Date2

Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021 17:55:41

rss

αναζήτηση

makripano

Ιωάννα Καραδήμα: Προβληματισμός και αγωνία για την επόμενη ημέρα της εστίασης και στην Ανατ. Αττική

Αλλάξτε μέγεθος

karadima1

Μια σημαντική μαρτυρία για την κατάσταση των επιχειρήσεων εστίασης και στην Ανατολική Αττική καταθέτει με συνέντευξή της στο notioanatolika.gr μία έμπειρη επιχειρηματίας του χώρου, για μία σχεδόν δεκαετία. η Γραμματικιώτισσα Ιωάννα Καραδήμα.

Με φόντο το γραφικό λιμανάκι της Νέας Μάκρης η κα Καραδήμα αναφέρεται στις επιπτώσεις της πανδημίας στην εστίαση, κρίνει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά τοποθετείται και για την επόμενη ημέρα του πολύπαθου, όπως αποδείχτηκε, χώρου.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξή της.

Πόσο καιρό κυρία Καραδήμα μένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας;

Από το τελευταίο lock down είμαστε στον έκτο μήνα κλειστά, αλλά επί της ουσίας από τον περασμένο Μάρτιο υπολειτουργούμε

Τί σημαίνει αυτό οικονομικά για τον κλάδο σας;

Την απόλυτη καταστροφή του κλάδου. Όλο αυτό το διάστημα ζούμε με τις ελεημοσύνες του κράτους που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά έξοδα των καταστημάτων μας. Ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή που έχει πλήθος τέτοιων επιχειρήσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της. Παράλληλα είναι η διέξοδος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου μόλις ο καιρός βελτιώνεται. Έχουν υποστεί οι εκεί συνάδελφοί σας μεγαλύτερη ζημιά από μια καφετέρια σε μια συνοικία της Αθήνας;

Πολλές επιχειρήσεις στην Ανατολική Αττική είναι εποχιακές. Αναμφισβήτητα έχουν υποστεί ζημιά και όσο ο καιρός βελτιώνεται και μετά από τα συνεχόμενα κλεισίματα ο κόσμος θα βρει διέξοδο στις κοντινές παραλίες της Ανατολικής Αττικής. Δεδομένων των μέτρων που θα επιβληθούν, όταν κάποια στιγμή μας ανοίξουν, δεν θα μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Με λιγότερα τραπέζια και αποστάσεις πως θα δουλέψουν και πως θα καλύψουν την ζημιά ενός χαμένου χρόνου.

Πρόσφατα η κυβέρνηση εξήγγειλε σειρά οικονομικών ενισχύσεων για τους επιχειρηματίες της εστίασης. Πιστεύετε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση;

Τα μέτρα αυτά δεν καλύπτουν το σύνολο των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός και αυτά τα μέτρα ευνοούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις μικρές που είναι και η πλειοψηφία. Επίσης στα μέτρα δεν εξηγείται το πως θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ή έχουν πολύ μικρούς χώρους. Τι θα γίνει με τις αναστολές των εργαζομένων, την μείωση ενοικίων καθώς α υπολειτουργούν στην ουσία. Πολλές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές και όσες ανοίξουν δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουν.

To take away δεν στάθηκε ικανό να αναπληρώσει ένα μέρος των απωλειών;

Πιστεύω πως όχι. Γιατί είναι πάρα πολλά και από αυτά λίγα είναι αυτά που μπόρεσαν να καλύψουν ένα μέρος της ζημιάς. Επίσης πολλά από αυτά θα εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα, γιατί μένοντας ανοικτά δεν πληρούν τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση για τις ενισχύσεις. Στην ουσία δούλεψαν αυτά που είχαν από πριν την φιλοσοφία του take away και όχι αυτά που αναγκάστηκαν λόγω μέτρων.

Από την άλλη πλευρά όμως υπήρχε κάποιον άλλος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη δημόσια υγεία;

Η εστίαση στοχοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή ως υπερμεταδότης του ιού. Μετά από έξι μήνες που τα καταστήματα είναι κλειστά βλέπουμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται. Μήπως τελικά η συνολική αντιμετώπιση ήταν λάθος; Οι εικόνες που βλέπουμε στις πλατείες και τα κορωνοπάρτυ, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς άλλα μας λένε. Ένας τρόπος είναι τα self test που γίνονται τώρα, θα μπορούσαν να είχαν δοθεί δωρεάν πρίν τα αποτυχημένα lock down.

Συνολικά θωρείτε ότι η πολιτεία - η κυβέρνηση - έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Πιστεύω πως ναι. Εκ του αποτελέσματος μέχρι τώρα. Η οικονομία έχει πιάσει πάτο, οι πολίτες έχουν φτωχοποιηθεί, που και αυτός είναι ένας λόγος που θα παίξει ρόλο στο άνοιγμα της αγοράς. Καθώς θα υπάρξει μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα. Η οικονομική καταστροφή θα φανεί μετά το άνοιγμα της αγοράς και πόσοι θα κρατηθούν όρθιοι. Ειδικά στην Ανατολική Αττική για τους λόγους που προαναφέραμε, η κατάσταση θα είναι δύσκολη καθώς θα βλέπουμε τον κόσμο να κάθεται στις παραλίες με τα ψυγειάκια τους, όπως τον συνήθισαν και τα μαγαζιά άδεια. Πράγμα που απεύχομαι.

Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια πρωτοφανής, σε παγκόσμια κλίμακα, υγειονομική κρίση. Άλλωστε και στην Ελλάδα ακολουθήθηκε ό,τι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, τουλάχιστον, χώρες. Τουλάχιστον την πλειονότητά τους.

Δεν είπα ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο η κατάσταση είναι καλύτερη. Αλλά και το να ακολουθείς κατά γράμμα μοντέλα αντιμετώπισης του εξωτερικού, χωρίς να εξετάζεις τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας σου, δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Δυστυχώς η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έγινε μια χώρα παροχής υπηρεσιών κυρίως. Όταν η βαριά σου βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η εστίαση, δεν έχεις παραγωγή, τότε λογικό είναι να πληγεί περισσότερο. Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος αλλά πιστεύω ως χώρα θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλία και όχι να αντιγράφει απλά ό,τι γίνεται στο εξωτερικό.

Ποιά είναι η τελευταία ενημέρωση που έχετε για το πότε θα αρχίσει η επαναλειτουργία της εστίασης;

Αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης καθώς αυτές οι ανακοινώσεις αλλάζουν συνέχεια, αυτό θα γίνει μετά το Πάσχα, πιθανότατα περί τα μέσα Μαΐου. Το σημαντικό όμως είναι το πως θα γίνει, κάτι το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς πολλά ακούγονται. Ελπίζουμε η Ανατολική Αττική να μην βρεθεί ξαφνικά υπερφορτωμένη από κρούσματα και να τύχει κάποιας εξαίρεσης. Ευχόμαστε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να δουλέψουμε.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει υπερφόρτωση κρουσμάτων στην Ανατολική Αττική;

Με την έξοδο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου προς τις παραλίες μας και λόγω του τουρισμού που ανοίγει, ελπίζω να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ειλικρινά δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ. Αλλά δυστυχώς έχουν περάσει πολλές κρίσιμες... δύο εβδομάδες από τον περασμένο Μάρτιο. Και όπως οι ίδιοι δηλώνουν δεν είναι σε θέση να απαντήσουν τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια