Date2

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 16:44:32

rss

αναζήτηση

makripano

Ο... φαλακρός αγγειοπλάστης που έδωσε το όνομά του στο Κορωπί ή Κοροπή!Αλλάξτε μέγεθος

koropi1938

Ο Γιάννης Πρόφης, ο επιφανής λαογράφος και εικαστικός των Μεσογείων, κατάφερε για μιαν ακόμη φορά με την έρευνά του να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Μεσογειτών, ιδιαίτερα δε των Κορωπιωτών.

Αφού κατέθεσε την εμπεριστατωμένη άποψή του για το... γένος του Κορωπίου προχώρησε σε μια εξαιρετική ανάλυση για την προέλευση του ονόματος του μεγάλου χωριού των Μεσογείων.

Τα όσα αναφέρει είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αλλά και διαφωτιστικά:

«Από πού προέρχεται το τοπωνύμιο Κορωπί; Από το όρος Κεκρόπιον; Από την Κεκροπία; Από την αρβανίτικη λέξη γκρόπα ή Κόρμπι; Από κανένα από αυτά.

Το Κεκρόπιον (ο λόφος Παλάτι) ουδέποτε είχε αυτή την ονομασία. Κεκροπία ονομαζόταν η Ακρόπολη της Αθήνας, πριν δημιουργηθούν τα επ' αυτής αριστουργήματα της Τέχνης. Όλα αυτά είναι ρομαντικές φαντασιώσεις, που δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία.

Οι ονομασίες των μεγάλων χωριών των Μεσογείων είναι όλες ανθρωπωνυμικές. Το Λιόπεσι από τον Γιάννη Λιόπεσι. Το Μαρκόπουλο από τον Γιάννη Μαρκόπουλο (όχι τον μουσικοσυνθέτη!!!). Τα Σπάτα από τον Μερκούρη (?) Σπάτα.

Το Κορωπί από τον Κοροπή Μπάρμπανο Δάβο, που ήταν επιστάτης στην ιστορική Μονή Πεντέλης, όπως αναφέρει ο αντιστράτηγος Σταύρος Κ. Παπανικολάου στο βιβλίο του ΤΟ ΚΟΡΟΠΙ,, σ. 20 - 21 (1947), όπου δημοσιεύει και τα σχετικά έγγραφα του 1747 και 1751.

Φαίνεται ότι ο Κοροπής (που μάλλον δεν ήταν Αρβανίτης) απέκτησε κτήμα η κτήματα στην ΒΑ περιοχή του σημερινού Κορωπίου, (μπροστά από την Δεξαμενή και αριστερά της σημερινής λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου) και η τοποθεσία πήρε την ονομασία Κοροπή, από το όνομά του.

Και όταν ο πληθυσμός ενισχύθηκε κατά τον 17ο - 18ο αι. λόγω της εγκατάλειψης του Φιλιάτη και των άλλων οικισμών (Λαμπρικά, Θήτη, Κλήσια Πούπε, Σκουπέρη), εγκαταστάθηκε στην ανωτέρω περιοχή, εκτός του χώρου του υπάρχοντος ήδη Κουρσαλά, αλλά κράτησε την ονομασία Κοροπή και μάλιστα την επέκτεινε και στον Κουρσαλά, ώστε να εξαφανισθεί εντελώς η παλαιά ονομασία.

Επομένως στην πραγματικότητα ο Κουρσαλάς και η Κοροπή αποτελούσαν δύο χωριστά χωριά, που ενώθηκαν σε ένα.

Τί θα πει Κορωπή;

Η λέξη Κοροπής που προηγείται του Μπάρμπανος Δάβος, ασφαλώς δεν είναι όνομα βαπτιστικό, αλλά παρωνύμιο, που «κόλλησε» στο όνομα του επιστάτη, αφού φαίνεται όλοι αποκαλούσαν αυτόν με το παρατσούκλι του.

Και δικαιολογείται, αν αυτός ήταν τελείως φαλακρός (κουρούπι, κουρουμπάτσι), ή ήταν και αγγειοπλάστης και έφτιαχνε κουρούπια, ασκούσε δηλαδή και το επάγγελμα του κουρουπή ή του κουρουπά. Το τι από τα δύο ίσχυε, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Γιατί όμως δεν το έλεγαν «Κουρουπή» οι ντόπιοι, αλλά «Κοροπή»; Γιατί οι Αρβανίτες συνηθίζουν να μετατρέπουν το ου των ελληνικών λέξεων σε ο και αντίστροφα (τον Κουλοχέρη π.χ. τον έλεγαν Κολοχέρη). Και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι μη Αρβανίτες Αθηναίοι συνήθως έλεγαν μέχρι την δεκαετία του 1960 το Κοροπί, «Κουρουπί».

Και σε μας κακοφαινόταν αυτή η παραλλαγή ως υποτιμητική.

Τελικά, για να συντομεύουμε, η λέξη Κοροπή δεν είναι αρβανίτικη, αλλά ελληνική, προερχόμενη από την αρχαία ελληνική «κορύπη» που σημαίνει στρογγυλεμένο κεραμικό αγγείο».

Διαβάστε επίσης: Πώς η ανεξήγητη εμμονή ενός καθηγητή άλλαξε το... γένος του Κορωπίου!

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια