Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 08:20:17

rss

αναζήτηση

makripano

Ένας τραυματίας από την πυρκαγιά στη Σπέλιζα Λαγονησίου – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά! (Φωτός)



Αλλάξτε μέγεθος

1lag

Η άμεση κινητοποίηση των οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού παράλληλα με αντίστοιχα οχήματα από όμορους δήμους καθώς και η αστραπιαία επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποσόβησαν τα χειρότερα στην πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Λαγονήσι.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, πέρασε τον λόφο στην ταβέρνα Μαγγίνα πάνω από τις μεζονέτες Χριστοφάκη, και κατευθύνθηκε προς τα σύνορα Αναβύσσου και Καλυβίων.

Παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις στον αγώνα για την κατάσβεσή της συμμετείχαν αποφασιστικά δύο αεροσκάφη Καναντέρ και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η συμβολή τους ήταν ουσιαστική αφού τελικά στις 5 παρά 10 το απόγευμα δηλώθηκε ο μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Πάντως υπήρξαν στιγμές αγωνίες όταν αποφασίστηκε από τον Δήμο Σαρωνικού η εκκένωση συνολικά 25 σπιτιών αφού μάλιστα οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων από τις αυλές τους.

Παρά τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας δεδομένου ότι ορισμένοι ένοικοί τους αρνούνταν να τα εγκαταλείψουν.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Καλυβίων με εγκαύματα στα χέρια, ένας άνδρας.

Μετά την επίδεση των τραυμάτων του αυτός μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να δώσει κατάθεση σχετικά με τον τρόπο που υπέστη τα εγκαύματα.

2lag

Εκτός από τα πέντε οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού στην κατάσβεση συμμετείχαν και δύο οχήματα του Δήμου Κρωπίας και ένα του Δήμου 3Β, καθώς και 4 υδροφόρες του Δήμου Σαρωνικού και μία του Δήμου Λαυρεωτικής.

Παράλληλα επιτόπου βρέθηκαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έξι οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων με 20 υπαλλήλους και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής «στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, το γεωγραφικό ανάγλυφο παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, λόγω απότομων κλίσεων, ενώ υπάρχουν και αρκετές διάσπαρτες οικίες. Η έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, περιόρισε τον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς και αποσόβησε το ενδεχόμενο πρόκλησης ζημιών στις παρακείμενες οικίες».

Σημειώνεται όχι έχει ήδη επιληφθεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμών η οποία διερευνά τα αίτια της πυρκαγιά αλλά και ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτών!

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς κάηκαν 120 - 150 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, ανέφερε σχετικά: «Η ανταπόκριση της Π.Υ. (επίγεια και εναέρια μέσα), ΕΛ.ΑΣ. (Αστυνομία, Ασφάλεια, Τροχαία) και Π.Π. Δήμου Σαρωνικού ήταν άμεση και η πυρκαγιά που ξεκίνησε μεταξύ Σπέλιζας και Φοινικιάς τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο. Από την πρώτη στιγμή διατάξαμε την εκκένωση των κατοικιών που γειτνίαζαν με την δασική έκταση όπου εξελισσόταν η πυρκαγιά για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, με την βοήθεια των Διοικητών του Α.Τ. και του Τ.Α. Καλυβίων. Ωστόσο η πυρκαγιά δεν έπληξε κατοικίες. Σε επιφυλακή στην περιοχή θα παραμείνουν οχήματα της Π.Υ. και της Π.Π. του Δήμου έως αύριο το πρωί για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Ευχαριστώ θερμά όλες τος υπηρεσίες και τους εθελοντές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό».

3lag

lagon2

lagon1

lagon3

Σχόλια