Θάλασσα με… σχέδιο: Τι σημαίνει ο νέος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός για την Ελλάδα
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025 17:36
Με ένα φιλόδοξο βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Εθνική Στρατηγική Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών, έρχεται να βάλει τάξη στη… «θάλασσα των δραστηριοτήτων» που αναπτύσσονται γύρω από τις ελληνικές ακτές.
Τι είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός;
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «χάρτη χρήσεων» της θάλασσας.
Όπως η στεριά οργανώνεται με πολεοδομικά σχέδια, έτσι και ο θαλάσσιος χώρος χρειάζεται κανόνες: πού επιτρέπεται το ψάρεμα, πού μπορεί να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο, πού προστατεύονται οικοσυστήματα, πού αναπτύσσεται τουρισμός ή υδατοκαλλιέργειες.
Το σχέδιο αυτό είναι επιβεβλημένο από την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89/ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται μέχρι πρότινος σε καθυστέρηση — και ήδη στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη έγκαιρη εφαρμογή του.
Γιατί τώρα;
Η έκδοση της στρατηγικής έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με την κλιματική κρίση, τη ραγδαία ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της «γαλάζιας» ενέργειας, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, να καθιστούν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας.
Τι προβλέπει
Το σχέδιο:
• Χαράσσει ζώνες θαλάσσιων χρήσεων.
• Προστατεύει ευαίσθητα οικοσυστήματα.
• Υποστηρίζει «πράσινες» επενδύσεις όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
• Ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία με γειτονικές χώρες.
• Μειώνει τις συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών χρηστών του θαλάσσιου χώρου.
Ποια είναι τα οφέλη για τον πολίτη;
Για τον απλό πολίτη, ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να σημαίνει:
• Καθαρότερες θάλασσες και βιώσιμο τουρισμό.
• Ασφαλέστερες και πιο ρυθμισμένες θαλάσσιες δραστηριότητες.
• Νέες θέσεις εργασίας σε αναδυόμενους τομείς (π.χ. “γαλάζια ενέργεια”).
• Καλύτερη προστασία της θαλάσσιας ζωής.
Η θάλασσα δεν είναι απλώς μπλε
«Ο θαλάσσιος χώρος δεν είναι απεριόριστος. Αν δεν υπάρξει σχεδιασμός, θα έχουμε συγκρούσεις, καταστροφή φυσικών πόρων και χαμένες ευκαιρίες», τονίζουν ειδικοί από τον χώρο του περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα, με περισσότερα από 13.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και σημαντικό θαλάσσιο πλούτο, έχει κάθε λόγο να θέσει κανόνες, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών που εξαρτώνται από τη θάλασσα.
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια