Date2

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 09:58:31

rss

αναζήτηση

makripano

Όταν στη Βραυρώνα είχαν στήσει τη φωλιά τους πάνθηρες! (Χάρτης & Βίντεο)



Αλλάξτε μέγεθος

panthires vravr

Βρίσκεται μόλις 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και κάποτε φιλοξενούσε μια αγέλη πανθήρων!

Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, όσο κι αν κάποιοι το θεωρήσουν υπερβολή, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πλέον ότι στη Βραυρώνα είχαν... στήσει τη φωλιά τους πάνθηρες και εκεί παράσερναν τη λεία τους και την έτρωγαν!

Πρόκειται για το σπήλαιο (δολίνη) Βραυρώνας, σε ένα δυσπρόσιτο σημείο της περιοχής, 2,5 χιλιόμετρα νότια του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και στα βόρεια του Πόρτο Ράφτη!

Βίντεο από το δυσπρόσιτο, μα ιδιαίτερα σημαντικό από επιστημονικής άποψης, σπήλαιο, κατέγραψε drone του haanity, το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο YouTube.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στον Κόμβο «Οδυσσέας» του υπουργείου Πολιτισμού, η δολίνη Βραυρώνας αποτελεί σπήλαιο σε σχήμα λεκάνης με κατακρημνισμένη οροφή.

Λόγω του αργιλικού ιζήματος, το σπήλαιο παρουσιάζει έντονο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον: Ειδικότερα, η παλαιοντολογική σημασία της δολίνης Βραυρώνας έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ακολούθησαν ανασκαφές από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Από τις έρευνες αποκαλύφθηκε απολιθωμένο οστεολογικό και οδοντολογικό υλικό μικρών και μεγάλων θηλαστικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει σε πάνθηρες.

Άλλα είδη που προσδιορίστηκαν είναι λιοντάρι, λύκος, βίσωνας, άλογο, αρκούδα, ελάφι, ζαρκάδι, πλατώνι, αγριόγατα, λύγκας, αλεπού, νυφίτσα, κουνάβι, αίγαγρος, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος, ασπάλαξ, αμφίβια, ερπετά, πτηνά κ.λπ..

Η ηλικία της απολιθωμένης πανίδας έχει χρονολογηθεί (ανάλογα με το στρώμα ευρέσεως) στα 7-25 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα (οι μικρότερες ηλικίες προέρχονται όμως από διαταραγμένα στρώματα).

«Η συγκέντρωση των ζωικών καταλοίπων στη δολίνη οφείλεται πιθανώς στο ότι αυτή λειτουργούσε ως φυσική παγίδα για τα ζώα της περιοχής ή ότι χρησιμοποιήθηκε ως φωλεά πανθήρων, στην οποία διατηρήθηκαν λείψανά τους και υπολείμματα θηραμάτων τους» αναφέρεται σχετικά.

Δείτε το εξαιρετικό βίντεο και τον χάρτη στον οποίο κατά προσέγγιση βρίσκεται η φωλιά:

xartis panthired

Σχόλια