Date2

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 08:46:48

rss

αναζήτηση

makripano

Η... λεπτομέρεια από το μήνυμα Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων που ενόχλησε τους Τούρκους ακόμη περισσότερο

Αλλάξτε μέγεθος

foto genocide

Με ένα κείμενο 304 λέξεων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έστω και 106 χρόνια μετά, δικαίωσε τις ψυχές ενός ολόκληρου λαού που βίωσε τη γενοκτονία στο όνομα της νέας τάξης πραγμάτων της Τουρκίας.

Ένα σημαντικό στοιχείο που ίσως για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί λεπτομέρεια όμως έχει ξεχωριστή αξία και για τον Ελληνισμό, είναι ότι δεν αποκάλεσε την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το «επίσημο» όνομά της, δηλαδή Ιστανμπούλ, αλλά με το ιστορικό της, δηλαδή Κωνσταντινούπολη.

Αναφέρει επί λέξει, σχετικά, στο μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ: «Ξεκινώντας (η θηριωδία) στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης».

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία η Κωνσταντινούπολη μετονομάστηκε σε Ιστανμπούλ από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, μετά την κατάκτησή της στις 29 Μαΐου 1453.

Όμως για έξι σχεδόν αιώνες ακόμη και οι Τούρκοι την αποκαλούσαν Κονσταντινίγιε προσπαθώντας βέβαια να αποφύγουν το όνομα Κωνσταντινούπολη, γνωρίζοντας την ελληνικότητά του.

Ιστανμπούλ ονομάστηκε επίσημα η Πόλη στις 28 Μαρτίου 1930 από το κεμαλικό καθεστώς το οποίο λειτουργούσε σε μια γενικότερη εθνικιστική έξαρση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 1915 (στην περίοδο της γενοκτονίας των Αρμενίων) η Κωνσταντινούπολη δεν αποκαλούνταν έτσι αλλά στη... συγγενικότερη των περιπτώσεων Κονσταντινίγιε.

Η κίνηση λοιπόν του προέδρου Μπάιντεν να επαναφέρει το ελληνοβυζαντινό όνομά της σίγουρα αποτελεί ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση που οι Τούρκοι δύσκολα μπορούν να ανεχθούν παρά το γεγονός ότι στα 578 χρόνια που κατέχουν την Πόλη δεν κατάφεραν να σβήσουν την παγκόσμια ιστορική μνήμη για την ελληνικότητά της.

Στο μήνυμα του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει τα εξής:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία.

Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα της Meds Yeghern (σ.σ.: η Αρμενική Γενοκτονία στα αρμενικά), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν να μην ξεχαστούν ποτέ από την ιστορία. Και θυμόμαστε ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στην καταστροφική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Εδώ και τόσες δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσο πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Καταλαβαίνουμε τον πόνο τους. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον - προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν θα στιγματίζεται από τα δεινά της μισαλλοδοξίας και της έλλειψης ανεκτικότητας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη γιατρειά των τραυμάτων και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που έγινε 106 χρόνια πριν».

Δείτε παρακάτω το πρωτότυπο του ιστορικού μηνύματος του προέδρου των ΗΠΑ:

biden genocide

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια