Date2

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025 07:02:14

rss

αναζήτηση

makripano

Η λειψυδρία «φέρνει» εργοστάσια αφαλάτωσης σε Λαύριο και Μαραθώνα



Αλλάξτε μέγεθος

dei lavrio

Τρόπους να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία στην Αττική εξετάζει η ΕΥΔΑΠ και στο πλαίσιο αυτό συζητά ακόμη και τη δημιουργία εργοστασίων αφαλάτωσης.

Η σχετική αναφορά έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, Χάρη Σαχίνη ο οποίος όπως ανέφερε στη διάρκεια του «Olympia Forum V», προ τριετίας ξεκίνησε μια συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στο Λαύριο, κοντά στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης.

Αν και το σημείο είναι απομακρυσμένο από την κατανάλωση, είναι ένα σενάριο που εξετάζεται από την ΕΥΔΑΠ.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες θέσεις, στις οποίες μπορούν να «φιλοξενηθούν» αφαλατώσεις, σύμφωνα με τον κ Σαχίνη.

Καταρχάς, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος πριν από περίπου έναν μήνα σε συνέντευξη Τύπου, καθώς «υπάρχει ένδεια χώρου στην Αττική, εξετάζεται ακόμη και υποθαλάσσια».

Οι τοποθεσίες πάντως που μελετώνται για χωροθέτηση μονάδων αφαλάτωσης, εκτός από το Λαύριο, περιλαμβάνουν περιοχή στην Ανατολική Αττική, στις ακτές του Δήμου Μαραθώνα, η οποία βρέχεται από τον Νότιο Ευβοϊκό, από όπου το αφαλατωμένο νερό θα πρέπει να μεταφέρεται στη λίμνη Μαραθώνα.

Το κόστος όμως υπολογίζεται ότι θα είναι διπλάσιο. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ΕΥΔΑΠ, εξίσου υψηλό θα είναι το κόστος και από την εγκατάσταση μονάδας στον Κορινθιακό Κόλπο, περίπου απέναντι από τις Αλκυονίδες ενώ αντίθετα στην Ψυττάλεια το αποτύπωμα θα είναι μικρό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος όπως η ΔΕΗ αλλά και ο Όμιλος Μυτιληναίου δεδομένου ότι η αφαλάτωση απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως κύκλοι τόσο της ΔΕΗ όσο και της ΕΥΔΑΠ χαρακτηρίζουν λύση ανάγκης τη δημιουργία εργοστασίων αφαλάτωσης αφού τονίζουν ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση είναι σημαντικό και φτάνει το 1 ευρώ το κυβικό ενώ σήμερα η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το κυβικό κατά 0,35 λεπτά.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια