Date2

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 02:39:01

rss

αναζήτηση

makripano

ΧΥΤΑ Φυλής: Το πολύ 4 μήνες «ζωής» και μετά το χάος στα σκουπίδια σε ολόκληρη την Αττική! (Έγγραφο)

Αλλάξτε μέγεθος

xyta eggrafo

Ολοζώντανος παραμένει ο εφιάλτης των σκουπιδιών για ολόκληρη την Αττική όπως προκύπτει από έγγραφο του ΕΔΣΝΑ με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2019.

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, στον οποίο προεδρεύει, ακόμη, ο η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, επιβεβαιώνει ότι σε ελάχιστες εβδομάδες από σήμερα, έως τον προσεχή Νοέμβριο, δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχθεί τα σκουπίδια που παράγονται.

Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο με δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την υγεία των κατοίκων, στην εικόνα της χώρας και κατ’ επέκταση και στην εθνική οικονομία».

Παράλληλα ο κ. Πατούλης κάνει λόγο για δύο ανακρίβειες της κας Δούρου αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ανακρίβεια πρώτη. Ισχυρίζεται ότι αρκεί μια πολιτική απόφαση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας για να “παραταθεί” η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής. Η αλήθεια είναι ότι για να γίνει πράξη μια πολιτική απόφαση και να αδειοδοτηθεί νόμιμα νέος χώρος, απαιτούνται ενέργειες και πράξεις που χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Η ίδια ως Περιφερειάρχης δεν έκανε όσα μπορούσε  στη διάρκεια της θητείας της, για να μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή ή αλλού. Δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει την ανακύκλωση, σε συνεργασία με τους Δήμους. Ο Περιφερειακός της σχεδιασμός δυστυχώς είναι «ευχολόγιο», αφού δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη και κανένα έργο όλα αυτά τα χρόνια.

Ανακρίβεια δεύτερη. Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές για τη Φυλή λύσεις, όπως εκείνη των εξαντλημένων λατομείων. Η αλήθεια όμως είναι ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα τα λατομεία ως χώροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που ξεπερνούν τα πέντε χρόνια. Απαιτούνται επίσης εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα παράγουν το υπόλειμμα που θα στέλνεται στα λατομεία. Έκανε στη θητεία της η κα Δούρου κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων ή θέλει να μετατρέψει τα λατομεία σε νέες χωματερές που θα θάβονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία; Αυτό μας προτείνει; Να δημιουργήσουμε πολλές “νέες Φυλές” σε όλη την Αττική; Και πώς αλήθεια μιλάει για «λύση λατομείων», όταν η ίδια ως Περιφερειάρχης επί 5 χρόνια δεν προχώρησε στη χωροθέτησή τους, που είναι το πρώτο κι αναγκαίο βήμα για να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό».

Με δεδομένη την κατάσταση ο νέος περιφερειάρχης τονίζει ότι «η Αττική εκπέμπει SOS κι απαιτείται εθνική κινητοποίηση», και προσθέτει: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεπερνά τις δυνατότητες της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη χάθηκε ζωτικός χρόνος και πλέον το πρόβλημα απέκτησε εθνικές διαστάσεις.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων της Αττικής απαιτεί την εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και του Κεντρικού Κράτους, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, αλλά και απόδοση ευθυνών για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει».

Παράλληλα ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης «προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Τέλος ως νέα περιφερειακή αρχή δεσμεύεται να καταρτίσει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και απευθυνόμενη και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το οποίο θα υλοποιηθεί με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες ενώ αμέσως μόλις καταρτιστεί το σχέδιο δράσης θα ενημερωθούν υπεύθυνα οι πολίτες του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να είναι σύμμαχοι της Περιφέρειας στην προσπάθεια να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε εδώ και 40 χρόνια.

Διαβάστε παρακάτω το τρισέλιδο έγγραφο του ΕΔΣΝΑ:

sel1

sel2

sel3

Σχόλια