Date2

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 12:44:31

rss

αναζήτηση

makripano

Αντιπλημμυρικά έργα στο Μ. Ρέμα Ραφήνας: Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Β. Μπουρνούς και Κίνησης Πολιτών (Συνεντεύξεις)Αλλάξτε μέγεθος

rema rafina diadromi

Την ίδια ώρα που θα έπρεπε τα έργα για τη διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής να εξελίσσονται ομαλά ώστε να λυθούν τα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία για ολόκληρες δεκαετίες, οι κόντρες μεταξύ των «αντιμαχόμενων» πλευρών γίνονται ολοένα και σκληρότερες.

Τα έργα έχουν σταματήσει αφού ουσιαστικά αναμένεται η έγκριση ή απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής ομάδας κατοίκων στο ΣτΕ η οποία θα εκδικαστεί τον Οκτώβριο του 2023 (παράλληλα με τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών).

Και σαν να μην έφτανε η αγωνία για την απόφαση του ΣτΕ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα είδε το φως της δημοσιότητας μια νέα εξέλιξη που αφορά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη δύο αδικημάτων που συνδέονται με το εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στη θέση Παναγίτσα-Νεκροταφείο η οποία, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, είναι χαρακτηρισμένη (από το 2003) ως Ζώνη Πρασίνου Α΄ εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων.

Η δικαστική διερεύνηση αφορά το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με προκληθείσα ζημιά σε βάρος της περιουσίας του άνω των 120.000 ευρώ, αλλά και αυτό της απόπειρας ηθικής αυτουργίας στο πρώτο αδίκημα, λόγω της απευθείας παραχώρησης της έκτασης 11,66 στρεμμάτων όπου βρίσκεται το εργοτάξιο.

Η παρέμβαση Τερζοπούλου

Τα δύο ζητήματα (τόσο της προσφυγής στο ΣτΕ και της προκαταρκτικής έρευνας) ανέλυσε σε συνέντευξή της στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr η εκπρόσωπος της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος, Εμμανουέλα Τερζοπούλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» και στον Κώστα Τσαπάκη η κα Τερζοπούλου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους υπάρχουν οι αντιδράσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και για τον χρόνο που πραγματοποιούνται.

Πρόσθεσε δε πως όταν τα έργα γίνονται με απαρχαιωμένο τρόπο δεν λύνουν αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και πως σε άλλες χώρες ποτάμια τα οποία τα είχαν κλείσει πλέον τα ανοίγουν.

Η κα Τερζοπούλου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν, χωρίς να ακυρωθεί το οικοσύστημα των ποταμών για να συμπληρώσει ότι οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν είναι εγκληματικές.

Κατέληξε δε εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι τα έργα θα διακοπούν με μια θετική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η παρέμβαση Μπουρνούς

Λίγο αργότερα, στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς ο οποίος προεξόφλησε ότι η προσφυγή ομάδας κατοίκων της περιοχής θα απορριφθεί τονίζοντας ότι όλα όσα έχουν γίνει για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο είναι απολύτως σύννομα.

Επιπροσθέτως τόνισε τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, είναι απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Ραφήνας.

Αναφορικά με όσους αντιδρούν, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου υποστήριξε ότι
οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι κάτοικοι της Ραφήνας και πως κανένας από αυτούς δεν είχε αντιδράσει όταν έγιναν τα μεγάλα Ολυμπιακά έργα με την εκτροπή του Ποδονίφτη, των νερών της Αττικής Οδού και του Ρέματος Παλλήνης στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας.

Εξαιτίας δε αυτής της κατάστασης, τον περασμένο Σεπτέμβριο το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είχε φτάσει στα όρια του.

Παράλληλα έκανε σαφές ότι με βάση τον σχεδιασμό δεν προβλέπεται πουθενά εγκιβωτισμός του ρέματος, που σημαίνει πως το Μεγάλο Ρέμα θα παραμείνει ανοικτό, ενώ δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση στα τελευταία 200 μέτρα δηλαδή στην εκβολή του Ρέματος.

Παραδέχθηκε πάντως ότι εξαιτίας των έργων ο υδροβιότοπος θα υποστεί σοκ αλλά θα αναπλαστεί γρήγορα.

Σχετικά με την προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας για την παραχώρηση χώρου για εργοτάξιο στην εταιρεία Intrakat που έχει αναλάβει το έργο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για ενοικίαση και όχι παραχώρηση, και πως οι αποφάσεις που έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο δέχθηκαν προσφυγές στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

Απλά οι προσφυγές αυτές - που έγιναν από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και από κατοίκους που αντιδρούν - εξετάστηκαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση και κοινοποιήθηκαν σε διάφορες αρχές, ανάμεσά τους και στην Εισαγγελία.

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως δεν υπάρχει ποινική δίωξη αλλά προκαταρκτική έρευνα, ενώ τα αρμόδια όργανα του δήμου αλλά και ο ίδιος στην κατάθεση του ανέφερε πως έχει κριθεί η νομιμότητα των αποφάσεων, δεν υπάρχει ποινικός χαρακτήρας αλλά πρόκειται για διοικητικές πράξεις.

Ακούστε παρακάτω τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις τόσο της κας Τερζοπούλου όσο και του κ. Μπουρνούς στον planetwebradio.gr:

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια