Date2

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 23:27:51

rss

αναζήτηση

makripano

Φαρμακαποθήκη Pharmaline: Κόντρα υπουργείου Εργασίας – ΚΚΕ για το ωράριο εργασίας με… θύμα τον Δήμο Κρωπίας!

Αλλάξτε μέγεθος

kke pharmaline

Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων της φαρμακαποθήκης Pharmaline η οποία εδρεύει στο 2ο χλμ. της λεωφόρου Μαρκοπούλου, στο Κορωπί.

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες από μία καταγγελία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) με την οποία καταγγελλόταν η φαρμακαποθήκη για την προσπάθειά της «να εξασφαλίσει άδεια συνεχούς εξαήμερης λειτουργίας, επιβάλλοντας στους εργαζόμενους να δουλεύουν και το Σάββατο».

Μάλιστα την ίδια ανακοίνωση – καταγγελία της Ομοσπονδίας αναφερόταν ότι η δημοτική αρχή Κορωπίου «κάνει πλάτες στις εργοδοτικές αξιώσεις», φτάνοντας στο σημείο να στοχοποιήσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Ντούνη επειδή «απέρριψε την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου υπαλλήλου και επιχείρησε να δώσει την άδεια ώστε η εταιρεία να λειτουργεί και τα Σάββατα, για να ικανοποιήσει έτσι την εργοδοτική απαίτηση για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από τη διάλυση του σταθερού ωραρίου εργασίας που έχει κατακτηθεί από την κλαδική ΣΣΕ και ορίζεται 5ήμερο - 8ωρο από Δευτέρα έως Παρασκευή»!

Εντύπωση προκάλεσε ότι και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορωπίου (αυτοδιοικητικής έκφρασης του ΚΚΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με τις οποία καταγγέλλει αφενός τις εργοδοτικές αξιώσεις, αφετέρου τη δημοτική αρχή Κορωπίου υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «όποτε ξανάρθει (σ.σ.: το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο), να γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι απέναντί της θα βρει πολύ περισσότερους εργαζόμενους και μαζικούς φορείς, όχι μόνο από τον κλάδο του Φαρμάκου». Αν νοιαζόταν πραγματικά η δημοτική αρχή για το θέμα της Υγείας, επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για να δοθεί άδεια λειτουργίας τα Σάββατα, θα έβαζε πλάτη για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, για τη στελέχωση και ορθή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κορωπίου και όχι για τα συμφέροντα των βιομηχάνων»!

Το θέμα έφτασε στη Βουλή όταν ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Εργασίας στην οποία απάντησε ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Κατσώτης έκανε λόγο για «παράνομη λειτουργία της φαρμακοβιομηχανίας PHARMALINE Α.Ε. εδώ και πέντε μήνες, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων ανελλιπώς και την ημέρα του Σαββάτου, χωρίς να έχει λάβει μέχρι σήμερα την απαιτούμενη άδεια από τον Δήμο Κορωπίου, σύμφωνα με όσα προβλέπει βέβαια ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων».

Προσέθεσε δε ότι «η παράνομη αυτή λειτουργία έχει καταγραφεί επανειλημμένως από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα μετά από παρεμβάσεις του κρατικού συνδικάτου των εργαζομένων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ διατύπωσε σειρά ερωτημάτων προς τον υφυπουργό Εργασίας και πιο συγκεκριμένα: «Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, προκειμένου να διασφαλιστεί το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων, σύμφωνα με την υπάρχουσα συλλογική σύμβαση και τους ατομικούς όρους σύμβασης των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση και να σταματήσει η παράνομη λειτουργία των φαρμακαποθηκών, γιατί είναι και άλλες στην Αττική, όπως και της συγκεκριμένης επιχείρησης την ημέρα του Σαββάτου».

Απαντώντας ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «ως προς το θέμα του ωραρίου λειτουργίας της επιχείρησης αρμόδιος είναι ο Δήμος Κρωπίας», προχώρησε σε μία καταγραφή των γεγονότων από τη δική του πλευρά και κατέληξε: «Από το 2015 ο δήμος δεν έχει απαντήσει. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Κρωπίας δεν έχει απαντήσει και έτσι το ΣΕΠΕ Παλλήνης διαβίβασε τον φάκελο προς τον δήμο, τμήμα αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να οριστεί από τον δήμο το σχετικό ωράριο. Το τμήμα συντονισμού επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής στις 9 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο διενήργησε έλεγχο στην επιχείρηση PHARMALINE Α.Ε. και διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση ήταν κλειστή και δεν λειτουργούσε».

Ο κ. Κατσώτης επανήλθε και σε αντίθεση με την καταγγελία της Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι «ο Δήμος Κρωπίας δεν έδωσε την άδεια, γιατί θεωρεί ότι δεν πρέπει να δώσει την άδεια». Πιο απλά δηλαδή ο βουλευτής του ΚΚΕ αντιτέθηκε στις ανακοινώσεις τόσο της ΟΕΦΣΕΕ όσο και της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορωπίου.

Ανταπαντώντας ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καταγγελία εργαζομένων προς το υπουργείο Εργασίας» προκαλώντας την έκρηξη του κ. Κατσώτη.

Και ο υφυπουργός Εργασίας κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «το ποιος κατήγγειλε στο συνδικάτο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατήγγειλε στο συνδικάτο το οποίο έκανε τη δουλειά του. Χθες (σ.σ.: Τετάρτη) η επιχείρηση κατέθεσε στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή 18 συμβάσεις εργαζομένων με εξαήμερη και σαραντάωρη εργασία. Άρα, είναι 18 εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει ότι θέλουν να δουλεύουν και τα Σάββατα».

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ΚΚΕ και κυβέρνηση κοντραρίστηκαν προσπαθώντας να επιρρίψουν τις ευθύνες για την εργασιακή κατάσταση στη συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη στη δημοτική αρχή του Κορωπίου και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ανδρέα Ντούνη, θεωρώντας τους εύκολους στόχους.

Βέβαια ο τρόπος που λειτούργησαν ο βουλευτής του ΚΚΕ και η Ομοσπονδία, διαψεύδοντας ο πρώτος τη δεύτερη σίγουρα καταδεικνύει ότι ο Δήμος Κρωπίας και τα στελέχη του σίγουρα είναι οι μοναδικοί που δεν φέρουν ευθύνη και λειτουργεί με κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε εργαζομένους.

Σχόλια