Date2

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 00:11:24

rss

αναζήτηση

makripano

Κοινό μέτωπο Περιφέρειας και Δήμων για τις παραλίες του Σαρωνικού



Αλλάξτε μέγεθος

syskepsi paraktio metopo

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για το καυτό θέμα της διαχείρισης των παραλιών του Σαρωνικού κόλπου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης και Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ενώ από την «Κίνηση για τη Διάσωση του Παράκτιου Μετώπου Σαρωνικού» οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δήμων της παραλιακής ζώνης, Αγγελική Ράπτη (Σαρωνικός), Θάνος Ματόπουλος (3Β) και Κώστας Μερκουράκης (Π. Φάληρο) και αρκετά μέλη αυτής και τέλος εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ο πρόεδρος Βασίλης Λυκούσης και τα μέλη Σταμάτης Ζόγκαρης και Γεράσιμος Κορρές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και αφού όλοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην παραχώρηση των ακτών που προωθεί η κυβέρνηση και στον τρόπο που εκείνη αντιλαμβάνεται την «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου, έγινε μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη παραχώρηση πολλών εκτάσεων – παραλιών του Σαρωνικού κόλπου στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στις κινητοποιήσεις και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα κατά της εκποίησης των παραλιών και κυρίως στις προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ από ομάδες πολιτών και διάφορους φορείς. Επιπλέον, διατυπώθηκε το αίτημα να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την πρωτοβουλία για εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη διαχείριση των παραλιών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ διατύπωσαν τις δικές τους σκέψεις – προτάσεις για μια φυσιολατρική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στη λογική της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάδειξης μεγάλης οικολογικής σημασίας σημείων όπως υγροτόποι και υδροβιότοι και όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη επισήμαναν την ανάγκη να αναλάβει το ΕΛΚΕΘΕ συμβουλευτικό ρόλο ως φορέας επιστημονικής έρευνας.

Στο πλαίσιο των ενεργειών και του δράσεων που γίνονται προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του κόσμου αλλά και της αναζήτησης της καλύτερης δυνατής λύσης – πρότασης για την αξιοποίηση των παραλιών, ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προχωρά στη διοργάνωση διημερίδας μέσα στον Δεκέμβριο και ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κάλεσε με επιστολή του την Περιφέρεια Αττικής να είναι συνδιοργανωτής στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως μας ενημέρωσε η κα Γιούλη Ηλιοπούλου.

Στις τοποθετήσεις τους τόσο η Περιφερειάρχης όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες συμφώνησαν να διοργανώσουν από κοινού με το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τη διημερίδα και ανάλογα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, να προβούν στο επόμενο βήμα που θα είναι η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης μέσα από την οποία θα παρουσιάζεται συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού προς όφελος των πολιτών.

 

Σχόλια