Date2

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 23:25:55

rss

αναζήτηση

makripano

Πόρισμα – μνημείο αποσυντονισμού από τη διοίκηση Δούρου – Τί απαντά ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Β. Μπουρνούς!



Αλλάξτε μέγεθος

dourou porisma

Μέσα σε έξι σελίδες, το πόρισμα του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο υπογράφει η υπεύθυνη Πολ. Προστασίας της διοίκησης Δούρου, Ιωάννα Τσούπρα, καταδεικνύει το χάος και την απόλυτη έλλειψη συντονισμού που υπήρξε τις κρίσιμες ώρες της εξάπλωσης της φονικής πυρκαγιάς της Μαύρης Δευτέρας!

Το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Έθνος» με τον τίτλο «Εικόνα αποσυντονισμού δείχνουν τα επίσημα πρακτικά», ενώ στο ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εικόνα αποδιοργάνωσης εμφανίζουν τα επίσημα πρακτικά του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018... Δεν υπήρχε “σαφής εικόνα για τα ακριβή όρια της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί δράση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών”!... Τα πρακτικά του ΣΟΠΠ, το οποίο ως επίσημο όργανο της πολιτείας εμφανώς δεν μπόρεσε να επιτελέσει τον ρόλο του, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι από τα πρώτα επίσημα έγγραφα που επιχειρούν να αποτυπώσουν σε χαρτί τα κεφάλαια της πύρινης τραγωδίας στην Ανατολική Αττική».

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι την απόφαση σύγκλησης του ΣΟΠΠ έλαβε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό του αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής, Πέτρου Φιλίππου (σ.σ.: Άρα η κα Δούρου αναπληρούσε τον κ. Φιλίππου κατά την απουσία του) και στη συνεδρίαση προήδρευσε η περιφ. σύμβουλος Αν. Αττικής και υπεύθυνη Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας, Ιωάννα Τσούπρα.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το σημείο όπου, σύμφωνα με το πρακτικό, η κα Τσούπρα δηλώνει πως «η Περιφέρεια ενημερώθηκε από εθελοντές στην περιοχή και από τον περιφερειακό σύμβουλο Σπύρο Πάντζα (σ.σ.: Ο κ. Πάντζας ανήκει στην παράταξη της κας Δούρου) κάτοικο της περιοχής για την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

Η προσπάθεια εμπλοκής Μπουρνού

Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Παρουσία της Ιωάννας Τσούπρα και παρουσία στελεχών της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και στελεχών της Αστυνομίας, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Χαράλαμπος Χιώνης αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του Νέου Βουτζά, ζητώντας από τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου κ. Ευάγγελο Μπουρνού να φύγουν κάτοικοι από τα εξελισσόμενα μέτωπα του δήμου. Η κα Τσούπρα μετέφερε την κρισιμότητα της κατάστασης που της περιέγραψε ο διοικητής πριν ακριβώς την παρουσία της στο Συντονιστικό Όργανο και ενημέρωσε σχετικά».

Σημειώνεται βέβαια ότι στη συγκεκριμένο σημείο του πορίσματος δεν γίνεται καμιά αναφορά ούτε πού ούτε πότε έγινε η... συζήτηση αυτή ανάμεσα στους κ.κ. Χιώνη και Μπουρνού παρουσία της κας Τσούπρα.

Η απάντηση Μπουρνού

Πέραν της κατάστασης χάους που αναδεικνύεται στο πόρισμα της Περιφέρειας, τα στελέχη της διοίκησης Δούρου προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες για τη μη εκκένωση των φλεγόμενων περιοχών στον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Β. Μπουρνού, προσπαθώντας να αποποιηθούν τις πολλές δικές τους για το ίδιο θέμα με βάση και το «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών» με ημερομηνία 25 Μαΐου 2018!

Ο κ. Μπουρνούς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm χαρακτήρισε το έγγραφο του πορίσματος «πλαστό επειδή αναφέρει μη πραγματικά περιστατικά».

«Η σύγκλιση του Οργάνου ήταν για τις 8 στα γραφεία της αντιπεριφέρειας στην Παλλήνη και έλαβα το μέιλ στις 7.56», πρόσθεσε ο δήμαρχος ενώ για τα περί συνάντησής του με τον διοικητή των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Αν. Αττικής, ήταν για μιαν ακόμη φορά σαφής: «Δεν μίλησα με κανέναν. Ο κ. Χιώνης δεν μου είπε να φύγει ο κόσμος. Έχω μαρτυρικές καταθέσεις ότι ποτέ δεν συναντήθηκα με κανέναν»!

Ο κ. Μπουρνούς έθεσε και ένα ερώτημα: «Αν το είπαν σε εμένα... μιλητά, το είπαν και στον άλλο δήμο (σ.σ.: στον Δήμο Μαραθώνα) μιλητά;».

Ο δήμαρχος όμως στάθηκε και σε ένα άλλο σημείο του πορίσματος στο οποίο αναγράφεται ότι με βάση τα όσα είπε η κα Τσούπρα και υπάρχουν στα πρακτικά γίνεται λόγος για «καταστρεπτική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιτεχνούπολης – Βουτζά» επισημαίνοντας η φράση αυτή καταδεικνύει τη σύγχιση της Περιφέρειας αφού η φωτιά ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης!

Ο Β. Μπουρνούς υπογράμμισε επίσης ότι «ο πυρήνης του προβλήματος είναι ότι δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης»!

Διαβάστε σχετικά: Εξιλαστήριο θύμα ο Β. Μπουρνούς για να αποσείσουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για τη μη εκκένωση κάποιοι άλλοι;

ΣΟΚ: Η απόφαση εκκένωσης που κανείς δεν ξέρει αν ελήφθη ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής με βάση συγκεκριμένο σχέδιο! (Έγγραφο)

Σχόλια