Κορωπί: Επιστημονική διάλεξη με παγκόσμιο αποτύπωμα από τον Καθηγητή Στέλιο Μερτίκα

  • Εκτύπωση


Αλλάξτε μέγεθος

mertikas koropi

Με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου, η διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Γεωδαισίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Στέλιου Πολυχρ. Μερτίκα.

Το θέμα της ομιλίας, «Μεταβολές στη στάθμη της Θάλασσας και του Κλίματος της Γης με Δορυφορική Αλτιμετρία», ανέδειξε με επιστημονική σαφήνεια τις παγκόσμιες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική παρακολούθησή της από το Διάστημα.

Ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, καλωσορίζοντας τον διακεκριμένο επιστήμονα, εξήρε το έργο και τη διεθνή του αναγνώριση, τονίζοντας πως «ο κ. Μερτίκας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα πανεπιστημιακού δασκάλου και ερευνητή, πηγή υπερηφάνειας για την πόλη μας και έμπνευση για τις επόμενες γενιές».

Ακολούθως, η κα Αγγελική Γκίκα παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό του καθηγητή, σκιαγραφώντας το μακρύ του ταξίδι στη γνώση και την επιστημονική προσφορά.

Κατά την παρουσίασή του, ο καθηγητής Μερτίκας ανέλυσε τις δυνατότητες της δορυφορικής αλτιμετρίας για την ακριβή και αντικειμενική παρατήρηση των μεταβολών στη στάθμη των ωκεανών, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα δεδομένα που επιβεβαιώνουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια κλιματική ισορροπία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δική του πρωτοβουλία για την ίδρυση μόνιμων υποδομών εδάφους για τη βαθμονόμηση δορυφόρων στη Δυτική Κρήτη και τη Γαύδο, καθιστώντας το νησί κεντρικό σημείο ελέγχου για όλες τις διεθνείς αποστολές αλτιμετρίας.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με ανοιχτή συζήτηση, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις και να συμμετάσχει ενεργά, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές των διαστημικών τεχνολογιών στην επιστήμη και την καθημερινή ζωή.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μάκης Κιούσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Αδάμ, Σταμάτης Ντούνης, Ντίνα Ντούνη και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Διονύσης Κερασιώτης.

Η εκδήλωση ανέδειξε όχι μόνο τη σπουδαιότητα της επιστημονικής έρευνας, αλλά και την ανάγκη διασύνδεσης της τοπικής κοινωνίας με τα μεγάλα ζητήματα του παγκόσμιου επιστημονικού διαλόγου.

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια