Date2

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020 20:35:37

rss

αναζήτηση

makripano

Πορτοκαλί «κίνδυνος» στο Πεύκο στο Λαγονήσι!

Αλλάξτε μέγεθος

CIMG9408-1

Την αποφυγή κολύμβησης στα πορτοκαλί νερά που σχηματίζονται στον Πεύκο στο Λαγονήσι συνιστά το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το οποίο σε έλεγχο που διενήργησε σε δείγμα των νερών, διαπίστωσε την ύπαρξη μικροσκοπικού μονοκύτταρου φυτοπλαγκτονικού είδους του γένους Gymnodinium, σε ποσότητες σαφέστατα πυκνότερες του κανονικού.

«Πολλά από αυτά τα είδη μπορούν να προκαλέσουν πρόσκαιρα δερματικά ή αναπνευστικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα, τα οποία πιθανά να εισπνεύσουν τοξίνες από το θαλασσινό σπρέυ», τονίζεται από το ΕΛΚΕΘΕ.

Όλα άρχισαν από καταγγελίες λουόμενων ότι στη θάλασσα στο Πεύκο εμφανίζεται παράξενη κιτρινο-πορτοκαλο-πράσινη απόχρωση. Το γεγονός απασχόλησε το Δίκτυο Σαρωνικού, που έστειλε ενημερωτικές επιστολές στη δημοτική αρχή, στο ΥΠΕΚΑ και στην Περιφέρεια, ζητώντας άμεσες δράσεις εκ μέρους τους. Παράλληλα, συνέλεξε δείγμα και το έστελε στο ΕΛΚΕΘΕ.

Εκτιμάται, πάντως, ότι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή θα διαλύσουν το φυτοπλαγκτονικό είδος.

Σε ενημέρωση του Δίκτου Σαρωνικού τονίζεται: «Ύστερα από καταγγελίες λουομένων ότι συχνά στο "Πεύκο", στο Λαγονήσι, τμήμα της θάλασσας (στα ρηχά) εμφανίζει παράξενη κιτρινο-πορτοκαλο-πράσινη απόχρωση, συλλέξαμε δείγμα θαλασσινού νερού και το δώσαμε για ανάλυση στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Εντός δύο ημερών λάβαμε απάντηση από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου, τα κύρια σημεία της οποίας, παραθέτουμε στη συνέχεια, για δική σας αξιολόγηση.

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε, για οποιοδήποτε παρόμοιο φαινόμενο συναντήσετε σε θάλασσές μας (Σαρωνικός), στο "Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.".

"...Στο θαλασσινό νερό επικρατούσε, με εξαιρετικά υψηλές πυκνότητες πληθυσμού, ένα μικροσκοπικό μονοκύτταρο φυτοπλαγκτονικό είδος, που ανήκει στην ομάδα των δινομαστιγωτών, του γένους Gymnodinium.

...Το γένος αυτό περιλαμβάνει πολλά δυνητικά ιχθυοτοξικά είδη... Επίσης, πολλά από αυτά τα είδη μπορούν να προκαλέσουν πρόσκαιρα δερματικά ή αναπνευστικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα, τα οποία πιθανά να εισπνεύσουν τοξίνες από το θαλασσινό σπρέυ... Η ακριβής αναγνώριση του είδους είναι επίπονη, χρειάζεται ειδική σχετικά χρονοβόρα προετοιμασία, που δεν ήταν δυνατή σε αυτή την περίπτωση... Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε καταμέτρηση των κυττάρων. Οι πυκνότητες πληθυσμού ευρέθησαν περί τα 2.500.000 κύτταρα ανά λίτρο θαλασσινού νερού. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις.

Συνιστάται η προληπτική αποφυγή κολύμβησης σε πορτοκαλί νερά.

Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, που η ανάπτυξή του ευνοήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες... Οι βόρειοι άνεμοι που ήδη πνέουν ισχυροί, αναμένεται να διαλύσουν την πορτοκαλί κηλίδα, οι συγκεντρώσεις πληθυσμών του συγκεκριμένου είδους θα επανέλθουν σε φυσιολογικά μη επικίνδυνα επίπεδα και δεν θα χρειάζεται περαιτέρω προφύλαξη."

ΔΙΚΤΥΟ Σαρωνικού - Δίκτυο Ζωής»

Σχόλια