Date2

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 11:43:16

rss

αναζήτηση

makripano

Ο Νίκος Καντερές μιλά για τις επόμενες ώρες της Μήδειας, τους κινδύνους που έπονται και τις κακοκαιρίες που άφησαν εποχήΑλλάξτε μέγεθος

kanteres mideia

Τις επιστημονικές προβλέψεις του για τις επόμενες ώρες της κακοκαιρίας «Μήδεια» στην Ανατολική Αττική, τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά την εκτόνωσή της αλλά και το ιστορικό των κακοκαιριών που έχουν πλήξει την Αττική, καταθέτει στο notioanatolika.gr ο διακεκριμένος μετεωρολόγος, πρ. βουλευτής και έμπειρος αυτοδιοικητικός, Νίκος Καντερές.

Χαρακτήρισε την κακοκαιρία αναμενόμενη η οποία όμως δεν είχε πολική μορφή όπως επιθυμούν κάποιοι να της προσδώσουν για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις που επικαλείται ο κ. Καντερές οι έντονες χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, κατά διαστήματα, και τις επόμενες ώρες αλλά και τη νύχτα (της Τρίτης προς Τετάρτη) και μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

«Το χαρακτηριστικό της Ανατολικής Αττικής είναι ότι τα χιόνια έρχονται δύσκολα αλλά και φεύγουν δύσκολα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βετεράνος μετεωρολόγος.

Πρόσθεσε δεν ότι η κακοκαιρία φεύγει οριστικά από την περιοχή την Τετάρτη το απόγευμα και Πέμπτη και Παρασκευή η θερμοκρασία θα ανεβεί για να φτάσει το Σαββατοκύριακο σε λογικές για την εποχή τιμές ενώ την Κυριακή υπάρχει και το ενδεχόμενο να βρέξει.

Ο κ. Καντερές δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία μέσα στον Φεβρουάριο δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια άλλη κακοκαιρία που να μας επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό όπως η παρούσα.

Κίνδυνος από τον παγετό

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Καντερές στην επόμενη της κακοκαιρίας ημέρα, δηλαδή ουσιαστικά από το απόγευμα της Τετάρτης και μετά υπογραμμίζοντας ότι ο παγετός είναι δεδομένος και αυτό θα οφείλεται στις αρνητικές θερμοκρασίες οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν τους 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Το πρωινό της Πέμπτης αναμένεται ιδιαίτερα ψυχρό πρόσθεσε και γι' αυτό οι μηχανισμοί των δήμων και των άλλων υπηρεσιών πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Η παγωνιά, ο παγετός όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Ως εκ τούτου οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους τόσο με τα πόδια όσο και με οχήματα κάθε είδους ενώ απαιτείται η υποστήριξή τους από τους δήμους αφού η μόνη λύση για να... καταπολεμηθεί ο πάγος είναι οι συνεχείς ρίψεις αλατιού.

Προσοχή όμως, λόγω της παγωνιάς, πρέπει να δείξουν οι πολίτες και σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σωληνώσεις ύδρευσης: «Γι' αυτό πρέπει όλοι στα σπίτια μας να αφήσουμε κάποιες βρύσες ελάχιστα ανοικτές ώστε οι σωληνώσεις να μην παγώσουν και να έχουμε νερό», επεσήμανε.

Το ιστορικό

Πάντως παρά το γεγονός ότι όλοι βιώνουμε μια πρωτοφανή κακοκαιρία, τα στοιχεία που διαθέτει από το πολυετές αρχείο του ο κ. Καντερές αποδεικνύουν ότι δεν είναι και η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

«Σε τίποτα δεν μοιάζει με την κακοκαιρία του Μαρτίου του 1987 όταν χιόνιζε επί 14 ημέρες» ανέφερε ο έμπειρος μετεωρολόγος για να συμπληρώσει ότι «ακόμη και αυτή του 2004 είχε πιο έντονα χαρακτηριστικά».

Χαρακτήρισε δε την παρούσα κακοκαιρία ως μεσαίας τάξης.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια