Date2

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025 04:33:03

rss

αναζήτηση

makripano

Η Ελλάδα κινδυνεύει από λειψυδρία – Στην 19η θέση παγκοσμίως



Αλλάξτε μέγεθος

1leips ellada

Στη 19η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού βρίσκεται η χώρα μας.

Ο βασικός λόγος είναι η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει αρνητικά τόσο την ποσότητα του διαθέσιμου νερού όσο και τη ζήτηση.

Από τη μία πλευρά, οι βροχές μειώνονται, άρα και τα αποθέματα. Από την άλλη, η κατανάλωση αυξάνεται – κυρίως για άρδευση στις καλλιέργειες αλλά και για τουριστικές και οικιακές ανάγκες.

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη του World Resources Institute και σχετική έκθεση της Deloitte, που έγινε για την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση τονίζει ότι ο κίνδυνος για τη χώρα είναι μεγάλος και επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των τεράστιων απωλειών νερού από τα δίκτυα ύδρευσης.

Τι λέει η έκθεση

1. Το νερό για ύδρευση έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Από το 2001 μέχρι το 2022, η ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε για ύδρευση αυξήθηκε κατά 139%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του τουρισμού και της ατομικής κατανάλωσης, αλλά και στις τεράστιες απώλειες από τα δίκτυα – σε ορισμένες περιπτώσεις, χάνεται έως και το μισό νερό!

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα νησιά με πολλούς επισκέπτες, όπως οι Κυκλάδες, όπου η ζήτηση κορυφώνεται το καλοκαίρι, όταν η διαθεσιμότητα του νερού είναι ήδη χαμηλή και οι υποδομές πιέζονται ασφυκτικά.

2. Στην κορυφή της Ε.Ε. στην κατανάλωση νερού για άρδευση
Η Ελλάδα χρησιμοποιεί περισσότερο νερό ανά στρέμμα για άρδευση απ’ όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα κι από εκείνες με παρόμοιο μεσογειακό κλίμα. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση παραμένει σχεδόν σταθερό.

Αιτίες γι’ αυτό είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, οι μεγαλύτερες ανάγκες των καλλιεργειών, τα παλιά και διαρρέοντα δίκτυα (πολλά πάνω από 20 ετών), αλλά και η χρήση ποικιλιών που χρειάζονται περισσότερο νερό. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η στήριξη της γεωργίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση νερού στο μέλλον.

3. Μειώνονται τα επιφανειακά αποθέματα, αυξάνονται οι γεωτρήσεις
Όλο και περισσότερο βασιζόμαστε σε γεωτρήσεις για την κάλυψη των αναγκών μας, καθώς το νερό από ποτάμια και λίμνες μειώνεται. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2000 έως το 2022, η άντληση υπόγειων υδάτων αυξήθηκε κατά 80%, ενώ η χρήση επιφανειακών υδάτων έπεσε κατά 40%.

Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς πιέζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και σε πολλές περιοχές το νερό γίνεται υφάλμυρο – δηλαδή έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ακόμα και με τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα είναι χαμηλά

Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αυξημένες βροχοπτώσεις, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτά τα φράγματα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για παραγωγή ρεύματος αλλά και για άρδευση και ύδρευση.

Άρα, η μείωση των αποθεμάτων αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για την επάρκεια νερού όσο και για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

 

Σχόλια