Date2

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 13:46:16

rss

αναζήτηση

makripano

10 βήματα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων



Αλλάξτε μέγεθος

afthaireta vimata

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι των Μεσογείων μετά την ανακοίνωση της παράτασης της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως τις 31 Μαΐου.

Το notioanatolika.gr παρουσιάζει σήμερα τα σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν στην τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους. Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με εγκύκλιο που απεστάλη στις πολεοδομίες, δεν θεωρούνται αυθαίρετες και δεν διακόπτονται οικοδομές που ξεκίνησαν μέχρι την 31η Μαΐου 2012 και για τις οποίες δεν ορίστηκε ελεγκτής δόμησης στα πρώτα στάδια, εφόσον υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση μηχανικού.
Οι «αυθαιρετούχοι» πάντως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παρακάτω:
1. Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 36 μηνών για ακίνητα με χρήση κατοικία και 48 μηνών για ακίνητα άλλης χρήσης σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται το αργότερο σε ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
2. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20% ενώ σε περίπτωση καταβολής του 30% του συνολικού ποσού του προστίμου μέχρι 31/05/2013 (σε παλιές και νέες δηλώσεις) παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό του προστίμου.
3. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των δόσεων επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
4. Στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο δημοτικό διαμέρισμα του αυθαιρέτου και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο Δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.
5. Επιτρέπεται η σύνδεση των κτιρίων αυτών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου.
6. Επιτρέπεται η διενέργεια οποιασδήποτε δικαιοπραξίας καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά ενός ποσοστού 30% αυτού μέχρι 31/05/2013 (παλιών και νέων δηλώσεων).
7. Μικρότερα πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι έχουν αυθαίρετη κατασκευή σε κύρια και μοναδική κατοικία, ενώ όσοι έχουν αυθαίρετα σε δεύτερη κατοικία, το πρόστιμο θα είναι σε συνάρτηση της τιμής ζώνης της περιοχής στην οποία έχει κατασκευαστεί το αυθαίρετο.
8. Έκπτωση 50% θα έχει το πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγεια, σοφίτες και πατάρια.
9. Υπάρχει κοινωνικός συντελεστής 0.5 για τα ΑΜΕΑ με ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ οικογενειακό όταν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία.
10. Συντελεστής παλαιότητας 0.15 για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που είχαν γίνει μέχρι 31.1.1983 και συντελεστής 0.8 για αυθαίρετες κατασκευές από 31.1.1983 έως 31.12.2003.

Η πρώτη κίνηση

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να υποβάλλουν αίτηση με ηλεκτρονική υποβολή στην πλατφόρμα του ΤΕΕ αλλά και παράβολο με την καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην εφορία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Το παράβολο είναι απαραίτητο για την κατάθεση του φακέλου και το ποσό συμψηφίζεται με το ποσό του τελικού προστίμου τακτοποίησης.

Το πρόστιμο και οι εκπτώσεις

Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή και τον τρόπο που μπορούν να πληρώσουν αυτή την οφειλή τους, μπορούν να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουν έκπτωση 20% επί του προστίμου. Επίσης μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ αλλά μέσω της πιστωτικής τους κάρτας. Το συγκεκριμένο ποσό θα μπορέσουν να το πληρώσουν από 6 έως και 12 άτοκες δόσεις ανάλογα με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

Σχόλια