Date2

Σάββατο, 19 Απριλίου 2025 20:18:59

rss

αναζήτηση

makripano

Δηλώσεις ζημιών από παγετό σε Κορωπί και Παιανία – Πληροφορίες για τους παραγωγούς



Αλλάξτε μέγεθος

pagetos1

Καλούνται οι καλλιεργητές αμπέλου ή άλλων καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της Πέμπτης 10 Απριλίου 2025, σε περιοχές των Δήμων Κρωπίας και Παιανίας, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ.

Για τους παραγωγούς του Δήμου Παιανίας, οι αιτήσεις αναγγελίας θα υποβάλλονται από την Τετάρτη 16 Απριλίου έως την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025, στο Δημαρχείο Παιανίας (Δημοτολόγιο), στην αρμόδια ανταποκρίτρια κα Παπαντωνίου, από τις 10:00 έως τις 14:00. Για πληροφορίες: 213 2030 747

Για τους παραγωγούς του Δήμου Κρωπίας, οι αιτήσεις θα κατατίθενται από την Τρίτη 22 Απριλίου έως την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025, στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, κ. Μ. Σταυρόπουλο, στον 3ο όροφο του Δημαρχείου Κρωπίας, κατά τις ώρες 10:00 – 15:00. Για πληροφορίες: 213 2000 744

Οι παραγωγοί παρακαλούνται να προσέλθουν εντός των παραπάνω προθεσμιών, προκειμένου να δηλώσουν έγκαιρα τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους και να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης από τον ΕΛΓΑ.

Τι είναι οι ανοιξιάτικοι παγετοί

Οι ανοιξιάτικοι παγετοί αποτελούν έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για τα αμπέλια, ειδικά σε περιοχές όπου η βλάστηση ξεκινά νωρίς την άνοιξη.

Συμβαίνουν όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από το μηδέν μετά την έκπτυξη των οφθαλμών του αμπελιού — δηλαδή σε φάσεις που τα φυτά έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ενεργά (Απρίλιο – Μάιο).

Πότε είναι επικίνδυνοι;

  • Στάδιο "μάτι που σπάει" μέχρι και εμφάνιση πρώτων φύλλων: Οι ιστοί είναι πολύ ευαίσθητοι στο ψύχος.
  • Θερμοκρασίες -1°C έως -3°C μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές, ανάλογα με τη διάρκεια της έκθεσης.
  • Ο παγετός εδάφους (ακτινοβολίας) είναι ο πιο συχνός την άνοιξη και συμβαίνει τις καθαρές, ήρεμες νύχτες, χωρίς σύννεφα ή ανέμους.

Επιπτώσεις στα αμπέλια

Οι επιπτώσεις των ανοιξιάτικων παγετών στα αμπέλια ποικίλουν και έχουν να κάνουν είτε με το κάψιμο νεαρών βλαστών και φύλλων, είτε με την καταστροφή ανθοταξιών (με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγή της χρονιάς), είτε με την καθυστέρηση στη βλάστηση ή ανάγκη για ανάπτυξη δευτερευόντων οφθαλμών, οι οποίοι έχουν συνήθως μικρότερη παραγωγικότητα.

Σε έντονες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος ολικής απώλειας παραγωγής.

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια