Date2

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024 14:21:38

rss

αναζήτηση

makripano

Κορωνοϊός: Και όμως υπάρχουν χώρες σε όλο τον πλανήτη χωρίς ούτε έναν νεκρό! (Ποιες είναι σύμφωνα με τον ΠΟΥ)



Αλλάξτε μέγεθος

COVID 19 geographical distribution world cumulative number 14 day 2020 11 22

Μπορεί σε όλο τον κόσμο οι κοινωνίες να κινούνται στον ρυθμό του κορωνοϊού, όμως όσο κι αν μοιάζει περίεργο, υπάρχουν ορισμένα κράτη που ακόμη οι πολίτες τους δεν έχουν έχουν αντικρίσει τον θάνατο.

Τέτοιες χώρες υπάρχουν ακόμη και στην Ευρώπη και την Αμερική αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη μας.

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η συλλογή των οποίων ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, στις 22 Νοεμβρίου 2020 η ανθρωπότητα «μετρούσε» 1.382.419 θανάτους από τον συγκεκριμένο ιό.

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη όμως υπάρχουν δύο χώρες οι οποίες δεν έχουν ούτε έναν! Πρόκειται για αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία των νησιών Φερόε που είναι ένα σύμπλεγμα 18 νησιών με πληθυσμό περίπου 48.000 κατοίκων, στον Ατλαντικό Ωκεανό στο κέντρο του τριγώνου που σχηματίζεται με κορυφές την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σκωτία.

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ το κρατίδιο αυτό έχει 499 κρούσματα αλλά ούτε έναν θάνατο.

Άλλο ένα κρατίδιο στην Ευρώπη με μηδενικό αριθμό θανάτων είναι αυτό της έδρας του πάπα στην Ιταλία. Παρότι η συγκεκριμένη χώρα έχει αριθμούς ρεκόρ για τη... συμμετοχή της στον κορωνοϊό, στην Αγία Έδρα (Holy See) όπως είναι η επίσημη ονομασία της δεν υπάρχει ούτε ένας νεκρός και συνολικά 26 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Στην Ασία

Και στην Ασία όμως που λόγω Κίνας θεωρείται η... γενέτειρα του κορωνοϊού υπάρχουν χώρες που δεν έχουν... γευθεί τον θάνατο.

Πρόκειται για το Μπουτάν, στα βόρεια της Ινδίας το οποίο έχει 379 κρούσματα αλλά ούτε έναν νεκρό σε πληθυσμό 754.000 κατοίκων, την Καμπότζη με 306 κρούσματα αλλά 0 νεκρούς σε πληθυσμό 16.250.000 κατοίκων, το γειτονικό Λάος με μόλις 24 κρούσματα και μηδέν νεκρούς σε πληθυσμό 7.062.000 κατοίκους στη νοτιοανατολική Ασία. Χωρίς νεκρούς υπολογίζεται και η μακρινή Μογγολία στα σύνορα Κίνας – Ρωσίας παρά τα 608 κρούσματα σε πληθυσμό 3.296.000 κατοίκων.

Μία ακόμη χώρα με ελάχιστα κρούσματα (30 στον αριθμό σε πληθυσμό 1.268.000 κατοίκων) και κανένα θάνατο είναι το ανατολικό Τιμόρ (Timor Leste) που βρίσκεται νότια της Ινδονησίας και βόρεια της Αυστραλίας.

Στην Αμερική

Σε βόρεια και νότια Αμερική ο κορωνοϊός κάνει θραύση. Παρά ταύτα υπάρχουν γωνιές των οποίων οι κάτοικοι δεν έχουν θρηνήσει ούτε ένα νεκρό από την πανδημία.

Όπως για παράδειγμα η Ανγκουίλα, ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος με έκταση 91 τ.χλμ. και πληθυσμό 13.452 κατοίκους που βρίσκεται ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων και ακριβώς βόρεια του Αγίου Μαρτίνου, στη θάλασσα της Καραϊβικής. Μόλις τρία κορύσματα έχουν αναφερθεί στην περιοχή αυτή του πλανήτη μας.

Και άλλο ένα κράτος – νησί στην θάλασσα της Καραϊβικής, η Κοινοπολιτεία της Δομινίκα, με πληθυσμό 71.625 κατοίκων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν έχει ούτε έναν νεκρό και μόλις 72 κρούσματα.

Επίσης στην Καραϊβική Θάλασσα υπάρχει και η Δημοκρατία της Γρενάδα, με πληθυσμό 112.000 κατοίκων με μόλις 41 κρούσματα και ούτε ένα θάνατο από κορωνοϊό.

Κάλλιστα πάντως η Καραϊβική θα μπορούσε να αναγορευτεί σε ant-covid θάλασσα αφού ένα ακόμη νησιωτικό κρατίδιο που φέρει την επίσημη ονομασία Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις (Saint Kitts and Nevis) με πληθυσμό 52.441 κατοίκων έχει μόλις 19 κρούσματα και κανένα νεκρό.

Στην Καραϊβική και πάλι και σε ένα ακόμη νησιωτικό κράτος, τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες με πληθυσμό 110.000 κατοίκων ο ΠΟΥ αναφέρει μόλις 84 κρούσματα και μηδέν νεκρούς.

Άλλη μια υπερόντια βρετανική κτήση με ημιαυτονομία, τα νησιά Φώκλαντς, ανήκουν στην ομάδα των περιοχών με μηδενικό αριθμό νεκρών και μόλις 16 κρούσματα επί συνολικού πληθυσμού 3.400 κατοίκων. Τα νησιά Φώκλαντς που όλοι μάθαμε πριν από αρκετές δεκαετίες λόγω του πολέμου Βρετανών και Αργεντινών για τη διεκδίκησή τους βρίσκονται ανατολικά από το στενό του Μαγγελάνου στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Κι αν όλοι έχουμε συνυφασμένη τη Γροιλανδία (Greenland) με το απόλυτο κρύο, οι περίπου 56.000 κάτοικοι της ημιαυτόνομης αυτής περιοχής έχουν μόλις 18 κρούσματα και κανέναν νεκρό!

Στην Αφρική

Στη Μαύρη Ήπειρο όπως αποκαλείται η Αφρική της οποίας οι κάτοικοι μαστίζονται από πλήθος ασθενειών και επιδημιών, υπάρχουν κράτη που ακόμη δεν έχουν ούτε ένα νεκρό από κορωνοϊό.

Όπως για παράδειγμα η Ερυθραία στην ανατολική Αφρική με πληθυσμό 3.2 εκατομμυρίων κατοίκων όπου σύμφωνα με τον ΠΟΥ υπάρχουν 551 κρούσματα αλλά ούτε ένας νεκρός.

Άλλη χώρα χωρίς νεκρούς είναι οι γνωστές σε όλους μας Σεϋχέλλες, ένα νησί - κράτος ανατολικά της Αφρικής με πληθυσμό 96.782 κατοίκων όπου αναφέρθηκαν 163 κρούσματα και ούτε ένας νεκρός.

Στην Ωκεανία

Πλήθος κρατών – νησιών στη μακρινή Ωκεανία δεν έχουν θρηνήσει ακόμη νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Όπως για παράδειγμα το κράτος των Νήσων Μάρσαλ που αποτελεί σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων (ατολών) πληθυσμό 58.413 κατοίκων, στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό όπου ο ΠΟΥ έχει καταμετρήσει μόλις 4 κρούσματα και κανένα νεκρό.

Και στη Νέα Καληδονία όμως που αποτελεί υπερπόντια γαλλική κτήση, απομεινάρι της γαλλικής αποικιοκρατίας, με πληθυσμό 271.407 κατοίκους ο ΠΟΥ αναφέρει 32 κρούσματα και κανένα νεκρό. Η Νέα Καληδονία βρίσκεται ανατολικά της Αυστραλίας επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα Νησιά του Σολομώντα είναι ένα νησιωτικό κράτος στον νότιο Ειρηνικό σχετικά κοντά στο μεγαλύτερο νησί της Παπούα Νέας Γουινέας. Ο πληθυσμός τους φτάνει τους 652.858 κατοίκους και σύμφωνα με τον Που έχουν αναφερθεί 16 κρούσματα και ούτε ένας νεκρός.

Στα βορειοανατολικά των Φίτζι υπάρχουν τρία νησιά που αποτελούν επίσης υπερπόντια κτήση της Γαλλίας και φέρουν τη γενική ονομασία Ουαλίς και Φουτουνά (Wallis et Futuna) με πληθυσμό 12.067 κατοίκων όπου ο ΠΟΥ έχει καταμετρήσει δύο μόλις κρούσματα και κανένα θάνατο.

Εντυπωσιακό όμως είναι το... παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει η Δημοκρατία του Βανουάτου (παλαιότερα το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα ονομαζόταν Νέες Εβρίδες) στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ επί των 272.459 κατοίκων του έχει αναφερθεί μόλις 1 κρούσμα και βέβαια κανένας θάνατος! Το Βανουάτου βρίσκεται επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό βόρεια της Νέας Καληδονίας και των νησιών Φίτζι, ανατολικά της Αυστραλίας.

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι κυρίως στις απομακρυσμένες νησιωτικές χώρες μοιάζει δύσκολη η... άφιξη και κατ' επέκταση η διασπορά του θανατηφόρου ιού.

Από την άλλη πλευρά βέβαια μόνον ο ΠΟΥ γνωρίζει τί παρέμβαση μπορεί να έχει σε ασιατικές ή αφρικανικές χώρες ώστε τα στοιχεία που δημοσιοποιεί να είναι απολύτως έγκυρα.

Αναμφισβήτητα πάντως ο κατάλογος με τις χώρες των οποίων οι πολίτες δεν έχουν θρηνήσει ούτε ένα θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσιάζει ένα, ενημερωτικό τουλάχιστον, ενδιαφέρον.

Πληροφοριακά πάντως για όσους επιθυμούν να μεταναστεύσουν στο Βανουάτου του ενός κρούσματος μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο και μέσω Ντουμπάι, και Μελβούρνης, ύστερα από μια πτήση διάρκειας περίπου 60 ωρών (δηλαδή 2,5 ημερών) να προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ Βίλα, της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας αυτής του Ειρηνικού. Τιμή εισιτηρίου; Από 1600 - 3800 ευρώ!

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια