Date2

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 02:01:23

rss

αναζήτηση

makripano

Πέντε ντελιβεράδες των Μεσογείων αποκαλύπτουν πώς γίνεται η διασπορά του κορωνοϊού με τις σπιτικές συνάξεις

Αλλάξτε μέγεθος

delivery coron

Μπαίνουν καθημερινά στα σπίτια μας φέρνοντας μας του κόσμου τα καλούδια και έχουν καταφέρει να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας προσφέροντάς μας γαστριμαργικές απολαύσεις μειώνοντας έτσι το άγχος και την αγωνία μας για την καραντίνα.

Όσο κι αν μοιάζει περίεργο η κρίση του κορωνοϊού τους έχει κάνει το συγκεκριμένο επάγγελμα, παρά τις όποιες εργασιακές «αδυναμίες» του να ανθεί.

«Πριν από την εποχή του κορωνοϊού παίρναμε έναν μικρό μισθό, από 300 έως και 600 ευρώ και ό,τι βγάζαμε από τα πουρμπουάρ. Τώρα μπορεί ο μισθός να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα όμως τα πουρμπουάρ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», συμφώνησαν οι πέντε ντιλιβεράδες με τους οποίους συνομίλησε τις τελευταίες δύο ημέρες το notioanatolika.gr.

Ο ένας εργάζεται σε κατάστημα του Κορωπίου, δύο σε Λαγονήσι και Καλύβια και ένας ακόμη σε Παιανία. Η ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ των 28 και των 52 ετών.

Οι τρεις δεν έχουν άλλη δουλειά ενώ οι άλλοι δύο άρχισαν να δουλεύουν στον χώρο πριν από μερικά χρόνια θέλοντας ένα επιπλέον εισόδημα αφού οι απαιτήσεις της ζωής, λόγω και των οικογενειών τους, είναι μεγάλες και «ο μισθός της πρωινής δουλειάς δεν φτάνει».

Και ένα σημαντικό επίσης στοιχείο: «Προ κορωνοϊού η αναλογία αλλοδαπών – Ελλήνων ντιλιβεράδων ήταν 4 ή και 5 προς 1. Τώρα λόγω της ζήτησης οι Έλληνες είναι περίπου οι μισοί», όπως δήλωσαν στο notioanatolika.gr ιδιοκτήτες καταστημάτων που λειτουργούν μέσω ντιλίβερι.

Και οι πέντε πάντως πέρα από το γεγονός ότι βγάζουν σχεδόν έναν ακόμη μισθό από τα φιλοδωρήματα, συμφώνησαν και στο εξής: «Ποιο λόκνταουν και ποιοι περιορισμοί. Ένα στα τέσσερα σπίτια που πηγαίνουμε κάθε απόγευμα είναι γεμάτο κόσμο. Και φαίνονται ότι είναι παρέες όχι η οικογένεια».

Και εξηγούν: «Όχι μόνο σε πιο απόμερες περιοχές αλλά ακόμη και μέσα στις πόλεις μαζεύονται παρέες 5 – 10 άτομα σε σπίτια για να περάσουν μερικές ώρες μαζί. Ε λογικό είναι να παραγγέλνουν κιόλας κι έτσι ο κύκλος δεν κλείνει ποτέ».

«Μπορεί να μη βάζουν μουσική δυνατά, μπορεί να χαζεύουν στην τηλεόραση βλέποντας “Άγριες Μέλισσες” ή Survivor ή να κουβεντιάζουν για χίλια δυο πράγματα», προσθέτει ο 28χρονος Νικόλας.

«Συνήθως οι επισκέψεις ανταλλάσσονται από κοντινές περιοχές και έτσι είναι και πιο εύκολο να γυρίσουν στα σπίτια τους ακόμη και με τα πόδια όταν η παρέα αποφασίσει το διαλύσει», λέει ο 47χρονος Μιχάλης.

«Μου έχει τύχει πολλές φορές να πηγαίνω παραγγελίες σε σπίτια όπου όταν ανοίγει η πόρτα δεν προλαβαίνω να μετρήσω κεφάλια, ενώ και οι παραγγελίες είναι μεγάλες και δεν δικαιολογούν μια οικογένεια 3 ή 4 ή 5 ατόμων», συμπληρώνει ο 38χρονος Θανάσης.

Οι μαρτυρίες των πέντε ανθρώπων που βρίσκονται πολλές ώρες στους δρόμους και μπαίνουν σε δεκάδες σπίτια καθημερινά είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι ουκ ολίγοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η διασπορά του κορωνοϊού δεν γίνεται σε ανοικτούς χώρους αλλά σε κλειστούς.

Ότι δεν χρειάζεται να μαζευτούν 100 άτομα σε έναν ανοικτό χώρο αλλά αρκούν 5 – 10 άτομα σε έναν κλειστό για να χτυπήσει «κόκκινο» μια περιοχή σε ιικό φορτίο.

Και βέβαια γίνεται επίσης σαφές ότι σε τέτοιες... συνάξεις δεν μπορεί να παρέμβει ούτε το κράτος ούτε κάποια αρχή. Είναι θέμα της λεγόμενης ατομικής υπευθυνότητας που κάποιοι την έχουν και κάποιοι όχι.

Οι σπιτικές κορωνοσυνάξεις είναι μια πραγματικότητα όπως πραγματικότητα είναι και ο συνωστισμός σε μέσα μαζικής μεταφοράς για τον οποίο βέβαια την ευθύνη φέρνει το κράτος.

Και βέβαια μπορεί οι γραφικοί αλλά και ανεύθυνοι να επιμένουν ότι «όλα είναι ψέμματα», όμως το γεγονός ότι οι εντατικές έχουν γεμίσει είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα.

Εκτός αν πιστεύουν ότι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας συμμετέχουν και αυτοί στην παγκόσμια συνωμοσία που έχει στηθεί από κάποια κέντρα για λόγους που μόνο αυτά γνωρίζουν.

Σχόλια