Date2

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 07:24:29

rss

αναζήτηση

makripano

Πολεμικό κλίμα στον ΧΥΤΑ Γραμματικού με πολίτες να αντιμετωπίζουν με πέτρες αστυνομικές δυνάμεις!



Αλλάξτε μέγεθος

grammatiko epeisod

Επεισόδια σημειώθηκαν στο ΧΥΤΑ Γραμματικού αργά το απόγευμα της Τρίτης με κατοίκους που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι πολίτες που αντιδρούν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, είχαν τοποθετήσει αγροτικά και φορτηγάκια προκειμένου να μην περάσουν τα απορριμματοφόρα.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, με τους κατοίκους να αρχίζουν να πετούν πέτρες προς αυτούς, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού!

Σημειώνεται ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο δρόμος προς τον ΧΥΤΑ ήταν αποκλεισμένος από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν πολιτών.

Εν τω μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε, την οργάνωση «αντίστασης» σε νομικό επίπεδο, αλλά και στον δρόμο, προβλέποντας κονδύλι για την υπεράσπιση όποιου συλληφθεί!

Όπως έχουν καταγγείλει οι κάτοικοι αλλά και ο δήμαρχος Μαραθώνα και δεν έχει αρνηθεί η Περιφέρεια Αττικής, ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε καθεστώς πιλοτικής λειτουργίας.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ψινάκης είχε απευθύνει ανοικτή επιστολή προς την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου από την οποία ζητούσε να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και να μην προχωρήσει στη λειτουργία της μονάδας στο Γραμματικό!

Είναι σαφές όμως πλέον ότι το κλίμα είναι περισσότερο από τεταμένο και ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει τί μπορεί να συμβεί και εάν ό,τι συμβεί μπορεί να οδηγήσει τις επόμενες ώρες και ημέρες σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων.

Κάτι που ξυπνά σε πολλούς μνήμες Κερατέας!

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του zwnews.gr, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Λιβαθηνός και Σταυρούλα Δρακοπούλου καθώς και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα Χαρά Ασημακοπούλου. κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στο αστυνομικό τμήμα Νέας Μάκρης κατά παντός υπευθύνου μετά την πρωινή απόρριψη στο χώρο του ΧΥΤΑ καθώς δεν υπήρχαν τα παραστατικά νομιμότητας της μεταφοράς των αποβλήτων στην συγκεκριμένη περιοχή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπικού μέσου, "ο οδηγός του απορριμματοφόρου που πραγματοποίησε την δεύτερη δοκιμαστική ρίψη το πρωί της Τρίτης 15 Ιανουαρίου, το μόνο που διέθετε ήταν το δελτίο αποστολής που μετέφερε το υπόλειμμα από το ΚΔΑΥ Κορωπίου (σ.σ.: Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών δεν έχει καμία σχέση με τον Δήμιο Κρωπίας αλλά ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία η οποία εδρεύει στη λεωφόρο Παιανίας - Μαρκοπούλου στο Κορωπί).

Δεν υπήρχε ούτε άδεια για να πραγματοποιηθεί η ρίψη ούτε κανένα από τα απαραίτητα παραστατικά όπως η εντολή της ευρωπαϊκής επιτροπής και της εταιρίας ανακύκλωσης, δεν υπήρχε επίσης έντυπο αναγνώρισης αποβλήτων και κυρίως δεν υπήρχε και άδεια για την απόρριψη, μια άδεια η οποία εκδίδεται από την Περιφέρεια Αττικής η οποία περιλαμβάνει εξαψήφιο κωδικό για τα υπολείμματα".

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα στην έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε μεταξύ άλλων το άμεσο κλείσιμο των δρόμων που οδηγούν στο ΧΥΤΑ / ΧΥΤΥ Γραμματικού, την υλοποίηση τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, την πρόσληψη δικηγορικού γραφείου για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και επιπλέον νομικών ενεργειών καθώς και νομική κάλυψη των κατοίκων από δικηγόρους του δήμου και τη δημιουργία γραφείου τύπου για θέματα ενημέρωσης που αφορούν το ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ Γραμματικού. 

Σχόλια