Date2

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022 19:46:58

rss

αναζήτηση

makripano

Μαρκόπουλο: Μια… πρόσληψη τίναξε στον αέρα το αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος Αγ. Γεωργίου – Ποιοι φέρουν τις ευθύνεςΑλλάξτε μέγεθος

rema aggeorg1

Απίστευτο αλλά και άκρως… ελληνικό αυτό που συνέβη και αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το αντιπλημμυρικό έργο διευθέτησης του ρέματος Αγίου Γεωργίου στο Μαρκόπουλο.

Σημειώνεται ότι πλέον χάνεται ένα έργο του οποίου η χρηματοδότηση προερχόταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (υπήρχαν ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι) και στην καλύτερη περίπτωση η κωλυσιεργία για την επαναφορά του θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.

Την ευθύνη για το σοβαρότατο πρόβλημα φέρει σαφώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο δεν κίνησε ως όφειλε τις σχετικές διαδικασίες ενώ, βέβαια, και η Περιφέρεια Αττικής δεν έδειξε να εκφράζει την εύλογη ανησυχία της όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού που ευαγγελίζεται.

Παράλληλα βέβαια ευθύνες βαρύνουν και τη δημοτική αρχή Μαρκοπούλου υπό τον κ. Κώστα Αλλαγιάννη, αφού, εκ τους αποτελέσματος, δεν φάνηκε να πιέζει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

Την απώλεια του έργου (ή στην καλύτερη περίπτωση τη δραματική καθυστέρησή του) αποκάλυψε η έγκυρη ιστοσελίδα ypodomes.com και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:

«Άδοξο τέλος είχε η εργολαβία του αντιπλημμυρικού έργου που αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Αγίου Γεωργίου στην περιοχή του Μαρκοπούλου στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η σύμβαση διαλύθηκε ύστερα από αίτημα του αναδόχου. Το έργο είχε υπογραφεί στις 26 Ιουλίου 2021 αλλά δεν έμελλε να προχωρήσει.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι εργασίες δεν ξεκινούσαν και αυτό οδήγησε σε απόφαση παράτασης της 4ης Αποκλειστικής τμηματικής προθεσμίας και της 3ης Ενδεικτικής τμηματικής προθεσμίας του έργου. Η συνέχεια επίσης δεν υπήρξε εποικοδομητική και αυτό οδήγησε στις 3 Ιουνίου 2022 τον ανάδοχο Ελληνική Υδροκατασκευή σε αίτηση διάλυσης της σύμβασης.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η αίτηση του αναδόχου έχει νομική βάση καθώς προβλεπόταν από τον ν.4412/2016 καθώς έχει το νόμιμο δικαίωμα να το πράξει αν περάσουν τρεις μήνες από την έναρξη των έργων χωρίς να έχει ξεκινήσει η κατασκευή με υπαιτιότητα του Φορέα Κατασκευής. Μάλιστα όπως αναφέρεται “μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί η καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών”.

Όπως φαίνεται από την απόφαση τα έργα δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν επειδή δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης αρχαιολόγου, προαπαιτούμενου για να μπορέσει να “τρέξει” το έργο. Το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 25.1.2024.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το έργο συμβασιοποιήθηκε με ιδιαίτερα υψηλή έκπτωση που έφτασε το 53,07%. ανάμεσα σε 8 προσφορές. Όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός, στις 18 Ιουνίου 2020, οι εκπτώσεις ακόμα κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τι μέλλει γενέσθαι

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα έργα των οποίων οι συμβάσεις διαλύονται, είθισται να επαναπροκηρύσσονται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το έργο αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατολικής Αττικής, από Χ.Θ.0+824 (ανάντη της συμβολής ποταμού Ερασίνου) έως Χ.Θ.8+161 (συμβολή ρεμάτων Καλυβίων και Κουβαρά. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πιο συγκεκριμένα η Γ.Γ.Υ. – Γ.Δ.Υ.ΛΙ.Κ.Υ. – Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19).

Το κόστος του έργου ήταν 15,5 εκατομμύρια ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 12,5 εκατομμύρια ευρώ). Το εν λόγω έργο, είναι μέσα στη γνωστή λίστα αντιπλημμυρικών έργων συνολικού ύψους 450εκατ.ευρώ με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου».

Όπως αναφέρει η διακεκριμένη βιολόγος και μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τομέα Βιολογίας Φυτών, του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Σοφία Σπανού στη διατριβή της για τα Μεσόγεια, «το ρέμα Αγίου Γεωργίου δέχεται τα ρέματα των Κουβαρά, Καλυβιών και του Μαλέξη και συμβάλλει στο ρέμα του Ερασίνου.

Σήμερα είναι δύσκολο σε ορισμένες περιοχές να ανιχνευτεί το ίχνος της κοίτης του που έχει καλυφθεί από καλλιέργειες, επιχωματώσεις κλπ.

Γι’ αυτόν το λόγο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της κατάκλυσης των εδαφών μετά από καταιγίδες κυρίως στην περιοχή του Μαρκοπούλου».

Στον παρακάτω χάρτη διακρίνεται το ρέμα του Αγ. Γεωργίου με γαλάζιο χρώμα και ο Ερασίνος με μπλε:

erasinos aggeorg

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια