Date2

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025 04:48:32

rss

αναζήτηση

makripano

Λουόμενοι, αυτοκίνητα και χάος: Το καλοκαιρινό επικίνδυνο αλαλούμ στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου



Αλλάξτε μέγεθος

aths1

Ένα ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό, η λεωφόρος Αθηνών - Σουνίου αρχίζει να γεμίζει με αυτοκίνητα.

Από την Αγία Μαρίνα Κορωπίου έως και την Παλαιά Φώκαια, η ροή των οχημάτων θυμίζει αστικό μποτιλιάρισμα, παρά παραλιακή απόδραση.

Εκατοντάδες οδηγοί επιβραδύνουν και κοιτούν δεξιά κι αριστερά, αναζητώντας το… αόρατο θαύμα του καλοκαιριού: μια θέση στάθμευσης.

Όμως το θαύμα σπανίζει. Όταν δεν υπάρχει, εφευρίσκεται — έστω και αν αυτό σημαίνει παρκάρισμα πάνω στο οδόστρωμα, μπροστά από ιδιωτικές εισόδους ή ακόμα και σε επικίνδυνες στροφές.

Με τα παράθυρα ανοιχτά και τις ξαπλώστρες στο πορτμπαγκάζ, οι οδηγοί μετατρέπουν τη λεωφόρο σε πάρκινγκ ανάγκης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια οδηγών, πεζών και κατοίκων.

«Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία», λέει αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής. «Δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, η Τροχαία δεν φτάνει, κι αν χρειαστεί να περάσει ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό, δεν υπάρχει χώρος ούτε για ποδήλατο».

Η λεωφόρος Αθηνών - Σουνίου δεν είναι απλώς ένας παραλιακός δρόμος – είναι μία από τις πιο γραφικές και ταυτόχρονα πιο επικίνδυνες αρτηρίες του λεκανοπεδίου κατά τους θερινούς μήνες.

Η απουσία οργανωμένων χώρων στάθμευσης σε πολλές παραλίες, σε συνδυασμό με την αθρόα προσέλευση εκδρομέων, έχει μετατρέψει τη ζώνη από τουριστικό πόλο σε σημείο κυκλοφοριακού «εφιάλτη».

Τροχαία ατυχήματα, αποκλεισμένες είσοδοι και έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ οδηγών και κατοίκων συνθέτουν το σκηνικό.

Το φαινόμενο είναι διαχρονικό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί λόγω της αύξησης της δημοφιλίας των παραλιών της Ανατολικής Αττικής, καθώς και της μείωσης των οργανωμένων χώρων αναψυχής εντός του αστικού ιστού.

Πού είναι η λύση;

Δήμοι και Περιφέρεια Αττικής καλούνται να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την κυκλοφορία, αλλά αγγίζει την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Μία από τις πρώτες προτάσεις που τίθενται επί τάπητος είναι η δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης σε επιλεγμένα σημεία, πριν από την πρόσβαση στις πολυσύχναστες παραλίες.

Παράλληλα, η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας με mini bus που να εξυπηρετεί μεταφορές από και προς τις ακτές, φαίνεται να αποτελεί μια πιθανή λύση, όμως πώς να πείσεις τον νεοέλληνα ότι δεν χρειάζεται να παρκάρει δίπλα στην ξαπλώστρα του στην παραλία;

Σε συνδυασμό με εντατικοποίηση των ελέγχων από την Τροχαία και αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες, η κατάσταση ενδέχεται να αποκτήσει κάποια διαχειρισιμότητα.

Απαραίτητη κρίνεται επίσης η τοποθέτηση σαφούς σήμανσης, η ενίσχυση της φωταγώγησης και η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Όπως λέει και ένας επαγγελματίας οδηγός ταξί που περνά σχεδόν καθημερινά από την περιοχή: «Δεν φταίνε μόνο οι οδηγοί. Αν τους δώσεις επιλογές, θα τις χρησιμοποιήσουν. Αλλά τώρα; Ή θα παρκάρεις παράνομα ή θα πας πίσω στην Αθήνα».

Το φετινό καλοκαίρι μόλις ξεκινά. Το ερώτημα είναι αν θα φέρει λύσεις ή ακόμα ένα επεισόδιο σε έναν γνώριμο κύκλο ταλαιπωρίας.

Μέχρι τότε, η αναζήτηση πάρκινγκ στον δρόμο για μια γρήγορη βουτιά θα συνεχίσει να είναι το πιο δύσκολο αλλά και το πιο επικίνδυνο, κομμάτι της εκδρομής.

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια