Date2

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023 14:18:53

rss

αναζήτηση

makripano

Χρυσή Τομή προς Κερατιώτες; Ανοίξτε τα σπίτια σας στους φοιτητές του ΕΜΠ για να μελετήσουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας



Αλλάξτε μέγεθος

emp keratea

Αυτή την περίοδο που πολλά παραδοσιακά σπίτια της Κερατέας είτε έχουν αφεθεί ασυντήρητα στη τύχη τους, είτε γκρεμίζονται, για τους φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου γίνονται αντικείμενο έρευνας και μελέτης και κάθε Τετάρτη επισκέπτονται την Κερατέα για να τα ανακαλύψουν.

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, στα πλαίσια του μαθήματος «Ανάλυση και μελέτη ιστορικών κτιρίων και συνόλων», κατά το διάστημα του χειμερινού εξαμήνου 2020-21, επισκέπτεται και εργάζεται στο Δήμο Λαυρεωτικής για την μελέτη οικισμών της περιοχής.

Ο σκοπός της μελέτης είναι εκπαιδευτικός και πραγματοποιείται στα πλαίσια του διατομεακού υποχρεωτικού μαθήματος του 5ου Εξαμήνου, με τη συμμετοχή περίπου 200 σπουδαστών/στριών, οκτώ καθηγητών και τριών μεταπτυχιακών σπουδαστών/υπ. διδακτόρων.

Στο μάθημα συμμετέχει, επίσης, ένας αρκετά σημαντικός αριθμός φοιτητών από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστή τη σημασία και τις αξίες της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της χώρας.

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική διερεύνηση και αξιολόγηση παραδοσιακών, οικιστικών συνόλων και της δομικής τους συγκρότησης.

Βασικό στόχο αποτελεί η διερεύνηση των στοιχείων που καθορίζουν τη δομή, τη μορφή, την κατασκευή και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.

Το μάθημα, το οποίο έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων, περιλαμβάνει εργασία πεδίου σε επιλεγμένους ιστορικούς/παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ η εξέλιξη της αναλυτικής εργασίας συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στις αίθουσες διδασκαλίας ή στα εργαστήρια.

Φέτος, η περιοχή μελέτης εντοπίζεται σε οικισμούς του Δήμου Λαυρεωτικής, συγκεκριμένα στην Κερατέα και στο Λαύριο.

Μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου, οι εργασίες θα αναρτηθούν σε ψηφιακό αρχείο του Ε.Μ.Π. ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο (http://5a.arch.ntua.gr/).

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, φοιτητές και διδάσκοντες θα επανέλθουν στον τόπο μελέτης, στα πλαίσια εκθέσεων και ημερίδων για την ανάδειξη της εργασίας τους και την προβολή της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της περιοχής.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εκπόνηση των εργασιών είναι σημαντικά, ως ουσιαστική προσφορά στην κωδικοποίηση και καταγραφή της παράδοσης του τόπου και συμβολή στη συγκρότηση ενός αρχείου αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Η διδακτική ομάδα αποτελείται από τους Ε. Αλεξάνδρου, Αναπλ. Καθηγήτρια , Α. Βασιλάρα, Ε.ΔΙ.Π.,Γ. Γιαννίτσαρης, Αναπλ. Καθηγητής, Ε. Κωνσταντινίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια (συντονίστρια), Σ. Λάββα, Επικ. Καθηγήτρια, Τ. Μικρού, Ε.Ε.Π.,Μ. Μπαλοδήμου, Ε.ΔΙ.Π.,Ε. Τσακανίκα, Επικ. Καθηγήτρια, Β. Γκανιάτσας, Καθηγητής. Επικουρικό διδακτικό έργο: Ν.Λαινάκη, Ντέρη Δ., Χ. Σαλίμπ.

Την πρωτοβουλία του ΕΜΠ στηρίζει και η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ η οποία εκτός από την παραχώρηση της αίθουσάς της για συναντήσεις εργασίας και παρουσιάσεις, οργανώνει διαδικτυακές παρουσιάσεις στους φοιτητές για την ταυτότητα, τα τοπόσημα, τα αξιοθέατα και την πολιτιστική-κοινωνική ζωή της Κερατέας καθώς και ξεναγήσεις στην πόλη.

Η Χρυσή Τομή καλεί τους κατοίκους της πόλης να βοηθήσουν την μελέτη των φοιτητών, δίνοντάς τους πληροφορίες για την ιστορία των παραδοσιακών κατοικιών τους, αλλά και αφήνοντάς τους να μπουν μέσα σε αυτές, για να μελετήσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των παλιών σπιτιών της Κερατέας.

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια