Date2

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 03:39:52

rss

αναζήτηση

makripano

Κορυφαία στιγμή πολιτισμού στο Κορωπί με μια άλλη εκδοχή της τραγωδίας «Τραχίνιες» του Σοφοκλή!

Αλλάξτε μέγεθος

koropi traxiniai

Ένα λυρικό αριστούργημα μουσικής και θεάτρου, βασισμένο στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή των Ειρ. Κώνστα- Π. Καρούσου, παρουσιάζει ο Δήμος Κρωπίας, στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης 30 Αυγούστου, στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο της πλατείας Δεξαμενής, στο Κορωπί.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πρωτότυπο συνδυασμό αρχαίας τραγωδίας και όπερας που επιχειρούν, η σκηνοθέτης –σοπράνο Ειρήνη Κώνστα και ο Παναγιώτης Καρούσος με το εξαιρετικό επιτελείο των καλλιτεχνών που αποτελείται από τους, Βασίλη Ασημακόπουλο, Ρέα Βουδούρη, Θεόδωρο Μπιράκο, Κατερίνα Μποτώνη, Ορφέα Τσαρέκα, Μαρίνα Κιοσέογλου και Παντελή Λεγάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η Λυρική τραγωδία “Τραχίνιες” του Σοφοκλή σε μουσική του Παναγιώτη Καρούσου έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. στις 26 Μαρτίου 2016 με την επωνυμία «Ολυμπιακή Φλόγα».

Στις 5 Ιουλίου 2016 ξαναπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η πρώτη πράξη της όπερας περιλαμβάνει ποιήματα από τον Όμηρο (Ομηρικοί ύμνοι), τον Πίνδαρο (Ολυμπιακοί ύμνοι «Ολυμπιόνικοι»), και τον Ησίοδο («Έργα και Ημέραι»).

Η δεύτερη πράξη της όπερας βασίζεται αποκλειστικά στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.

Στις Τραχίνιες, περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της.

Η οπερατική τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή ως μουσούργημα είναι ένα έργο με συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Κατέχει δεσπόζουσα θέση, σε αυτό το έργο όπως και σε άλλα του Παναγιώτη Καρούσου, η έξαρση του λυρισμού, η οποία σχετίζεται και με την αρχαία ελληνική τραγωδία.

Το στυλ bel-canto των αριών και ο μελαγχολικός ρομαντισμός αναδεικνύουν το έργο ως ένα σημαντικό οπερατικό αριστούργημα της νέας εποχής, «μια πρωτότυπη έξαρση του λυρισμού στην όπερα».

Η όπερα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier.

Στην Ελλάδα, η όπερα παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, σε σκηνοθεσία του μπάσου, Βασίλη Ασημακόπουλου που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα.

Αποσπάσματα του έργου παρουσιάστηκαν στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ε. Καλκάνη, σε συναυλία που αναμεταδόθηκε από το Attica TV».

Συμμετέχουν:

Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ηρακλής: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Μακαρία: Ρέα Βουδούρη, σοπράνο
Ευρυσθέας: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Αλκμήνη: Κατερίνα Μποτώνη, μεσόφωνος
Ύλλος: Ορφέας Τσαρέκας, μπάσος
Ιόλη: Μαρίζα Κιοσέογλου, σοπράνο
Παντελής Λεγάκης, πιάνο

Τραχίς: Η πόλη που...έδωσε το όνομά της στην τραγωδία του Σοφοκλή

Αρχαία Πόλη της λεγόμενης «Θεσσαλικής Φθιώτιδας» μεταξύ του όρους Οίτη και του Μαλιακού Κόλπου.

Η πόλη αυτή καταστράφηκε από τους Οιταίους και ξαναοικοδομήθηκε με την ονομασία Ηράκλεια.

Το έργο του αρχαίου Έλληνα ποιητή Σοφοκλή (+406-5π.Χ.) πήρε τον τίτλο «Τραχίνιαι» από τον χορό που τον αποτελούν κορίτσια από την ομώνυμη αρχαία πόλη, την Τραχίνα/Τραχίς.

Σχόλια