MOG: 80 χρόνια μετά την είσοδο των ναζί στην Αθήνα το γερμανικό ΥΠΕΞ προσπαθεί να μας διδάξει την ιστορία της Κατοχής
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 14:49
Μια πρόκληση η οποία έχει και ιδιαίτερη συμβολική σημασία αφού εκδηλώνεται στην 80η μαύρη επέτειο της εισόδου των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα, έρχεται στο φως της δημοσιότητας δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τους στόχους της.
«Εμπνευστής» της ωμής όπως αποδεικνύεται πρόκλησης στην ιστορική μνήμη είναι το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μέσω του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα (Memories Of Greece)».
Εξίσου αποκαρδιωτικό είναι ότι το πρόγραμμα αυτό προωθείται από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στα ελληνικά σχολεία, ως βασικό πρόγραμμα Ιστορίας, με τις αντίστοιχες «εκπαιδευτικές δράσεις» του.
Η πρόκληση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την προσπάθεια της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών να διοργανώσουν τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμή των ναζί εισβολέων της Κρήτης τον Μάιο του 1941, μια προσπάθεια η οποία ευτυχώς δεν ευδοκίμησε εξαιτίας της άμεσης αντίδρασης των Κρητικών.
Το σοβαρότατο για την ελληνική ιστορική μνήμη θέμα έφερε στη δημοσιότητα η ΚΡΗΤΗ TV και ο δημοσιογράφος της Γιώργος Σαχίνης, προκαλώντας νέα θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να παρέμβει στα εκπαιδευτικά ζητήματα άλλου κυρίαρχου κράτους, όπως είναι η Ελλάδα, όπου την αποκλειστική ευθύνη και μέριμνα για τα ζητήματα αυτά έχει η εκλεγμένη κυβέρνησή του και το αρμόδιο, εν προκειμένω, υπουργείο Παιδείας.
Το πρόγραμμα αφορά, όπως επεσήμανε ο Έλληνας διευθυντής του Νίκος Αποστολόπουλος, «ερευνητικό έργο του "Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου" και χρηματοδοτείται, μεταξύ των άλλων, και από το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας».
Με άλλα λόγια το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται μέσω μίας αμοιβαίας ισότιμης ελληνογερμανικής συνεργασίας - για παράδειγμα στο πλαίσιο των δύο υπουργείων Παιδείας – αλλά μέσω μιας, αμιγώς γερμανικής έμπνευσης, επιλογής, που χρηματοδοτεί το υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δηλαδή του κύριου εκφραστή της άσκησης της γερμανικής εθνικής πολιτικής στο εξωτερικό.
Και το πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται και κατευθύνεται από το γερμανικό κράτος οδήγησε στη συλλογή μαρτυριών Ελλήνων οι οποίοι υπέστησαν τη βία των στρατευμάτων Κατοχής και καταλήγει σε ένα «συμπέρασμα» που έχει να κάνει με τις γερμανικές επανορθώσεις οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημείο τριβής ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας.
Και ίσως τα λόγια του του πρώην Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα, Άλμπερτ Σπίγκελ να αποτελούν το πλέον σαφές μήνυμα του γερμανικού κράτους προς τους Έλληνες:
«Είμαστε μαζί στην πολιτική από τη δεκαετία του '50 και είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Πιστεύω πως είναι κατανοητό να μην διαπραγματεύεται πλέον η Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις με φίλους».
Παράλληλα το ίδιο βίντεο του προγράμματος MOG εστιάζει στην επίσκεψη στη χώρα μας, του προέδρου της Γερμανίας, Γιάχιμ Γκάουκ, συνοδευόμενου από τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον Μάρτιο του 2014 στο χωριό Λιγκιάδες που καταστράφηκε από τους ναζί, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε μεν συγνώμη «με αίσθημα ντροπής και πόνου από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων», όταν όμως του τέθηκε ευθέως το ζήτημα των αποζημιώσεων από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) απάντησε: «Η ιδιότητά μου ως προέδρου της Δημοκρατίας δεν μου επιτρέπει να πάρω μια διαφορετική θέση στο θέμα των επανορθώσεων από αυτή της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν είμαι μέλος της κυβέρνησης».
Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόγραμμα MOG αναφέρθηκε με ενδελεχή ανακοίνωσή της και η ΟΛΜΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με αυτό «η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί με ύπουλο τρόπο να παρέμβει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο μάθημα της Ιστορίας με στόχο, όχι να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του ηρωικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που έδωσε ο λαός μας, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, απέναντι στη ναζιστική θηριωδία. Αντίθετα επιδιώκει βαθμιαία να αμβλύνει τις ευθύνες της ναζιστικής Γερμανίας για τα ανείπωτα εγκλήματα της σε βάρος της χώρας μας όπως επίσης όλων των λαών».
Για να συμπληρώσει: «Άλλωστε το ίδιο το “πρόγραμμα” ομολογεί πως “απώτερος στόχος επίσης είναι να αναζητηθούν τα αίτια και οι παράμετροι που καθόρισαν εκείνη την εποχή, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα ενεργό κομμάτι της συλλογικής μνήμης”».
Μάλιστα κάνει έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας «να σταματήσει εδώ και τώρα τέτοιου είδους “πρωτοβουλίες” και παρεμβάσεις στα σχολεία οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα στα μάτια και τις συνειδήσεις των παιδιών μας την ιστορία του τόπου μας, τον ηρωικό αγώνα του λαού μας, τις αμέτρητες θυσίες που έδωσε για τη λευτεριά της πατρίδας απέναντι στους τυράννους του, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα».
Το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές: Για ποιον λόγο το συγκεκριμένο γερμανικό πρόγραμμα προσπαθεί να δημιουργήσει μια... νέα τάξη πραγμάτων στην ιστορική έρευνα προτάσσοντας μόνον ελάχιστες μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων της ναζιστικής φρίκης στην Ελλάδα από το 1941 έως και το 1944 και αγνοώντας πλήθος άλλων στοιχείων που συντελούν στην επιστημονική ιστορική καταγραφή;
Αλλά και για ποιον λόγο περιλαμβάνεται η δήλωση άγνοιας των γερμανικών θηριωδιών από τον πρώτο πολίτη της Γερμανίας, τον πρόεδρό της Γιόακιμ Γκάουκ;
Το πλήθος των αντιδράσεων όχι μόνο από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της χώρας μας αλλά και κορυφαίων πανεπιστημιακών αλλά και νομικών, σίγουρα δημιουργεί μείζον θέμα.
Στο οποίο οφείλει να απαντήσει και το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας το οποίο δείχνει να υιοθετεί άκριτα ένα πρόγραμμα – έμπνευσης γερμανικής και όχι ελληνογερμανικής - που προσπαθήσει να... περάσει γραμμή επικαλούμενο όχι μια ολοκληρωμένη ιστορική έρευνα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το συγκεκριμένο δημοσίευμα εικονογραφείται με τον μνημειώδη ζωγραφικό πίνακα του κορυφαίου εικαστικού και λαογράφου των Μεσογείων, Γιάννη Πρόφη που αναπαριστά το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου (στις 9 Οκτωβρίου 1944) και ανήκει στην οικογένεια του αείμνηστου Βασίλη Ευστρ. Παπαμιχάλη.
Διαβάστε σχετικά: Το γερμανικό ΥΠ.ΕΞ. «κρύβεται» πίσω από το MOG - Ανάμειξη στα εκπαιδευτικά ζητήματα της Ελλάδας
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια