Date2

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 09:23:19

rss

αναζήτηση

makripano

Περίπτερο Λίμνης Μαραθώνα: Μνημείο κρατικής αδιαφορίας και υγειονομική βόμβα για όσους το επισκέπτονται! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

1peript2

Μετράει 70 ολόκληρα χρόνια ζωής και τα τελευταία σχεδόν τρία αποτελεί μια ανάγλυφη εικόνα της κρατικής αδιαφορίας.

Το τουριστικό περίπτερο της Λίμνης Μαραθώνα, που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ απαξιώνεται καθημερινά, ερειπωμένο παρά το γεγονός ότι γνώρισε στιγμές δόξας ακόμη από τη δεκαετία του '60.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία επισκευή του έγινε το 1956 με χρήματα του σχεδίου ανασυγκρότησης, γνωστότερου ως σχεδίου Μάρσαλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμφυλίου πολέμου.

Το 1956 παραχωρήθηκε στην Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων για εκμετάλλευση και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όσους επισκέπτονταν τη Λίμνη του Μαραθώνα.

Από τα μέσα του 2019 όμως η επιχείρηση που εκμεταλλευόταν το περίπτερο το εγκατέλειψε χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι.

Από τότε κυριολεκτικά ρημάζει και πλέον αποτελεί «μνημείο» εγκατάλειψης αλλά και υγειονομική βόμβα αφού τα σκουπίδια όσων το επισκέπτονται δημιουργούν μια ιδιότυπη υγειονομική βόμβα σε μια περιοχή της οποίας το φυσικό κάλλος είναι αναμφισβήτητο.

Παράθυρα και πόρτες σπασμένα, τουαλέτες που είναι εστίες κάθε λογής μόλυνσης συντελούν σε μια εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr η ΕΤΑΔ εντάσσοντας το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε μια έκταση 5,3 στρεμμάτων, στο κτηματολόγιο διαπίστωσε ότι ένα κομμάτι του είναι αυθαίρετο.

Έτσι οι υπηρεσίες του δεν μπορούσαν να το δημοπρατήσουν εάν πρώτα δεν το τακτοποιούσαν.

Η σχετική διαδικασία φαίνεται να προχωρά και αμέσως μετά θα δημοπρατηθεί ώστε μια νέα επιχείρηση να αναλάβει την εκμετάλλευσή του.

Μέχρι τότε όμως το κτίσμα απαξιώνεται και σίγουρα θα απαιτηθεί μεγάλο κόστος για να επισκευαστεί και να δεχθεί με αξιώσεις τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αττική που θέλουν να χαρούν της όμορφη φύση της λίμνης παράλληλα με ένα καφέ ή ένα φαγητό με θέα τον υδάτινο όγκο που για ολόκληρες δεκαετίες ξεδιψούσε την πρωτεύουσα.

Όμως αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον χώρο είναι η χειρότερη δυνατή και όλα δείχνουν ότι η ΕΤΑΔ ουδόλως ενδιαφέρεται τουλάχιστον για την προστασία του κτίσματος.

Πρόσφατα μια ομάδα μελών του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» με μια δράση καθαρισμού που οργάνωσαν εκεί, επανέφεραν στο προσκήνιο του εγκαταλειμμένο κτίσμα και τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν εκεί.

Δείχνοντας ένα οικολογικό πρόσωπο τα μέλη του κόμματος του καταδικασμένου ως ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, κούνησαν επιδεικτικά το δάχτυλο στους αδιάφορους δημόσιους λειτουργούς που αφήνουν ένα κόσμημα να απαξιώνεται μέρα με τη μέρα.

Ίσως για κάποιους μοιάζει με τραγική ειρωνεία μια τέτοια εξέλιξη, όμως η πραγματικότητα δυστυχώς δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε ακροδεξιά στοιχεία να παρεμβαίνουν εκεί που το κράτος απουσιάζει επιδεικτικά.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το εγκαταλειμμένο κόσμημα:

2peript

3peript

4peript

5peript

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια