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών παρακαλώ σκεφτείτε ότι θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και προσωπικά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκο, για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρέχουν καθ’ όλη της διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα εκατοντάδες μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που έχουν εγκαταλείψει τις οικογενειακές τους εστίες και έσπευσαν χθες το βράδυ από διάφορα σημεία της Αττικής στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη. Οφείλω να εκφράσω ακόμα τις ευχαριστίες μου στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση για την άψογη συνεργασία στην αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών.

Όπως έχω ξαναπεί, η συμβολή όλων μας στη διατήρηση και τη διάσωση του φυσικού πλούτου της χώρας είναι απαραίτητη. Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ειδικά σήμερα, 11 εκατομμύρια πυροφύλακες ώστε να επιτηρείται στο σύνολό του ο ελληνικός χώρος και να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση για κάθε πυρκαγιά. Πρέπει να επιστρέψουμε μέσα από τον εθελοντισμό στην καθολική συστράτευση των πολιτών απέναντι στον υπαρκτό και παρόντα κίνδυνο, τον κίνδυνο για την ελληνική παράδοση, το ελληνικό περιβάλλον, τη ζωή και την περιουσία.

Η σύσκεψη η οποία μόλις ολοκληρώθηκε είχε να κάνει με το γεγονός ότι λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών όλες οι ημέρες μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Η επαγρύπνηση του κρατικού μηχανισμού οφείλει να φτάσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Για τον ίδιο λόγο αποφασίσθηκε η πλήρης ενεργοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας με περιπολίες συνεχείς στα δάση για την πρόληψη και αποτροπή των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με τις περιπολίες που πραγματοποιούν οι μοτοσικλετιστές του Πυροσβεστικού Σώματος - οι οποίοι θυμίζω ότι χρησιμοποιούνται φέτος - καθώς επίσης και με τις περιπολίες που θα τελούν κατά το δυνατόν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Σας ανακοινώνω επίσης ότι θα απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων αλλά και πεζών στα περιαστικά δάση από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ας γνωρίζει ο κάθε κακόβουλος ότι το Ελληνικό Κράτος δεν προτίθεται να μείνει άπραγο απέναντι στη μείζονα απειλή για τον φυσικό πλούτο και τη ζωή των πολιτών της πατρίδας μας. Παρακαλώ επίσης θερμά τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους αυτές τις ημέρες του αυξημένου κινδύνου, ώστε από σφάλμα ή από αμέλεια να μην δημιουργηθεί αιτία καταστροφής. Σας ευχαριστώ πολύ».

Σχόλια