Αχαρνές: Ένας ζωντανός αρχαιολογικός θησαυρός στην καρδιά της Αττικής (Συνέντευξη)
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 20 Μαΐου 2025 18:53
Ένας από τους πιο σημαντικούς – και ίσως υποτιμημένους – αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αττικής αποκαλύπτεται μέσα από τη συνέντευξη της αρχαιολόγου Λίντας Τσαμπίρη στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr.
Μιλώντας στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» και στον Κώστα Τσαπάκη, η κα Τσαμπίρη σημείωσε ότι οι Αχαρνές, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της αρχαίας Αθήνας, μετρούν πάνω από 5.000 χρόνια συνεχούς κατοίκησης, αποτελώντας έναν «ζωντανό» χάρτη της ιστορίας.
Από τη Νεολιθική Εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια, κάθε στρώμα του εδάφους αποκαλύπτει και ένα νέο κεφάλαιο.
Λεπίδες από οψιανό της Μήλου μαρτυρούν ένα εξελιγμένο εμπορικό δίκτυο που συνέδεε τις Κυκλάδες με την Αττική.
Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος στον Κόκκινο Μύλο, πιθανός τόπος ταφής τοπικού άρχοντα, αποδεικνύει την κοινωνική ιεραρχία και τη στρατηγική σημασία της περιοχής.
Η κλασική εποχή έφερε οικονομική άνθηση, κυρίως μέσω της γεωργίας και της εκμετάλλευσης του κάρβουνου από την Πάρνηθα.
Ωστόσο, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος έφερε καταστροφή, με τις συνεχείς σπαρτιατικές επιδρομές να διαλύουν την τοπική οικονομία και κοινωνική συνοχή.
Τα επιτεύγματα της εποχής δεν περιορίστηκαν στην οικονομία: το υδραγωγείο του 4ου αιώνα π.Χ. αποτελεί δείγμα προηγμένης αστικής υποδομής, ενώ το ρωμαϊκό Υδραγωγείο του Αδριανού, σε χρήση για σχεδόν δύο χιλιετίες, καταδεικνύει τη μακροχρόνια σημασία της περιοχής.
Οι Αχαρνές δεν ήταν απλώς μια περιφερειακή κοινότητα· διέθεταν ισχυρή πολιτική φωνή στην αρχαία Βουλή των 500 με 22 εκπροσώπους, περισσότερο από κάθε άλλο δήμο πλην Αθήνας.
Η ιστορία των Αχαρνών δεν ανήκει στο παρελθόν – βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας.
Και, όπως τονίζει η Λίντα Τσαμπίρη, η συνειδητοποίηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί το πρώτο βήμα για την προστασία και ανάδειξή της.
Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την άκρως ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική συνέντευξη της διακεκριμένης αρχαιολόγου στον planetwebradio.gr:
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια