Η υγεία του εντέρου «δείχνει» τον δρόμο για τη σωματική και ψυχική ευεξία (Συνέντευξη)

  • Εκτύπωση


Αλλάξτε μέγεθος

peptiko systima

Η υγεία του εντέρου δεν αφορά μόνο την πέψη, αλλά αποτελεί κεντρικό πυλώνα της συνολικής σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που ανέδειξε ο Δρ. Μανώλης Συμβουλάκης, γαστρεντερολόγος και διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» στον planetwebradio.gr και στον Κώστα Τσαπάκη.

Ο κ. Συμβουλάκης εξήγησε πως ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη είχε επισημανθεί ο κρίσιμος ρόλος του εντέρου στην υγεία, κάτι που σήμερα επιβεβαιώνεται από τη σύγχρονη επιστήμη, μέσω της μελέτης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και του μικροβιώματος.

«Το έντερο δεν είναι απλώς ένα όργανο πέψης», τόνισε, «αλλά μια περίπλοκη βιολογική μονάδα που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ανοσολογική μας λειτουργία και τη γενική υγεία μας».

Το μικροβίωμα και η διάθεσή μας

Ο γιατρός ανέδειξε τη σημασία του εντερικού μικροβιώματος – της τεράστιας κοινότητας βακτηρίων στο παχύ έντερο – στη ρύθμιση λειτουργιών όπως η παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, που σε ποσοστό 95% παράγεται στο έντερο.

Η σύνδεση αυτή ενισχύει την ανάγκη για έναν ολιστικό τρόπο θεώρησης της υγείας, που συνδέει τη γαστρεντερολογία με την ψυχική υγεία και τη νευρολογία.

Διατροφή, ενυδάτωση και κίνηση: Η τριπλέτα της πρόληψης

Ο Δρ. Συμβουλάκης επισήμανε πως η κακή διατροφή είναι βασικός παράγοντας επιβάρυνσης του εντέρου.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων, αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονών και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αντίθετα, η ενυδάτωση και η τακτική φυσική δραστηριότητα ενισχύουν τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνουν κοινές ενοχλήσεις όπως η δυσκοιλιότητα.

«Η μεσογειακή διατροφή παραμένει το πιο ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο», υπογράμμισε.

«Περιλαμβάνει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, λίγη πρωτεΐνη και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και στις μεσογειακές χώρες συχνά την εγκαταλείπουμε».

Οργανικές και λειτουργικές παθήσεις του πεπτικού

Ο γαστρεντερολόγος ξεκαθάρισε πως οι γαστρεντερικές διαταραχές διακρίνονται σε οργανικές (όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι αιμορραγίες) και σε λειτουργικές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η λειτουργική δυσπεψία.

Οι δεύτερες, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα, τη διατροφή και την επικοινωνία με τον εγκέφαλο, και δεν θεραπεύονται αλλά διαχειρίζονται με πολυδιάστατες προσεγγίσεις.

Προβιοτικά: Πότε χρειάζονται και πότε όχι

Σε μια εποχή που τα προβιοτικά έχουν γίνει μόδα, ο κ. Συμβουλάκης προειδοποιεί: «Δεν είναι πανάκεια. Έχουν θέση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, και πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες. Η αδιάκριτη χρήση ή η λήψη τους ταυτόχρονα με αντιβιοτικά χωρίς ένδειξη μπορεί να είναι αναποτελεσματική ή και επιζήμια».

Ειδικές ηλικιακές ομάδες: Παιδιά και ηλικιωμένοι

Στους παιδικούς πληθυσμούς, τόνισε πως η υπερβολική κατανάλωση χυμών και επεξεργασμένων τροφών από πολύ μικρή ηλικία οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία και μεταβολικές διαταραχές.

Στους ηλικιωμένους, αντίστοιχα, η αφυδάτωση, η καθιστική ζωή και η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες αυξάνουν τη συχνότητα της δυσκοιλιότητας.

Ενημέρωση, όχι μόδα

Παρά τις παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στην πεπτική υγεία, η παραπληροφόρηση παραμένει, σύμφωνα με τον γιατρό, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια. «Πολλοί αγνοούν τα “συμπτώματα συναγερμού” που χρήζουν άμεσης διερεύνησης, όπως αίμα στα κόπρανα, νυχτερινός πόνος ή ανεξήγητη απώλεια βάρους», ανέφερε.

Ο Δρ. Συμβουλάκης καλεί το κοινό να επενδύσει στην πρόληψη και τη γνώση: «Το έντερο δεν είναι απλώς θέμα διατροφής. Είναι το κέντρο της υγείας μας. Αν το φροντίσουμε, θα μας το ανταποδώσει σε κάθε επίπεδο της ζωής μας».

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Μανώλη Συμβουλάκη στον planetwebradio.gr:

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια