Date2

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 11:59:33

rss

αναζήτηση

makripano

Τα Μεσόγεια μετρούν τις πληγές τους από τη μεγάλη φωτιά της Τετάρτης 9/9/20 (Βίντεο & Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

mesog1

Τις πληγές τους μετρούν οι περιοχές των Μεσογείων στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού από τη μεγάλη πυρκαγιά που για δώδεκα περίπου ώρες (οι αναζωπυρώσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης) βρέθηκαν στο έλεος της πύρινης λαίλαπας.

Ένας μόνο ελαφρά τραυματισμένος, δεκάδες στρέμματα καμένης γης, μερικά – ευτυχώς πολύ λίγα –καμένα σπίτια αλλά το κυριότερο αγωνία για την επόμενη φορά.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της πύρινης Τετάρτης, 9ης Σεπτεμβρίου 2020 τα οποία συζητούν οι πολίτες που βρέθηκαν μιαν ανάσα από τις φλόγες.

Ανακουφισμένοι βέβαια που απέφυγαν τα χειρότερα προβληματίζονται για τον εφιάλτη αυτό που ζουν κάθε τρεις και λίγο.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή τη φωτιά, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι. Η πρώτη αχτίδα φωτός βγήκε γύρω στις 6.20 το απόγευμα όταν μάλιστα ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου ανέφερε ότι τέθηκε υπό έλεγχο.

Όμως η αγωνία συνεχίστηκε για πολλές ακόμη ώρες αφού οι αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν ήταν συνεχείς.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αναζωπυρώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές όπως για παράδειγμα αυτή που σημειώθηκε περίπου τα μεσάνυχτα και είχε ως αποτέλεσμα να καούν κάποιες στάνες και μερικά από τα ζώα που υπήρχαν σε αυτές, στην περιοχή Φέριζας Κερατέας.

Ακόμη και το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν σημεία που κάπνιζαν και με δεδομένο ότι οι άνεμοι δεν είχαν κοπάσει θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εστίες προβλημάτων.

Γι’ αυτό και οι 180 και πλέον πυροσβέστες και εθελοντές πυροσβέστες παρέμεναν σε εγρήγορση.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι πολύ προσεκτικοί ως προς το τι ή ποιος προκάλεσε την πυρκαγιά και δεν σχολιάζουν καν τις δηλώσεις του δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά (το πρωί της Πέμπτης σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό) περί ταυτοποίησης υπόπτου αυτοκινήτου το οποίο περιφερόταν σε σημεία όπου ξέσπασε φωτιά λίγο αργότερα.

Πάντως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα με τον συντονισμό να λειτουργεί εξαιρετικά.

mesog6

Το «στρατηγείο» της Πυροσβεστικής είχε εγκατασταθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος επί της λεωφόρου Καραμανλή και από εκεί δίνονταν μέσω ασυρμάτων οι εντολές για τις επεμβάσεις των πεζοπόρων τμημάτων.

Εκεί υπήρχε και Ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μάλιστα είχε εγκαταστήσει ένα πρόχειρο ιατρείο μέσα στο εκκλησάκι.

Και η τοπική αυτοδιοίκηση όμως λειτούργησε εξαιρετικά αφού η γνώση των στελεχών της για τις περιοχές βοήθησε πάρα πολύ τους πυροσβέστες να κινηθούν με ασφάλεια αλλά και σύντομα προς τις εστίες της φωτιάς.

Όλα πήγαν καλά και αυτό είναι που έχει σημασία τελικά ύστερα από τις ώρες αγωνίας που πέρασαν όσοι ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην πυρκαγιά.

Παρακολουθείστε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί τι δήλωσαν το πρωί της Πέμπτης οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, Δημήτρης Λουκάς και Πέτρος Φιλίππου τόσο για τις δύσκολες ώρες της φωτιάς όσο και για την επόμενη ημέρα:

Δείτε φωτογραφίες από το οδοιπορικό του notioanatolika.gr σε περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά: 

mesog2

mesog3

mesog4

mesog5

mesog7

Σχόλια