Date2

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 09:54:27

rss

αναζήτηση

makripano

Ο ΕΟΤ γιόρτασε τα 70 χρόνια του στο μεγαλείο του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο (Φωτός)Αλλάξτε μέγεθος

eot1

Ο ΕΟΤ, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια από την σύστασή του το 1950. Το γιόρτασε με μια εντυπωσιακή συναυλία στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, το βράδυ της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου.

Ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της VD arts, με την συμμετοχή της πρεσβείας της Κίνας και την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ΕΡΤ.

Η δράση τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ανάμεσα στους λίγους, λόγω των υγειονομικών περιστάσεων αλλά εκλεκτούς προσκεκλημένους στην ξεχωριστή αυτή βραδιά ήταν και ο τ. δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης με τη σύζυγό του Βανίτα.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου ότι ο Οργανισμός «εξακολουθεί να είναι η εθνική πύλη προβολής της διεθνούς εικόνας της χώρας μας προς όλο τον κόσμο, με τα 26 γραφεία μας στο εξωτερικό και με δράσεις πολιτισμού και τουρισμού. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους και ειδικά για τον ελληνικό τουρισμό. Η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό σε ένα μεγάλο ποσοστό ως και 30%, αν βάλουμε και τις επάλληλες δραστηριότητες, που σχετίζονται με τον τουρισμό. Όμως εμείς σε πείσμα των καιρών και με πολύ φως και δύναμη που την αντλούμε ακόμη και από αυτόν τον τόπο που βρισκόμαστε σήμερα, σχεδιάζουμε τον ελληνικό τουρισμό της επόμενης μέρας, μετά την πανδημία. Βασικός μας άξονας λοιπόν είναι ο πολιτιστικός τουρισμός και οτιδήποτε έχει να κάνει με τα αυθεντικά προϊόντα πολιτισμού, δεν μου αρέσει η λέξη προϊόντα αλλά αντιλαμβάνεστε πως το λέω, της χώρας μας, προς το εξωτερικό. Αισθανόμαστε ευτυχείς, νιώθω ευλογημένη, που καταφέραμε παρόλο που είχαμε διάφορες εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια, αλλά λόγω των συνθηκών και των μέτρων αναγκαστήκαμε να τις ακυρώσουμε, αυτήν εδώ την εκδήλωση να την φέρουμε εις πέρας».

Με αφετηρία τον ομώνυμο κύκλο ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη, τις «Παραλλαγές πάνω σε μια αχτίδα», ένα μουσικό έργο για ορχήστρα, χορωδία και τραγουδιστές.

Το ποιητικό κείμενο είναι χωρισμένο στα επτά χρώματα της ίριδος που αντιπροσωπεύουν επτά στάδια της ζωής. Κόκκινο: Σύλληψη - Γέννηση, Πράσινο: Άγουρα Χρόνια, Πορτοκαλένια: Ανατολή του Έρωτα, Κίτρινο: Άνθηση του Έρωτα, Ανοιχτό Γαλάζιο: Πρώτη Πνευματική Συνειδητοποίηση, Βαθύ Γαλάζιο: Ενήλικη Ζωή, Μενεξελί: Θάνατος.

Ανάμεσα στους τραγουδιστές που συμμετείχαν στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, ήταν και ο Κώστας Μακεδόνας ο οποίος σε δηλώσεις του στο Euronews ανέφερε: «Ήταν ωραίο που ήταν η παγκόσμια πρώτη, που ήταν εδώ στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, είναι ωραίο ότι αυτό το έργο θα παιχτεί σε όλο τον κόσμο. Θα είναι μια εικόνα από την Ελλάδα, μια εικόνα που θα έχει και την ποίηση του Ελύτη και τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και αυτή την καταπληκτική ορχήστρα».

Στη συναυλία τραγούδησαν επίσης οι Βερόνικα Δαβάκη, Μυρσίνη Μαργαρίτη και Γιώργος Φλωράκης.

Τις μουσικές συνθέσεις ερμήνευσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με μαέστρο τον Στάθη Σούλη.

Τη Χορωδία της ΕΡΤ διηύθυνε η Αγγελική Πλόκα. Σολίστ: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι), Νίκος Κατσίκης (μπουζούκι).

eot3

eot6

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια