Date2

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 11:59:33

rss

αναζήτηση

makripano

Άνοιγμα σχολείων: «Πονοκέφαλος» σε κυβέρνηση και ειδικούς για τους αρνητές μάσκας

Αλλάξτε μέγεθος

maskes sxoleia

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και τους ειδικούς προκαλούν οι αρνητές της μάσκας οι οποίοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να προτρέπουν τους μικρούς μαθητές που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία, να μην τις φορούν.

Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται να υποδεχτούν τους μαθητές τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου εφαρμόζοντας όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία, μερίδα γονέων, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το in.gr, οι οποίοι δηλώνουν «πολέμιοι της χρήσης μάσκας» στα σχολεία, δυναμιτίζουν το κλίμα προκαλώντας την οργή των ειδικών.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Παιδεία και της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους κλειστούς χώρους των σχολικών μονάδων είναι ξεκάθαρες.

Οι λοιμωξιολόγοι, όσο πλησιάζουμε στην ημέρα όπου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, τόσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν τους αρνητές της μάσκας για την ανάγκη να χρησιμοποιείται από τους μαθητές, ακόμη και στις μικρές ηλικίες.

Οι αντιδράσεις που έχουν υπάρξει για τη χρήση μάσκας, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στις τάξεις των εκπαιδευτικών, ζητώντας δέσμη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο χωρίς «παρατράγουδα».

Μετά τις πρόσφατες εικόνες με τις διαδηλώσεις γονείς, εκπαιδευτικού χτυπούν καμπανάκι τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται να δούμε γονείς που να απαιτούν να μπουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και οι ειδικοί επισημαίνουν πως βασική προτεραιότητα όλων είναι η ασφαλής επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και αυτή θα γίνει τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικινής ζητά προστασία από την πολιτεία μπροστά στο κίνημα των αρνητών της μάσκας.

«Έχουμε δεχθεί επιστολές με απειλές γονέων με ένδικα μέσα για να μην φορέσουν τα παιδιά τους μάσκα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικινής.

«Ζητάμε νομική θωράκιση για να μην τρέχουμε στα αυτόφωρα» πρόσθεσε ο κ. Κικινής.

«Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει ας μην χρησιμοποιεί μάσκα»

Η μικρή μερίδα – για την ώρα – γονέων που αντιτίθεται στη χρήση μάσκας έχει θορυβήσει τους ειδικούς οι οποίοι χτυπούν καθημερινά «καμπανάκι».

«Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει και να το προτείνει σε άλλους για να μην χρησιμοποιεί μάσκα ας το κάνει. Δυστυχώς υπάρχουν ψεκασμένοι» τόνισε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς .

Ο καθηγητής, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναφερόμενος στη χρήση μάσκας (Θέμα Fm) σημείωσε ότι «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει σύσταση έως υποχρέωση για χρήση της ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος έστειλε το δικό του αυστηρό μήνυμα σε όσους διαδήλωσαν κατά της χρήσης μάσκας.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για «άρνηση της πραγματικότητας» και είπε ότι υπάρχουν δυο δρόμοι. Ο πρώτος είναι η ενημέρωση αυτών των ομάδων, «ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι σκληρός. Δηλαδή να ζήσει κοντά του (σ.σ. τον κορωνοϊό), μέσα στο σπίτι του, ή να το ζήσει ο ίδιος. Κάνουμε τα πάντα για να μην το μάθουμε με τον δεύτερο τρόπο» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι πολλοί ρωτούν αν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών που φορούν μάσκα και προσέθεσε:

«Εγώ απαντώ “ναι”. Μπορούν όμως αυτοί που καλούν τον κόσμο να μη φορά μάσκες να κάνουν το ίδιο και να εγγυηθούν για την υγεία του; Ας το δούμε και έτσι πλέον. Δεν κινδυνεύουν τα παιδιά από τη χρήση μάσκας. Αντιθέτως, κινδυνεύουν από τη μη χρήση μάσκας».

Στοίχημα η σωστή χρήση της μάσκας από τους μαθητές

Για το άνοιγμα των σχολείων σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «άσκηση» στην οποία πρέπει να πάμε καλά μίλησε στο MEGA και ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά και επιστήμονες για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία».

Το στοίχημα είναι σημαντικό και δάσκαλοι και καθηγητές θα εκπαιδευθούν. Στα σχολεία θα υπάρχουν «μάσκες αντικατάστασης», ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν καινούριες καθαρές μάσκες σε κάποιο παιδί όταν χρειαστεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα διαλείμματα και στο πλύσιμο χεριών.

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια